Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Γιατί σήμερα οι άνθρωποι χωρίζουν τόσο εύκολα;

 

Ὁ Ἅγιος Πορφύριος, ἔλεγε: «Ὁ προορισμός μας εἶναι νά γίνουμε θεοί κατά χάριν, νά ὁμοιωθοῦμε μέ τόν Τριαδικό Θεό. Νά γίνουμε ἕνα μέ Ἐκεῖνον ἀλλά καί μεταξύ μας».

Ὅταν γίνουμε ἕνα μέ τόν Θεό, γινόμαστε ἕνα καί μεταξύ μας. Ὁ Ἅγιος Δωρόθεος, λέει, ὅτι οἱ Χριστιανοί μοιάζουμε σάν νά εἴμαστε σ’ ἕναν κύκλο γύρω – γύρω καί στό κέντρο τοῦ κύκλου εἶναι ὁ Χριστός. Ὅλοι οἱ Χριστιανοί εἴμαστε γύρω ἀπ’ τόν κύκλο. Ὅσο πλησιάζουμε στό κέντρο, πού εἶναι ὁ Χριστός, μικραίνει ὁ κύκλος καί ἐρχόμαστε καί πιό κοντά μεταξύ μας. Ὅσο φεύγουμε ἀπ’ τό κέντρο, φεύγουμε πιό μακριά ἀπ’ τόν Χριστό, ἀπομακρυνόμαστε καί μεταξύ μας. Μεγαλώνει ὁ κύκλος καί ἀπομακρυνόμαστε καί ὁ ἕνας ἀπ’ τόν ἄλλον. Ὅταν πέσουν ὅλοι στό κέντρο τοῦ κύκλου, γινόμαστε ἕνα μέ τόν Χριστό, γινόμαστε ἕνα καί μεταξύ μας.

Νά ἡ ἑνότητα! Πῶς θά γίνουμε ἕνα; Μόνο ἔτσι… Αὐτή εἶναι ἡ μέθοδος καί στήν ἐνορία καί στό μοναστήρι καί στήν οἰκογένεια.

– Γιατί σήμερα οἱ ἄνθρωποι χωρίζουν τόσο εὔκολα;

Διότι δέν πέφτουν στό κέντρο. Ἀλλοῦ βρίσκεται ὁ ἄνδρας, ἀλλοῦ ἡ γυναίκα, ἀλλοῦ τά παιδιά, μακριά ἀπ’ τόν Χριστό, μακριά καί μεταξύ τους. Πλήρης ἀποτυχία καί ἀργά ἤ γρήγορα διαλύονται. Καί ἄν δέν διαλύονται ζοῦν μέσα στό σπίτι σάν ξένοι. Ὅσο πλησιάσουν στόν Χριστό, ἀρχίσουν νά ἐξομολογοῦνται, νά Κοινωνοῦν, τόσο πλησιάζουν καί μεταξύ τους καί ὅταν πέσουν στόν Χριστό, ἑνωθοῦν μέ τόν Χριστό, ἑνώνονται καί μεταξύ τους. Νά πῶς πετυχαίνει ὁ γάμος, νά πῶς πετυχαίνει ἡ ἐνορία, νά πῶς πετυχαίνει τό μοναστήρι, νά πῶς πετυχαίνει καί ὁλόκληρη ἡ Ἐκκλησία.

Να είσαι άνθρωπος απλός… Να χαίρεσαι με τα λίγα!

 

Να είσαι άνθρωπος απλός….Να χαίρεσαι με τα λίγα!

Να χαμογελάς. Να είσαι ευγενής. Να μιλάς όμορφα σε όλους τους ανθρώπους.

Να είσαι ταπεινός. Μην προσπαθείς να εξουσιάζεις κανέναν άλλον.

Να είσαι ήρεμος. Ειρηνικός. Να μην ταράζεσαι από τα λόγια των ανθρώπων.

Έχε το κεφάλι χαμηλά στα ‘’μπράβο’’ που σου λεν και μην απελπίζεσαι όταν κάνεις λάθη.

Να μην κρίνεις κανέναν. Για τίποτα

Και τέλος ν’ αγαπάς…

Ν’ αγαπάς….Να συγχωρείς…. Και να μην σταματήσεις ποτέ σου να ελπίζεις…!!!

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 


Τη μνήμη των τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.
Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιεβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτό.
Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του. Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων, διότι οι Άγιοι θεράπευσαν τα μάτια του.
Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, εξαιτίας της αδυναμίας της φύσεως της γυναίκας, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο.
Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Μάταια ο ηγεμόνας ζητούσε να κάμψει την ανδρεία της μητέρας, δείχνοντας σε αυτή τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντάς της την ενοχή. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγουσα ότι η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη.
Αυτές δε έλεγαν προς την μητέρα τους ότι αισθάνονταν μεγάλη χαρά, επειδή έμελλε να φύγουν από τον μάταιο αυτό κόσμο μαζί της για την αγάπη του Χριστού και να μην χωρισθούν ποτέ από κοντά της. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά ξίφους τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της. Τον βίο και το μαρτύριο αυτών έγραψε ο Σωφρόνιος ο Σοφιστής.
Η Σύναξη αυτών ετελείτο στο Μαρτύριο που είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους και βρίσκεται στην περιοχή Φωρακίου.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α’.

Τα θαύματα των Αγίων σου Μαρτύρων, τείχος ακαταμάχητον ημίν δωρησάμενος, Χριστέ ο Θεός, ταίς αυτών ικεσίαις, βουλάς εθνών διασκέδασον, της Βασιλείας τα σκήπτρα κραταίωσον, ως μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Το «ύστατο χαίρε» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο (ΦΩΤΟ)

 

exodios albanias anastasios 1 2

ΤΙΡΑΝΑ - ROMFEA.GR | ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστεηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα.

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, σύσσωμη την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Αλβανίας και Ιεράρχες των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Να αναφερθεί ότι στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ενώ εκατοντάδες πιστοί από την Αλβανία, την Ελλάδα και διάφορα μέρη του κόσμο, συρρέουν από το πρωί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Αναστάσιο.

Κατά τη διάρκεια της εξοδίου Ακολουθίας ο Πρωθυπουργός εκφώνησε επικήδειο, όπου αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

«Τολμούμε να ελπίζουμε, σε αυτές τις λέξεις του συνοψίζεται η ζωή και η δράση του. Η τόλμη και η ελπίδα είναι η πυξίδα που οδηγούσε τον Αναστάσιο, σταθερά δίπλα στο συνάνθρωπό του. Η εκδημία του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε επί δεκαετίες ένας αληθινός φάρος αγάπης και προσφοράς.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, από την πλευρά του ανέφερε ότι «η Αλβανική κοινότητα, η Αλβανική εκκλησία έχει σήμερα πένθος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ως διάδοχος των Αποστόλων ήταν στην υπηρεσία της Αλβανίας. Πάνω από τριάντα χρόνια ευλόγησε, εργάστηκε, για να αναστηλώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας».

Στην συνέχεια επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Ο Αναστάσιος ως προσωπικότης και ως Πρωθιεράρχης, ασφαλώς είναι αναντικατάστατος! Και η στέρησίς του συνιστά σεισμόν εις την τοπικήν Εκκλησίαν».

Τέλος, μετά το πέρας της εξοδίου Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η ταφή του Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου σε ειδική κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα του Καθεδρικού Ναού, όπως ήταν η επιθυμία του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Ας ανάψουμε ένα κεράκι για εκείνους τους παιδαγωγούς ...


