Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
Αδελφοί μου ευλογημένοι,
Σήμερα η αγία Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Ίσως ελάχιστοι από εμάς να γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν με τον Ιησού Χριστό δεύτερα ξαδέλφια. Όπως μας βεβαιώνει η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας ο παππούς και η γιαγιά της Παναγίας μας ήταν ο Ματθάν και η Μαριάμ, οι οποίοι απέκτησαν τρία κορίτσια, την Άννα που γέννησε την Παναγία, την Σωβή που γέννησε την Ελισάβετ την  μητέρα του Προδρόμου και την Μαρία. Οπότε η Θεοτόκος και η Ελισάβετ, ως παιδιά δύο αδελφών, ήταν πρώτες ξαδέλφες και τα παιδιά τους φυσικά είναι δεύτερα ξαδέλφια.
Παρότι όμως ο Ιησούς με τον Ιωάννη ήταν δεύτερα ξαδέλφια, δεν είχαν ποτέ συναντηθεί. Γιατί ο Ιησούς έφυγε μικρός με την μητέρα του και τον Ιωσήφ για την Αίγυπτο και όταν επέστρεψαν εξ’ Αιγύπτου, εγκαταστάθηκαν στην Ναζαρέτ. Ο δε Ιωάννης, όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, από μικρός κι αυτός έφυγε για την έρημο. Εκεί δε μεγάλωσε ως ασκητής υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος. Η πρώτη λοιπόν φορά που συναντιόνται είναι την ώρα που ο Ιησούς έρχεται στον Ιορδάνη ποταμό να βαπτισθεί από τον Ιωάννη.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το σημερινό Ευαγγέλιο, όπου ακούσαμε τον Ιωάννη να λέγει: «Ίδε ο αμνός του Θεού… Ούτος εστί περί ου εγώ είπον… καγώ ουκ ήδειν αυτόν». Δεν τον γνώριζα, μας βεβαιώνει ο Ιωάννης, σας λέγω όμως ότι αυτός είναι ο Χριστός, διότι είδα το Άγιο Πνεύμα να κάθεται πάνω στο κεφάλι Του.
Μέσα στις λίγες γραμμές του Ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Ευαγγελιστής καταγράφει πως ο Ιωάννης διαβεβαίωσε τον λαό του Θεού ότι ο Ιησούς της Ναζαρέτ είναι ο προφητευόμενος Μεσσίας, ο Χριστός, γι’ αυτό ας μην αναμένουμε άλλον. Μας καταγράφει επίσης ότι ο Πρόδρομος που ήταν μια δυνατή φωνή της ερήμου, ένας μεγάλος διδάσκαλος, βάπτιζε τους ανθρώπους με νερό, ενώ ο Μεσσίας θα βαπτίζει πλέον τους ανθρώπους εν ύδατι και Πνεύματι αγίω.
Πράγματι αδελφοί μου. Όσοι βαπτισθήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδος, ας γνωρίζουμε ότι κατά την ώρα της βαπτίσεώς μας κατήλθε επάνω μας το Άγιο Πνεύμα. Το σώμα μας πλέον είναι ναός του Θεού και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, όπως μας βεβαιώνει ο Απόστολος Παύλος.
Με την βάπτισή μας πάψαμε πλέον να είμαστε άνθρωποι χοϊκοί, υλικοί και σαρκικοί. Γίναμε επίγειοι άγγελοι και ουράνιοι άνθρωποι. Γίναμε υιοί Θεού και κληρονόμοι της Βασιλείας Του. Αρνηθήκαμε τον διάβολο, το σκοτάδι και όλα τα αμαρτωλά έργα του. Το συμβολικό κόψιμο των μαλλιών της κεφαλής μας κατά την ώρα της βαπτίσεως σημαίνει την αποκοπή από τον διάβολο και από κάθε είδος αμαρτίας.
