Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΙΝΩΝ

 

Παναγία των Κρίνων

    Η Παναγία των Κρίνων ονομάζεται αλλιώς Παναγία Γραβαλώτισσα εξαιτίας του τρόπου, με τον οποίο βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Πάστρα της Κεφαλονιάς. Η εικόνα βρέθηκε με τον εξής θαυμαστό τρόπο. Ήταν αρχές Αυγούστου και οι προετοιμασίες για τη νέα σοδειά είχαν αρχίσει. Με διαταγή του Κόντε Λιανού, που ήταν ο τοπικός άρχοντας, όλοι οι αγρότες ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα αμπέλια τους. Ενώ καθάριζαν, λοιπόν, τα ξερά χόρτα με τα γράβαλα, τις τσουγκράνες, συνέβη κάτι το απίθανο.
    Στην τσουγκράνα ενός υπηρέτη που δούλευε κάτω από τις υπηρεσίες του Κόντε, είχε παγιδευτεί ένα ξύλο. Προσπαθώντας να το τραβήξει, διαπίστωσε ότι το ξύλο, το οποίο επίμονα ήθελα να πετάξει, αντιστοιχούσε σε μία εικόνα της Παναγίας.
    Ο εργάτης έμεινε άναυδος και τρεμάμενος για το συμβάν που του συνέβη. Σταμάτησε, λοιπόν, κάθε εργασία και έτρεξε να ειδοποιήσει τον Κόντε. Εκείνος όμως, επηρεασμένος και απασχολημένος με τις δουλειές του και την κόρη του που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα, πρόσταξε τον υπηρέτη να μεταφέρει την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
    Το ίδιο βράδυ όμως ο Κόντε είδε την Παναγία στον ύπνο του να του λέει: «Γιατί με πήρες από το σπίτι μου;». Αμέσως ξυπνά και τρέχει στην εκκλησία με σκοπό να πάρει την εικόνα που ο ίδιος είχε απαρνηθεί την προηγούμενη μέρα και να τη μεταφέρει στο σπίτι του. Γυρίζοντας από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, γεμάτος δέος μπαίνει στο σπίτι του. Μόλις αντικρίζει η νεαρή κοπέλα την εικόνα, ανασηκώνεται στα δύο της πόδια και με αργά προσεκτικά βήματα, την προσκυνά!
    Μετά από αυτό ο Κόντες αποφασίζει να χτιστεί η εκκλησία της Παναγίας στο μέρος, στο οποίο βρέθηκε η εικόνα. Έτσι, χτίστηκε η εκκλησία και σε ανάμνηση εκείνου του θαύματος, κάθε 15 Αυγούστου, στην εορτή της Παναγίας, ανθίζουν θαυματουργικά οι ξεροί κρίνοι, τους οποίους μαζεύουν οι γυναίκες του χωριού και τους τοποθετούν στα εικονίσματα των σπιτιών τους.
    Συγκεκριμένα, το θαύμα έχει ως εξής. Στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και σε διάφορα παρτέρια, οι γυναίκες του χωριού φυτεύουν βολβούς των παρθενόκρινων. Τον Μάιο που αρχίζουν ν’ ανθίζουν τα κρίνα, τα κόβουν και τα τοποθετούν σε ανθοδέσμες μπροστά στην ιερή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Καθώς περνούν οι μέρες, τα κρίνα ξεραίνονται, όπως προστάζουν οι νόμοι της φύσης. Όταν έλθει η 1η Αύγουστου και αρχίσουν οι Παρακλήσεις στην Παναγία και μέχρι τις 15 Αυγούστου, τότε μαζί με τη Μετάσταση της Παναγίας ανασταίνονται και οι νεκροί κρίνοι! Μετά τη θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως ο ιερέας μοιράζει τα άνθη σαν ευλογία στους χριστιανούς.