Σήμερα η εορτή των Τριών Ιεραρχών,οι Άγιοι προστάτες των γραμμάτων....Εορτή της παιδείας....
Ας ανάψουμε ένα κεράκι για εκείνους τους παιδαγωγούς που δεν στόχευαν να μας γεμίσουν απλά τα μυαλά με γνώση αλλά είχαν την έγνοια να μορφώσουν μέσα στις καρδιές μας εκείνες τις αξίες, τις αρετές που είχαμε ανάγκη
για να ανοίξουμε τα φτερά μας....

Ένα κεράκι για εκείνους που δεν ντράπηκαν να κατέβουν απ’ την έδρα τους όχι για να κάτσουν από πάνω μας αλλά δίπλα μας φωτίζοντας μας με την πείρα τους....

Ένα κεράκι για εκείνους που έβλεπαν πίσω από τις χαζομάρες μας,που βοήθησαν να μην σβήσει εκείνη η φλόγα που έκαιγε τα σωθικά μας κι ας τσουρουφλιστήκαν απ’ την θρασύτητα μας....

Ένα κεράκι για εκείνους τους παιδαγωγούς που πίστεψαν σε μας ακόμα κι όταν εμείς βουλιάζαμε απογοητευμένοι....

Τους το χρωστάμε τούτο το κεράκι ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, αγάπης....
Σε εκείνους τους παιδαγωγούς εντός μα κι εκτός σχολείου....

Τρεις Αρχιερείς, λαμπροφόροι και απαστράπτοντες, εισήλθαν στο Άγιο Βήμα!

 

Πριν πολλά χρόνια, μου διηγείτο ένας ιερεύς ότι έναν βαρύ χειμώνα δεν ήθελε να λειτουργήσει κάποιο Σάββατο. Η θερμοκρασία ήταν 10 βαθμούς υπό το μηδέν. Θα ήταν αυτός μόνο και ο ψάλτης.

Δεν ήξερε τίποτε από τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας για την παρουσία της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας, ούτε και για την ωφέλεια των μυριάδων κεκοιμημένων και ζώντων από την Θεία Λειτουργία. Με δυσκολία και πολλή βία πήγε στην εκκλησία, παρακαλώντας μέσα του να μην έλθει ο ψάλτης, για να μη λειτουργήσει… Αλλά ο ψάλτης ήλθε.

Έκαμε βιαστικά την Πρόθεση και άρχισε τη Θεία Λειτουργία.

Σε λίγο είδε να καταφθάνουν στον ναό Επίσκοποι, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές και άλλοι πιστοί. Οι περισσότεροι πήραν θέσεις δεξιά και αριστερά στα ψαλτήρια και άρχισαν να ψάλλουν τόσο ωραία και ουράνια, ώστε ξέχασε και το κρύο και την μοναξιά του. Θερμάνθηκε ολόκληρος… έγινε όλος φλόγα!!!

Έκανε τη Μικρά Είσοδο και είδε τον ναό γεμάτο κόσμο. Οι περισσότεροι του φάνηκαν γνωστοί… Δεν έδωσε προσοχή και συνέχισε τη Θεία Λειτουργία.

Έφθασε στον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων. Τότε είδε τρεις Αρχιερείς, λαμπροφόρους και απαστράπτοντας, να εισέρχονται στο Άγιο Βήμα. Γονάτισαν μαζί του και προσηύχοντο. Σιγά – σιγά και με φόβο σηκώθηκε, πήρε το θυμιατό και εκφώνησε: «τῆς Παναγίας, Ἀχράντου, Ὑπερευλογημένης, Ἐνδόξου Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου…». Η ψυχή του έκπληκτου Ιερέως γέμισε από θεία ευφροσύνη. Ειρήνη και ησυχία ουράνιος κυριάρχησαν μέσα του.

Και ήλθε η στιγμή της Υψώσεως και του Μελισμού του Αμνού του Θεού. Όλος ο ναός πλημμύρισε από γλυκύτατες μελωδίες… Έψαλλε όλο το παρευρισκόμενο πλήθος, μαζί με τους Μοναχούς, Ιερείς και Επισκόπους το «Εἷς Ἅγιος, Εἷς Κύριος Ἰησοῦς Χριστός, εἰς δόξαν Πατρός. Ἀμήν»… Όχι μια φορά, αλλά πολλές. Στη συνέχεια έψαλλαν και το Κοινωνικό : «Γεύσασθε καὶ ἴδετε ὅτι χρηστὸς ὁ Κύριος• Ἀλληλούια».

Ο Ιερεύς μέσα του διελογίζετο τί να κάμει; Να κοινωνήσει πρώτος ή να παραμερίσει για τους τρεις παρευρισκομένους Αρχιερείς; Ο ένας εξ αυτών του έκαμε νόημα να κοινωνήσει και στη συνέχεια με άλλο νόημα να κάμει Ένωση και Συστολή των Παναγίων Δώρων. Τέλος, άνοιξε την Ωραία Πύλη… και δεν είδε κανέναν… γύρισε δεξιά – αριστερά τη ματιά του, μέσα στο Άγιο Βήμα… οι Αρχιερείς είχαν εξαφανισθεί… Για λίγες στιγμές παρέμεινε τελείως ακίνητος και εκστατικός.

– «Μετὰ φόβου Θεοῦ, πίστεως καὶ ἀγάπης προσέλθετε…», είπε, και προσήλθε ο ιεροψάλτης.

Ακόμα θαυμάζει! Ακόμα απορεί! Ολόκληρη η Θριαμβεύουσα Εκκλησία ήταν παρούσα. Οι κεκοιμημένοι αδελφοί του Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ήσαν εκείνοι που κατά καιρούς μνημόνευε, γι’ αυτό και του φάνηκαν μερικοί γνωστοί.

Οι Αρχιερείς μέσα στο Ιερό Βήμα ήσαν οι τρεις Ιεράρχες: ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Οι σπουδές για χρόνια στα πανεπιστήμια, οι μελέτες και τα ξενύχτια πάνω στα βιβλία, δεν μπόρεσαν να του δώσουν ούτε μια σταγόνα γλυκύτητας και θεογνωσίας, από όσο του έδωσε μία και μόνη Θεία Λειτουργία…

Αναγνωστόπουλος, π.Στέφανος

Που να βρει κανένας καταφύγιο;…

 

Οι άνθρωποι καταντήσανε σαν άδεια κανάτια, και προσπαθούν να γεμίσουν τον εαυτό τους, ρίχνοντας μέσα ένα σωρό σκουπίδια,

εκθέσεις με τερατουργήματα, μπάλλες, ομιλίες και αερολογίες, καλλιστεία, που μετριέται η εμορφιά με τη μεζούρα, ηλίθιους καρνάβαλους, συλλόγους λογής-λογής με γεύματα και με σοβαρές συζητήσεις για τον ίσκιο του γαϊδάρου, συνδέσμους αφιερωμένους στους αποθεωμένους άνδρας της Ευρώπης κι ένα σωρό αλλά τέτοια.

Αυτή, με μια ματιά, είναι η εικόνα της ανθρωπότητας σήμερα, που να μην αβασκαθή!

Που να βρει κανένας καταφύγιο; …

-Δόξα στον Θεό, που υπάρχει ακόμα κάποιο καταφύγιο για μας που δεν είμαστε σε θέση να νοιώσουμε «το μεγαλείο της εποχής μας».

Δόξα στον Θεό που υπάρχουν ακόμα κάποιοι τόποι που δεν τους εξήρανε αυτή η φυλλοξήρα που λέγεται σύγχρονος πολιτισμός.