Αληθινά, ο ερχομός του Μεσσία και η Βάπτισή Του στον Ιορδάνη σημαδεύει πλέον την ζωή όλων μας, όσων Τον ακολουθήσαμε και βαπτισθήκαμε στο όνομά Του. Και μέσα από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή στέλνει μήνυμα ηχηρό προς όλους μας. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ελέγχει με την ισχυρή φωνή του όλους εμάς που είμαστε βαπτισμένοι εν Πνεύματι Αγίω. Μας ελέγχει με την σκληρή γλώσσα του, λέγοντάς μας όπως τότε και στον Ηρώδη:
«Πώς είναι δυνατόν, όλοι εσείς, άνθρωποι βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας, ν’ αρνείσθε το μυστήριο του Γάμου και να προστρέχετε να «ευλογήσει» την ζωή σας ο δήμαρχος, αντί να ζητάτε ως χριστιανοί την ευλογία του Θεού σας; Πώς είναι δυνατόν όλοι εσείς βαπτισμένοι εν Πνεύματι Αγίω, γενόμενοι βουλευτές και υπουργοί ν’ αποποινικοποιείτε διά ανθρωπίνων νόμων την μοιχεία και την έκτρωση; Πώς είναι δυνατόν διά νόμων να «βαπτίζετε» το μαύρο σε άσπρο, το παρά φύσιν ως φυσιολογικό και να νομοθετείτε την ανομία και την αμαρτία αντινομοθετώντας στον αιώνιο Νομοθέτη Θεό; Πώς είναι δυνατόν όλοι εσείς, οι οποίοι με την βάπτισή σας κάνατε το σώμα σας ναό Θεού και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, τώρα να το μετατρέπετε ξανά σε κατοικητήριο δαιμόνων με τις πορνείες, τις ασωτείες, τα ξέφρενα γλέντια, τα ξενύχτια, τις χαρτοπαιξίες και τα μεθύσια σας; Πώς καταργήσατε τον νόμιμο γάμο και την οικογένεια που ευλόγησε ο Θεός συζώντας και αμαρτάνοντας χωρίς ντροπή καταπατώντας το θέλημα και το νόμο του Θεού; Ξεχάσατε όλοι εσείς ότι όσοι βαπτίσθηκαν στο όνομα του Χριστού, του Μεσσία μας, Χριστόν ενεδύθηκαν; Ξεχάσατε ότι απαρνηθήκαμε το σκοτάδι, τον διάβολο, την αμαρτία, την βρώμικη και άσωτη ζωή;».
Αδελφοί μου. Αυτή είναι η γλώσσα του Προδρόμου, σκληρή μα αληθινή, όπως ήταν σκληρή και προς τον Βασιλέα Ηρώδη που μοίχευε με την Ηρωδιάδα. Ζούμε σε παρόμοιες εποχές. Σήμερα, όπως γράφει η Αποκάλυψη του Ιωάννη, τα κέρατα του θηρίου στεφανώνονται. Δηλαδή η αμαρτία επιβραβεύεται και νομιμοποιείται. Ό,τι είναι αντιχριστιανικό, υλικό, σαρκικό, αμαρτωλό και χοϊκό, νομιμοποιείται και μάλιστα από ανθρώπους που είναι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος και οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα ζήσουν ζωή πνευματική και θα γίνουν επίγειοι Άγγελοι. Όλα καταπατήθηκαν αδελφοί μου, γι’ αυτό και η ζωή μας έγινε κόλαση. Ήλθε ο Χριστός κι εμείς τον σταυρώσαμε. Ήλθε το Φως και εμείς επιστρέψαμε στο σκοτάδι. Ήλθε η Ζωή κι εμείς αγαπήσαμε ξανά τον θάνατο.
Ας ακούσουμε τον Ιωάννη αδελφοί μου που μας δείχνει με το άγιο δάκτυλό του τον Χριστό και ζητά από όλους μας να τον ακολουθήσουμε για να ζήσουμε επάνω στη γη, αλλά και στον Ουρανό, ζωή πνευματική και αγγελική. Ας ακούσουμε τον Ιωάννη και ας αλλάξουμε ζωή, διαφορετικά θα έχουμε κι εμείς το τέλος των Σοδόμων και των Γομόρων. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μάς καλεί σήμερα, τώρα, όλους μας, σε φιλική αλλαγή του τρόπου που ζούμε. Μας καλεί σε μετάνοια. Θα ακούσουμε τη φωνή του; Ελπίζω ο έχων ώτα, αδελφοί μου, διά να ακούει, να ακούσει, έστω και στο παρά πέντε, την φωνή και το μήνυμα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Αμήν.