«Καλό είναι να υπάρχεις, αλλά να ζεις είναι άλλο πράγμα»

ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 
               

Ένα από τα πιο σπουδαία μηνύματα που οι Τρεις Πατέρες της Εκκλησίας, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έχουν να προτείνουν στους καιρούς μας και στον κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι η μελέτη. Το διάβασμα προϋποθέτει πνεύμα μαθητείας. Μαθητής είναι αυτός που θέλει να μάθει, διότι νιώθει ότι η γνώση του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει στη ζωή του. Δεν έχει να κάνει κατ’ ανάγκην με την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά με την αναζήτηση της αλήθειας.
         Μαθαίνω σημαίνει μειώνω το σκοτάδι στο οποίο βρίσκομαι. Ανοίγω δρόμους για να ανακαλύψω και να αφήσω να μου αποκαλυφθούν τα μυστικά του κόσμου. Ποια είναι, άραγε,  η αιτία της ύπαρξής μας; Δύο γονείς που τυχαία μας έφεραν στη ζωή, για να εκπληρώσουν το χρέος του ανθρώπου να παρατείνει τη ζωή του μέσω των παιδιών του; Ή μήπως για να μοιραστούμε την όποια περιουσία τους; Ή για να μην γκρινιάζουν οι γονείς των γονέων μας για κοινωνικούς λόγους;
          Και δεν φτάνει μόνο η αιτία της ύπαρξής μας. Σημείο-κλειδί είναι και ο σκοπός της. Έχουμε κάποια αποστολή στη ζωή μας; Μήπως αυτή έχει να κάνει με το να εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες να απολαμβάνουμε δόξα, αναγνώριση, κάλυψη της δίψας των αισθήσεων να χορτάσουν; Μήπως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ως προς τη συστημική του διάσταση και πορεία; Μήπως για να έχουμε παρέα και να μη νικιόμαστε από τη μοναξιά;
           Τέλος, υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα του θανάτου. Είναι η οδός της ανυπαρξίας; Είναι το πέρασμα σε μιαν άλλη πραγματικότητα; Με ποια κριτήρια, αν υπάρχει αυτή η πραγματικότητα, θα τη ζήσουμε ως κατάσταση ευτυχίας; Ποια απάντηση δίνουμε στο ερώτημα του Θεού;
        Τα θέματα αυτά δεν απαντώνται εύκολα ούτε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ούτε με κάποιες πρόχειρες συζητήσεις. Χρειάζονται αναφορά σε ανθρώπους που έδωσαν γνήσιες απαντήσεις και με τη σκέψη και με τη ζωή τους και γι’ αυτό το πνεύμα μαθητείας και η μελέτη μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά. Οι τρεις Ιεράρχες προσφέρονται.
         «Η κτίση, εκπλήττοντας με την εξωτερική όψη τον θεατή, παραπέμπει τον παρατηρητή στο θαύμα του Θεού, ο Οποίος τη δημιούργησε, και η συνείδηση που αντηχεί μέσα μας, μάς υπαγορεύει όσα πρέπει να πράττουμε», λέει ο Χρυσόστομος.
        «Σώφρων είναι ο άνθρωπος που αγαπά την καλοσύνη, γιατί αυτή δεν χάνεται. Ο άνθρωπος είναι μικρός και συγχρόνως μεγάλος. Ταπεινός και υψηλός. Θνητός και αθάνατος. Γήινος και ουράνιος. Και είναι φως ο άνθρωπος, επειδή έχει μέσα του τη δύναμη του λογικού, αλλά και μπορεί να πλησιάσει τον Θεό», μας λέει ο Γρηγόριος.
       «Κάλλος ψυχής και δύναμη είναι αυτά που θέλει ο άνθρωπος, Για να τα αποκτήσει όμως, χρειάζεται η θεία χάρις. Ο άνθρωπος του Θεού αγαπά. Και η αγάπη φαίνεται όταν λυπάται και έχει αγωνία οι συνάνθρωποί το να μη βλάπτονται στη ζωή τους, αλλά και όταν χαίρεται και αγωνίζεται για να ωφελούνται. Κι όταν κάποιος πετυχαίνει κάτι, αυτός που αγαπά χαίρεται ακόμη περισσότερο», μας λέει ο Βασίλειος.  
       Τα λόγια αυτά, που πήγασαν από τον τρόπο της ζωής τους, μας βοηθούνε να δούμε την αξία τού να μαθαίνουμε πέρα από τη χρησιμότητα της γνώσης και να οδηγούμαστε στην αλήθεια του Θεού και της πίστης, ώστε η ζωή μας να έχει σκοπό που ξεπερνά το παρόν. Το χρειαζόμαστε.
 
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Kαρδιές στον «Πάγο»…

 

Πλέον μόνο βλέπουμε ένα είδωλο του άλλου (στην οθόνη), πληκτρολογούμε και σπάνια μιλάμε και στο τέλος δεν νιώθουμε, μια αίσθηση κενού σε πλημμυρίζει και μετά ψάχνεις τα αντικαταθλιπτικά διότι νιώθεις κενό.

Μιλάμε πλέον με #tags και μοιραζόμαστε την ζωή μας για να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι ή στέλνουμε ξερές ηλεκτρονικές ευχές για να βγάλουμε την υποχρέωση και να τηρήσουμε το πρωτόκολλο. Βγάζουμε selfies από ταξίδια και συναντήσεις για να πούμε στους άλλους «Ε! Είμαι καλά!!!» ενώ δεν είσαι και θες να συμπληρώσεις το κενό που νιώθεις με άλλο κενό.

Πολλές φορές είσαι με μεγάλη παρέα γελάς, γλεντάς, και μέσα σου νιώθεις μόνος και κλαίς. Αυτο το κενό ειναι ένα φρικτό συναίσθημα, διότι το εσωτερικό βρέφος της ψυχής κλαίει διοτι δεν τρέφεται με την Χάρι του Θεού. Και φωνάζεις σε όλους «Είμαι καλά!!!» ενώ δεν είσαι και πολλές φορές στο σπίτι κλαίς χωρίς όμως να θες να δεις την προσωπική σου ευθύνη στην δική σου ζωή.

Ταξίδια, ταβέρνες, χρήματα, υλικά αγαθά δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ποτέ το κενό της χάριτος που υπάρχει μέσα στην καρδιά του ανθρώπου.

Μένουμε στην επιφάνεια και όλα αυτά γιατί ; Για να βάλουμε υπογραφή στον κοινωνιολογικό νομικισμό για να τηρήσω την ταμπέλα του καλού παιδιού.

Και πάλι μένεις μόνος ….εσύ και ο πόνος της μοναξιάς που ο ίδιος θέλησες να πάσχεις..

Πάρε ένα τηλέφωνο να ακούσεις τον άλλον , να ακούσεις την φωνή του, να νιώσεις πως είναι πως περνάει. Χωρίς να θέλεις κάτι….

Φτάνουμε στο σημείο να μας παίρνει ο άλλος τηλ και να τον ρωτάμε τι θέλει…,

Μπα ! με πήρε τηλέφωνο για να δει τι κάνω ;;;; Φοβερό! Θαύμα !

Ακόμα και οι φιλικές σχέσεις δυστυχώς γίνονται επαγγελματικές.

Όχι! Σε πήρα τηλέφωνο έτσι γιατί θέλω να σε ακούσω.

Αυτό , έτσι απλά τίποτα άλλο.

Πήγαινε μια επίσκεψη στο φίλο που γιορτάζει. Να τον δεις να του μιλήσεις, να τον ακούσεις. Να ακούσεις τις αγωνίες του , τα λάθη του, να τον κοιτάξεις στα μάτια. Αυτή η συνομιλία είναι ένα θαύμα από μόνη της.

Πως θα νιώσω τον Χριστό όταν δεν μπορώ στο ελάχιστον να νιώσω και να μπω σε μια κατάσταση υγιούς επικοινωνίας με τον αδερφό μου.

Μας καταβροχθίζει η καθημερινότητα και οι μέριμνες με αποτέλεσμα ακόμα και το συναίσθημα να μπαίνει σε παγοκύστες, τα πάντα σε αριθμούς που καταλήγουν σε € και κάποιους άλλους αριθμούς που μετράμε τον χρόνο. Σε όλη αυτήν την φουρτούνα χάνουμε τον εαυτό μας και ο χρόνος φεύγει , η φθορά έρχεται και εμείς δεν αλλάζουμε προς το καλύτερο αλλά γερνάμε εσωτερικά.

Να βρούμε, να ψάξουμε , να δημιουργήσουμε χρόνο για τον εαυτό μας , τον σύντροφο μας και τον Θεό. Να θερμάνουμε την καρδιά μας με τις εκφράσεις τις απλότητας και του καλού λογισμού.

Σε αυτά τα μικρά θα βρούμε λάμψεις της χάριτος. Τον Χριστό μόνο στην ησυχία μπορούμε να τον ακούσουμε τι θέλει να μας πει.

Μια κατάδυση στην καρδιά με ένα «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με» και η καρδιά θα ζεσταθεί και πάλι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν …

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

 


Τη μνήμη των τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:
Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 – 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 – 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία.
Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο, θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».
Στην έριδα αυτή έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης ο Μαυρόπους. Αυτός, κατά την διήγηση του Συναξαριστή, είδε σε οπτασία τους μέγιστους αυτούς Ιεράρχες, πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας.
Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο.
Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».
Έτσι ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης ανέλαβε τη συμφιλίωση των διαμαχόμενων μερίδων, συνέστησε την εορτή της 30ης Ιανουαρίου και συνέγραψε και κοινή Ακολουθία, αντάξια των τριών Μεγάλων Πατέρων.
Η εορτή αυτής της Συνάξεως του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των Μεγάλων Διδασκάλων, οι οποίοι δίδαξαν με τον άγιο βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Είναι εκείνοι, οι οποίοι εξ’ αιτίας της ταπεινώσεώς τους μπροστά στην αλήθεια, έχουν λάβει το χάρισμα να εκφράζουν την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας και ότι διδάσκουν δεν είναι απλώς δική τους σκέψη ή προσωπική τους πεποίθηση, αλλά είναι επιπλέον η ίδια η μαρτυρία της Εκκλησίας, γιατί μιλούν από το βάθος της καθολικής της πληρότητας.
Περί τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. ανεγέρθη ναός των Τριών Ιεραρχών κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, δίπλα σχεδόν στη μονή της Παναχράντου.
Απολυτίκιο:
Ήχος α’.
Τούς τρεις μεγίστους φωστήρας της Τρισηλίου θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Ο χρόνος του εκκλησιασμού δεν πηγαίνει χαμένος..!!!


Δημήτριος Παναγόπουλος(Ιεροκήρυκας)
Ο χρόνος του εκκλησιασμού δεν πηγαίνει χαμένος..!
Ὁ μόνος χρόνος πού δέν πηγαίνει χαμένος, εἶναι ὁ χρόνος πού ἔχεις ἐπαφη μέ τό Χριστό. Ὅ,τι ἄλλο ἄν κάνεις, θά μείνει ἐδῶ καί δέν ἀντέχει πέραν τοῦ τάφου...
 
Λέει ο Μέγας Βασίλειος:
Τό μέρος τοῦ χρόνου που δανείζουμε στό Θεό
(ὁ χρόνος τοῦ ἐκκλησιασμού), δέν πηγαίνει χαμένο, ἀλλά πληρώνεται ἀπ' Αυτόν μέ μεγάλο ἐπιτόκιο.
Διότι τις ώρες αὐτές πού ἀφιερώνουμε στα πνευματικά ἀντί γιά τήν έργασία μας καί τίς βιοτικές φροντίδες, θά τίς ἀναπληρώσει ὁ Κύριος.
Διώξε λοιπόν ἀπό τό νοῦ σου κάθε βιοτική μέριμνα, καί συγκεντρώσου ἐδῶ ὁλόκληρος.
Διότι δέν ὠφελεῖ καθόλου ή σωματική παρουσία, ὅταν διακατέχει τήν καρδιά σου ἡ ἀγωνιώδης μέριμνα γιά τά γήινα πράγματα.

Μπορεί νά ζήσει ό άνθρωπος χωρίς ήλιο; Άλλο τόσο καί ή ψυχή χωρίς Χριστό.

 Περπατούσε μιά ηλιόλουστη μέρα στόν κήπο τού μοναστηριού ό Άγιος Γερβάσιος (Παρασκευόπουλος), όταν κάποιος τόν ρωτάει:

– Γέροντα, μιλάς γιά τό Χριστό τόσο συχνά. Μπορείς νά μού πείς τί σού έκανε ό Χριστός στή ζωή σου;

Ό Γέροντας σταματάει καί δείχνοντας ένα ωραίο εύοσμο άνθος τού λέει:
– Ό, τι ό ήλιος στό άνθος αυτό! Μπορεί νά ζήσει ό άνθρωπος χωρίς ήλιο; Άλλο τόσο καί ή ψυχή χωρίς Χριστό. Αυτό ήταν καί είναι ό Χριστός γιά μένα.

ANAKOΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


 


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, , της . Ο Άγιος Ιερομάρτυς Ιγνάτιος (τιμάται 20 Δεκεμβρίου) ήταν διάδοχος των Αποστόλων και χρημάτισε δεύτερος Επίσκοπος Αντιοχείας.
Υπήρξε, μαζί με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης Πολύκαρπο, μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου. Μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.) στη Ρώμη, κατασπαραχθείς από τα θηρία.
Μετά το φρικτό μαρτύριο του Αγίου, κάποιοι Χριστιανοί μάζεψαν από τον ιππόδρομο τα εναπομείναντα άγια λείψανά του και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια. Η Σύναξη αυτού ετελείτο στην Μεγάλη Εκκλησία.
Ιερά Λείψανα: Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Βεροίας.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους, Βαρνάκοβας Ναυπακτίας και Νταού Πεντέλης, στην Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.
Απολυτίκιον
Ήχος δ’.
Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· διά τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Ιγνάτιε· Πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025

Νέας Κρήνης Ιουστίνος: Στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

Νέας Κρήνης Ιουστίνος: Στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

 

Το όνομά σου

  • του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης Ιουστίνου

Τό ὄνομά σου
σημάδι Χριστοῦ
στήν ἄμμο,
σφράγισμα ἐλπίδας
σέ ἀπελπισμένα μνήματα,
καρδιᾶς παλμός,
σέ σώματα πού σήπονται.

Τό ὄνομά σου
Ζωή και Ἀνάσταση!

Ἄραγε,
πόσα μπολιάσματα Ζωῆς,
μετρᾶ ὁ Ἄγγελός σου,
στά ξεραμένα δένδρα τῶν στεπῶν τῆς Ἀφρικῆς;

Πόσα λευκά κρινάκια,
πού εὐωδιάζουν Πάσχα,
φύτεψες,
στίς χῶρες,
ὅπου ὁ ἥλιος ἀνατέλλει;

Πόσες νεκρές καρδιές ἀνάστησες,
μ’ ἕνα σου λόγο,
μ’ ἕνα σου χάδι,
μέ μιά ματιά σου,
ἐκεῖ,
στά Δυτικά Βαλκάνια;

Δέν ἤσουν δάσκαλος τῆς ἄνεσης,
ἐσύ,
οὔτε πατέρας τῆς βολῆς.

Ἤσουνα χτίστης πρωτομάστορας,
γεωργός,
σποριάς
καί θεριστής.
Ἤσουν Ἐπίσκοπος
μιᾶς ἄλλης βιοτῆς.

Τά χέρια σου,
οἱ ρόζοι τά ἐστόλιζαν,
τά μάτια σου,
ἡ ἀγρύπνια,
τό στόμα σου,
χαμόγελο λεβάντας,
πού εὐωδίαζε χαρά,
στούς πονεμένους.

Ἤσουν,
στ’ ἀλήθεια, ξέχωρος,
γι’ αὐτό καί ζηλευτός
κι ἀκατανόητος.

Ἤσουν σέ ὅλα πρῶτος,
γιατί ἔζησες ὡς ἔσχατος.

Καί τώρα,
πάλι σύ,
ὁ ἔσχατος,
πρῶτος ἀνέρχεσαι πρός τόν Πατέρα,
κρατώντας
μές στίς χοῦφτες σου
τόν πλοῦτο τῶν παιδιῶν σου.

Πόσο ὄμορφα εἶν’ στολισμένοι οἱ ὀφθαλμοί σου,
τώρα πού φεύγεις,
ἀπό τά φωτεινά σου δάκρυα!

Πόσο εἰρηνική ἡ ἔξοδός σου
ἀπ’ τή βοή τοῦ βίου!

Ξάστερη εἶναι ἡ καρδιά σου,
ἀσύννεφη,
σάν ἀνταμώνεις
στήν Πατρίδα
τόν Ἠγαπημένο!

Λοιπόν,
τί πλέον σοῦ ἀπέμεινε,
τῆς Ἀναστάσεως ἐπώνυμε,
καί τῆς χαρᾶς συνώνυμε,
ἐκτός τοῦ Ἠγαπημένου;

Πορεύου, οὖν,
πρός Αὐτόν,
τροπαιοφόρε,
καί ἀγάλλου
μετά τῶν ἀδελφῶν σου.

Ἤδη,
ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος,
ἐπί τῆς κεφαλῆς σου
στέκει.

Μακαριστός Χριστόδουλος (28/1/2008): «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας..»

 

Σαν σήμερα το 2008 εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Μερικές μέρες πριν τον θάνατό του, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε εκφωνήσει το τελευταίο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, Τα λόγια του ακούγονται σήμερα προφητικά.

“Χρειάζονται να πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας.

Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ’ επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει”.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκοιμήθη 28 / 1 / 2008

Οι «δήθεν» παρόντες και η αλήθεια της χριστιανικής αγάπης

 

Ὑπάρχουν ἄνθρωποι ποὺ λένε μὲ στόμφο καὶ θόρυβο: «Εἶμαι ἐδῶ».  

Ἀλλά, ὅταν ἔρθουν τὰ δύσκολα, ὅταν τὸ σκοτάδι σκεπάσει τὴ ζωή σου καὶ ἡ ψυχὴ σου γονατίσει, αὐτοὶ γίνονται σκιές καὶ χάνονται.  

Εἶναι οἱ λεγόμενοι «δῆθεν» παρόντες. Περνοῦν ἀνάμεσα μας, γεμίζουν τὸ δωμάτιο μὲ τὴν παρουσία τους, ἀλλὰ ἡ καρδιὰ τους μένει μακριά. 

Ὁ Χριστὸς, ὅταν περπάτησε στὴ γῆ, δὲν ἦταν ποτὲ «δῆθεν». Ὁ λόγος Του ἦταν ἀλήθεια, ἡ παρουσία Του ἦταν φῶς, καὶ ἡ ἀγάπη Του ἦταν θυσιαστικὴ. Στὸν Γολγοθᾶ, ἐκεῖ ποὺ ὅλα ἔμοιαζαν σκοτεινὰ καὶ ἀδιέξοδα, οἱ δῆθεν φίλοι Του Τὸν ἐγκατέλειψαν. Ὅμως, ὑπῆρξαν λίγοι ποὺ ἔμειναν: ἡ Παναγία, ὁ Ἰωάννης, ἡ Μαγδαληνὴ καὶ λίγες ψυχὲς ποὺ δὲν ἔφυγαν. 

Ἡ ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ δὲν εἶναι «δῆθεν». Δὲν εἶναι φτιασιδωμένη μὲ μεγάλα λόγια καὶ ὑποσχέσεις ποὺ θρυμματίζονται μὲ τὴν πρώτη δυσκολία. Εἶναι θυσία, εἶναι παρουσία, εἶναι σιωπὴ γεμάτη εἰρήνη. 

Ὑπάρχουν στιγμὲς ποὺ θὰ χρειαστεῖ νὰ διακρίνεις ποιοὶ εἶναι ἀληθινὰ παρόντες στὴ ζωή σου. Οἱ ἄνθρωποι ποὺ ἀγαποῦν πραγματικὰ δὲν φεύγουν ποτέ ὅσες δυσκολίες καί ἄν προκύψουν. Δὲν χρειάζονται ἀποδείξεις, οὔτε πολλά λόγια. Ἡ παρουσία τους μιλάει πιὸ δυνατὰ ἀπὸ κάθε λέξη. 

Μὴν προσπαθεῖς νὰ κρατᾷς τοὺς «δῆθεν» παρόντες. Μὴν προσπαθεῖς νὰ τοὺς ἐξηγὴσεις ποιος εἶσαι, ποιον πόνο κουβαλᾷς, ποια χαρὰ κρύβεις μέσα σου. Οἱ ἀνθρωποι ποὺ θέλουν νὰ δοῦνε, θὰ δοῦνε. Οἱ ἄλλοι θὰ μείνουν τυφλοὶ. 

Ὁ Χριστὸς δὲν μᾶς κάλεσε νὰ γεμίζουμε τὴ ζωή μας μὲ ψεύτικες παρουσίες. Μᾶς κάλεσε νὰ γίνουμε φῶς, ἅλας τῆς γῆς, νὰ προσφέρουμε ἀγάπη πραγματική, χωρὶς ὅρους καὶ προϋποθέσεις. 

Μὴν ταλαιπωρεῖς τὴν καρδιά σου γιὰ ἐκείνους ποὺ δὲν ἀντέχουν τὴν ἀλήθεια σου. Κράτησε τὴν γιὰ ἐκείνους ποὺ ξέρουν νὰ σταθοῦν δίπλα σου σιωπηλά, ποὺ ξέρουν νὰ εἶναι ἐδῶ ὄχι μὲ φωνὲς καὶ ὑποσχέσεις, ἀλλὰ μὲ πράξεις καὶ παρουσία. 

Καὶ ὅταν νοιώθεις μόνος, θύμησου : «Ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας, ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος» (Ματθ. 28:20). 

Ὁ Χριστὸς εἶναι πάντα παρών. Καὶ ἡ ἀγάπη Του δὲν εἶναι ποτέ ψεύτικη. Εἶναι ἐδῶ. Καὶ αὐτὸ ἀρκεῖ! 

Γερόντισσα Σωφρονία

Έχει μεγάλη δύναμη η μικρή προσπάθεια, που γίνεται όμως πάντοτε..»

 

Έλεγε ο παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτης:

«Έχει μεγάλη δύναμη η μικρή προσπάθεια, που γίνεται όμως πάντοτε..» (Αββά Ισαάκ Σύρου)

-Θα σου δείξω εγώ πως να προσεύχεσαι, και μετά μου λες αν μπορείς ή όχι.

Ακούμπησε το εργόχειρό του δίπλα, σηκώθηκε, τίναξε τα ξυλαράκια απ’ την ποδιά του, και ψηλός, λευκογένειος, ιεροπρεπής πλησίασε τον νιπτήρα λέγοντας:

– Είναι πρωί και σηκώθηκες από τον ύπνο.. Άνοιξε ο Γέροντας το νερό και άρχισε με απλές κινήσεις να πλένει τα χέρια και το πρόσωπό του επαναλαμβάνοντας γλυκά και παρακλητικά, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Πλησίασε την πετσέτα και σκουπίστηκε συνεχίζοντας και την ευχή. Μετά στράφηκε με το φωτεινό του πρόσωπο στον νέο και ρώτησε επιτακτικά:

– Αυτό μπορείς να το κάνεις;

– Ε, μπορώ, Γέροντα, ομολόγησε αφοπλισμένος εκείνος.

– Πρόσεχε, όμως, συνέχισε ο Γέροντας. Θα το κάνεις κάθε μέρα. Όχι μια ναι, μια όχι. Διότι, όπως γράφει ο αββάς Ισαάκ ο Σύρος, «Μεγάλη δύναμις η μικρά πολιτεία η αεί διαμένουσα» (λογ.Ισαάκ ΟΓ)

(Έχει μεγάλη δύναμη η μικρή προσπάθεια, που γίνεται όμως πάντοτε).

Και σε άλλους όμως που προφασίζονταν οικογενειακά βάρη, πολλές ασχολίες και άλλα, έλεγε επανειλημμένως: «Εάν εγώ μέσα στην ησυχία των Κατουνακίων λέω εκατό ευχές τη μέρα και σεις μέσα στην τύρβη της πόλεως και τις υποχρεώσεις της εργασίας και της οικογένειας λέτε τρεις ευχές, είμαστε ίσα».

«Εάν ο άνθρωπος συνηθίσει να λέει κάθε μέρα, έστω από λίγο, όσο μπορεί, αλλά κάθε μέρα την ευχή, η καρδιά του σιγά-σιγά γλυκαίνεται και περιμένει πότε θα έρθει εκείνη η ώρα.

Και όταν γλυκαθεί η καρδιά, από μόνος του κανείς ζητάει περισσότερο».

Αγαπήστε τον Χριστό και μην σας νοιάζει τίποτα»…

 

Δεν υπάρχει ούτε ένας Άγιος, 

που να έγινε Άγιος 

γιατί φοβήθηκε να μην πάει στην κόλαση.

Όσοι έγιναν Άγιοι, 

είναι γιατί αγάπησαν τον Χριστό.

Και ο τελευταίος Άγιός μας, 

ο Άγιος Πορφύριος, 

τι φώναζε σε όλους; 

«Αγαπήστε τον Χριστό 

και μην σας νοιάζει τίποτα».

Έτσι λοιπόν, στον Θεό δεν πάμε με το ζόρι. 

Δεν πάμε από φόβο. 

Ο φόβος φτιάχνει θρησκόληπτους ανθρώπους 

και όχι Χριστιανούς.

Φτιάχνει ανθρώπους 

που δεν είναι ελεύθεροι απέναντι στον Θεό. 

Δεν τον αγαπάνε ελεύθερα αλλά από φόβο.

Στον Θεό λοιπόν πηγαίνω ελεύθερα, 

γιατί εμπιστεύομαι το πρόσωπο 

και την αγάπη Του.

Δεν φοβάμαι το Θεό. 

Όποιος φοβάται τον Θεό είναι άρρωστος. 

Γιατί; 

Διότι ο Θεός είναι Αγάπη! 

Φοβάμαι την Αγάπη; 

Ε, άρρωστος είμαι…

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ


 


Τη μνήμη του τιμά σήμερα , η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Εφραίμ καταγόταν από την Ανατολή και γεννήθηκε στην πόλη Νίσιβη της Μεσοποταμίας πιθανώς το 308 μ.Χ. ή και ενωρίτερα. Ήκμασε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.), Ιουλιανού του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.) και των διαδόχων αυτού.
Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 – 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής.
Γι’ αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του. Γνώστης ακριβής όλων των δογματικών θεμάτων, ήξερε να καταπολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. Ήταν εκείνος που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια.
Όταν, διά της συνθήκης του έτους 363 μ.Χ., που υπέγραψε ο διάδοχος του Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός (363 – 364 μ.Χ.), η Νίσιβης παραδόθηκε στους Πέρσες, ο Όσιος Εφραίμ εγκατέλειψε την πατρίδα του και ήλθε στην Έδεσσα, όπου ασκήτεψε σε παρακείμενο όρος. Το έτος 370 μ.Χ. επισκέφθηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και λίγο αργότερα τους Πατέρες και Ασκητές της Αιγύπτου.
Ο Όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 373 μ.Χ. και η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνας, στην περιοχή Φιλοξένου, κοντά στην αγορά.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’.

Ταίς των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονον εγεώργησας· και τοις εκ βάθους στεναγμοίς, εις εκατόν τους πόνους εκαρποφόρησας· και γέγονας φωστήρ τη οικουμένη, λάμπων τοις θαύμασιν, Εφραίμ Πατήρ ημών όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Μη φοβάσαι. Όλα λύνονται…

 

Όλα μας τα πάθη, προσπαθούνε να καλύψουν κάποια έλλειψη.

Κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο κενό.

Κάποιο κενό, που κουβαλάμε από παλιά.

Kαι που προσπαθούμε με το πάθος μας, να πνίξουμε τον πόνο που μας επιφέρει…

Άλλος με φαγητό, άλλος με αγορές, άλλος με αλκοόλ, άλλος με πολλή δουλειά, άλλος με τζόγο…

Άλλος χαμένος στο διαδίκτυο… Άλλος με πορνό…

Και άλλοι, με πράγματα που σε φυσιολογικές συνθήκες μοιάζουν να είναι θεμιτά και υγιή… Χάνουνε όμως το μέτρο τους και κάνουνε τη κακή χρήση.

Όλα μας τα πάθη προσπαθούνε να καλύψουνε κάποια έλλειψη.

Και όλοι μας, από κάποιο πάθος ο καθένας μας, μικρό ή μεγάλο κουβαλάμε…

Γιατί στα λέω όλα αυτά;

Για να μην απελπιστείς ποτέ.

Ό,τι και αν παλεύεις.

Για να μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Όχι από μένα. Όχι. Σε αυτά εγώ, δεν είμαι ειδικός.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι εκεί έξω, ειδικοί, υπάρχουνε ομάδες, που ξέρουνε πως να σε πιάσουν απ ‘ το χέρι και να σε βοηθήσουνε να βγεις.

Υπάρχουν άνθρωποι, που πέρασαν ό,τι περνάς τώρα εσύ και τα κατάφεραν…

Και είναι εκεί, για να το παλέψετε παρέα…

Όλα μας τα πάθη προσπαθούνε να καλύψουν κάποια έλλειψη.

Κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο κενό.

Μη φοβάσαι. Όλα λύνονται.

Και μην απελπιστείς ποτέ.

Ζήτα βοήθεια.

Αυτά από μένανε για σήμερα.

Καλό σου βράδυ.

Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο καθένας μας έλεγε «Συγγνώμη, εγώ φταίω»

 

Διαβάζοντας το βιβλίο ‘Η προσευχή ως ατελεύτητη δημιουργία’ του π. Ζαχαρία Ζαχάρου (πνευματικού της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Essex και μαθητή του Αγίου Σωφρονίου) συναντώ την ακόλουθη παράγραφο (σελ. 22), που τη βρίσκω ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας:

«Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο αδυνατούν να συμβιώσουν αρμονικά. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τα πρότυπα αυτού του κόσμου η ανάληψη του πταίσματος ισοδυναμεί με αδυναμία. Όλοι γυρεύουν να ενοχοποιήσουν αποδιοπομπαίους τράγους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως καθημερινά διαπιστώνουμε ότι πραγματοποιείται αυτό, για το οποίο προειδοποίησε ο Απόστολος: «εἰ ἀλλήλους δάκνετε καὶ κατεσθίετε, βλέπετε μὴ ὑπ’ ἀλλήλων ἀναλωθῆτε». Η ειρήνη και η ομόνοια αποκαθίστανται, όταν ο καθένας κατηγορεί μόνο τον εαυτό του· όταν βλέπει τα δικά του σφάλματα και αγωνίζεται να τα διορθώσει. Τότε η αυτοκατάκριση δεν είναι αδυναμία, αλλά ταπεινή ανδρεία που ενισχύει τον άνθρωπο στην παράστασή του ενώπιον του Θεού».

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να ανακαλύψουμε παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τους παραπάνω λόγους του π. Ζαχαρία. 

Μια σύντομη ματιά στην ειδησεογραφία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, σε εγχώριο όσο και σε διεθνές σκηνικό, μας δείχνει ότι η αδυναμία επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων πηγάζει από αμοιβαίες κατηγορίες για σφάλματα, αδικίες, παρανομίες που πάντα ενοχοποιούν αποκλειστικά τον ‘απέναντι’, τον άλλο. ‘Εμείς’ δεν φταίμε ποτέ. Το ίδιο φυσικά λέει και ο απέναντι για μας. Οι κατηγορίες διογκώνονται με την επανάληψη και αναπαράγονται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, και οδηγούν κάποια στιγμή σε αλληλοκαταστροφικές πράξεις που, όταν ξεκινήσουν, κάνουν την υποχώρηση πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο καθένας μας έλεγε «Συγγνώμη, εγώ φταίω». Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, αργά ή γρήγορα θα ακολουθούσε ο ηθικός αφοπλισμός του άλλου και θα φτάναμε στην πολυπόθητη ειρήνη. Ποιος θα κάνει όμως την αρχή;

Κάνε το ταξίδι της χαράς, της ευχαριστίας και της δοξολογίας… Γίνε μέλισσα και όχι μύγα…

 

Κάνε το ταξίδι της χαράς, της ευχαριστίας και της δοξολογίας . . .

Γίνε μέλισσα και όχι μύγα. Να επισκέπτεσαι λουλούδια και όχι σκουπίδια.

Μην προσπαθείς να κάνεις πράγματα που απλά επιθυμείς αλλά δεν κάνεις γι΄αυτά. Μην προσπαθήσεις εγωιστικά να ξεπεράσεις τις κόκκινες γραμμές του εαυτού σου, διότι θα το πληρώσεις ακριβά, και αυτό το κόστος πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμο. Δεν κάνεις για όλα. Δεν έχεις δυνάμεις και δυνατότητες για τα πάντα, πολλές φορές ακόμα και για τα βασικά. Μην προσπαθείς να πιέσεις ένα κομμάτι παζλ σε σημείο που δεν ταιριάζει. Θα διαλυθεί όλη η εικόνα. Άλλο να είσαι αδύναμος και να παλέψεις για να πάρεις δυνάμεις και άλλο να μην μπορείς διότι δεν έχεις τις δυνατότητες. Μη προσπαθήσεις να φτάσεις κανέναν, μην λες : «Εγώ στη θέση του θα το κάνω καλύτερα!», μην προσπαθείς να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Όταν δεν είσαι στα παπούτσια του άλλου, μην κρίνεις τα βήματα του, διότι δεν ξέρεις τι πόνους τραβάει.

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν . . .  Όσο μεγαλώνεις αυτή τη φράση θα την λες πολύ συχνά. Όσο μεγαλώνεις, θέλεις ποιότητα στα λεπτά της καθημερινότητάς σου αλλά και στις επιλογές σου. Ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι ο χρόνος πιέζει και έχει πλέον τεράστια αξία. Μην τον πετάς στα σκουπίδια. Να είσαι επιλεκτικός αδερφέ μου. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, ούτε με ανθρώπους, ούτε με πράγματα τα οποία δεν είναι χρήσιμα και τα κάνουμε απλά για το τι θα πει ο κόσμος. Μην έχεις ανάγκη τηλεφωνήματα και χειροκροτήματα. Αν θέλει ο άλλος, εντάξει, αν δεν θέλει, δεν πειράζει, συνεχίζουμε.  Άσε τους συγγενείς και τους φίλους να λένε. Τράβα την πορεία σου αθόρυβα και προχώρα χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Δεν χρειάζεται.

Είπαμε : «Δεν υπάρχει λόγος». Αληθινός λόγος υπάρχει εκεί που υπάρχει ο Χριστός. Εκεί που υπάρχει αγάπη, χαμόγελο, χαρά, ευχαριστία, αγκαλιά, σκίρτημα της καρδιάς. Οτιδήποτε άλλο απλά σε «λερώνει».  Είναι όμορφο να είσαι με ανθρώπους, να κάνεις πράγματα και να λες : «Χάρηκα και σήμερα!». Τι ωραία! Να ξέρεις, η χαρά είναι επιλογή, ακόμα και όταν είσαι στα σκοτάδια. Κάποιος θα επιλέξει να μείνει εκεί και κάποιος άλλος θα ανάψει ένα κεράκι. Η ζωή είναι επιλογές, διαχείριση και μεταμορφώσεις. Μπορεί στο σκοτάδι να ανάψεις φως, το δάκρυ να το κάνεις χαμόγελο, την πληγή να την κάνεις δύναμη και τον θάνατο Ανάσταση. Όχι, αυτά δεν μπορείς να τα κάνεις μόνος σου, αλλά με τη βοήθεια του Χριστού. Πίστεψέ με, γίνεται……..

π. Σπυρίδων Σκουτής

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 



Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα, , την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του . Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.
Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος, παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιεωρών Λειψάνων του Αγίου.
Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια επιστολή – διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:
«Επιστολή τού βασιλέως Θεοδοσίου.
Εις τόν οικουμενικόν Πατριάρχην καί Διδάσκαλον καί πνευματικόν Πατέρα Ιωάννην τόν Χρυσόστομον, τήν προσκύνησιν προσφέρω εγώ ο βασιλεύς Θεοδόσιος. Ημείς, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πώς είναι τό σώμά σου νεκρόν, καθώς είναι καί τά άλλα σώματα τών αποθανόντων, ηθελήσαμεν να μεταφέρωμεν αυτό απλώς εις ημάς. Διά τούτο καί τού ποθουμένου δικαίως υστερήθημεν.
Αλλά σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον εις ημάς, οπού μετανοούμεν. Σύ γάρ εδίδαξες εις όλους τήν μετάνοιαν. Καί δός τόν εαυτόν σου, ώς πατήρ φιλοπαίς, εις ημάς τούς φιλοπάτορας υιούς σου, καί τούς σέ ποθούντας εύφρανον διά τής παρουσίας σου».
Αυτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή. Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του.
Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «Απόλαβε τόν θρόνον σου, Άγιε». Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Ειρήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλλου στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 – 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 – 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. δ’.

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις, την οικουμένην εφώτισεν, αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο, το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν. Αλλά σοίς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Έκτοτε, το “Χριστός Ανέστη” έγινε το σύνθημα με το οποίο πορευθήκαμε μέχρι σήμερα

 

«Όταν φτάσαμε στον ερειπωμένο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε μετατραπεί σε γυμναστήριο,

ρώτησα πώς λέγεται το «Χριστός Ανέστη» στα αλβανικά. Πρόσθεσα, πάρετε ο καθένας ένα κερί.

Όταν το άναψαν, αναφώνησα «Krishti u Ngiall»! Χριστός Ανέστη!

Με πολλή συγκίνηση και δάκρυα, οι λιγοστοί παριστάμενοι αντιφώνησαν «Vertet u Ngjall»! Αληθώς Ανέστη!

Έκτοτε, το “Χριστός Ανέστη” έγινε το σύνθημα με το οποίο πορευθήκαμε μέχρι σήμερα. Χάρισε φως στο μελαγχολικό φθινόπωρο και την παγερή βαρυχειμωνιά που ακολούθησαν. Και κυριαρχεί στην πνευματική άνοιξη, που τελικά μας χάρισε ο Θεός. Η Ανάσταση του Χριστού έγινε το εκφραστικότερο σύμβολο της Εκκλησίας μας»

Όσο κι αν ψάξεις τον ευγενικό, τον τέλειο ιερέα, την τέλεια κοινότητα, την τέλεια ενορία...δεν θα τα βρεις!

 

" Όσο κι αν ψάξεις τον ευγενικό, τον τέλειο ιερέα, την τέλεια κοινότητα, την τέλεια ενορία...δεν θα τα βρεις!Όπως δεν θα βρεις τον τέλειο γάμο, ή τον ιδανικό σύζυγο, ή την αψεγάδιαστη οικογένεια κλπ.
Δεν μπαίνεις στην Εκκλησία σαν να βρίσκεσαι σε ένα πολιτικό κόμμα, όπου αρχίζεις να κρίνεις και να αποδίδεις δικαιοσύνη, και να βρίσκεις το σωστό ή το λάθος.!
Στην Εκκλησία είσαι σε ένα πλοίο με ασθενείς που έχουν σωθεί από την θάλασσα...Δεν είμαστε άγιοι, δεν είμαστε άγγελοι!
Ούτε ο ιερέας, ούτε ο αρχιερέας, ούτε οι λαϊκοί, όλοι έχουμε πάθη και αδυναμίες, αλλά θέλουμε να μείνουμε εδώ, μέχρι το τέλος... θέλουμε να σωθούμε από την φουρτούνα της θάλασσας.

Μένουμε εντός της εκκλησίας που είναι το καράβι, η κιβωτός της σωτηρίας!"
 Όσιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ

Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

 


Σε κλίμα συγκίνησης και ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου τελέσθηκε σήμερα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Το σκήνωμα του μακαριστού έφτασε στον ως άνω Ιερό Ναό νωρίς το πρωί, όπου τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα από όπου και θα αναχωρήσει οδικώς για την Αλβανία.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιεράρχου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης ομίλησε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου για την προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Πρωκαθημένου της Αλβανικής Εκκλησίας.

Παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗ κ. Νατσιός, ο ο Υπουργός Παιδείας κ. Περιακκάκης, ο ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας, ο Αργηγός ΓΕΕΘΑ κ. Χούπης, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Σεβ. Μητροπολίτης Γοινέας κ. Γεώργιος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι.

Να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου αναμένει υπομονετικά στην ουρά που έχει σχηματιστεί για να λάβει για τελευταία φορά την ευχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.

ΚΑΙ ΚΟΠΙΩΜΕΝ ΚΑΙ ΟΝΕΙΔΙΖΟΜΕΘΑ (στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου)

 


 «Εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α’ Τιμ. 4, 9)

«Κι ἐμεῖς γι’ αὐτὸ ὑπομένουμε κόπους καὶ ὀνειδισμούς, γιατὶ στηρίξαμε τὴν ἐλπίδα μας στὸν ἀληθινὸ Θεό, ποὺ εἶναι σωτήρας ὅλων τῶν ἀνθρώπων κι ἰδιαίτερα τῶν πιστῶν». 

            Ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στον μαθητή του Τιμόθεο, αναφέρει δύο βασικά χαρακτηριστικά της ιδιότητας του χριστιανού. Είναι ο κόπος και ο ονειδισμός.

Ο κόπος έχει να κάνει με την απόφαση του πιστού να καταδείξει τον τρόπο της πίστης όχι διανοητικά ή θεωρητικά, αλλά στην πράξη, με την εργασία του για την αγάπη του Θεού. Κόπος είναι η προσευχή. Κόπος είναι η διακήρυξη του λόγου του Θεού. Είναι η αίσθηση της αποστολής ο χριστιανός να βοηθήσει , ώστε να ζήσει ο κόσμος. Και η ζωή του κόσμου δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβίωση, που έρχεται και με τη βοήθεια της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης. Έρχεται με την περίσσειά της, που  είναι η φανέρωση του Χριστού και η βίωσή Του σε κάθε περίσταση. Και την ευθύνη την έχουμε εμείς, όσοι πιστεύουμε. Να ζούμε τον Χριστό και να Τον φανερώνουμε.

Ο ονειδισμός έχει να κάνει με την υπομονή που καλούμαστε να δείξουμε έναντι του θριάμβου του εκκοσμικευμένου πνεύματος, το οποίο μας περικυκλώνει και μας οδηγεί στην οδό του μηδενισμού, στην άρνηση της αγάπης, στην πρόταξη του εγωκεντρισμού, στον δικαιωματισμό, στην αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, στην πλεονεξία, στην φιληδονία και την φιλαυτία.  Έχει να κάνει όμως και με την υπομονή έναντι των συγκεκριμένων ανθρώπων που μας περιβάλλουν , οι οποίοι ειρωνεύονται, πληγώνουν, απορρίπτουν την πίστη, την ταυτότητα, την προσπάθειά μας, μας θλίβουν, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι αυτό που είμαστε όχι μόνο αμφισβητείται, αλλά και θεωρείται άχρηστο, μαζί με μας. Ο ονειδισμός, στην πραγματικότητα, είναι η απόρριψη του προσώπου μας και της ταυτότητάς μας. Θέλει λοιπόν ανοχή, αντοχή και σταθερότητα.

Ο κόπος και ο ονειδισμός, όπως διαπιστώνουμε από τον απόστολο Παύλο, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των καιρών μας, αλλά και κάθε εποχής στην οποία υπάρχουν χριστιανοί. Ο Ίδιος ο Χριστός ονειδίστηκε από τους ανθρώπους, απορρίφθηκε, σταυρώθηκε, πέθανε διότι δεν μπορούσε ο κόσμος να αντιληφθεί το μήνυμά Του και τη παρουσία Του. Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας στην πραγματικότητα είναι μια πάλη εναντίον του Θεού, ένας ονειδισμός της πίστης, καθότι ο άνθρωπος δεν αρκείται στο να αυτοθεώνεται, θέλει και να διαγράψει τον Θεό από την πραγματικότητα της ζωής και της ύπαρξης.

Το ότι η Εκκλησία εξακολουθεί να δίνει την μαρτυρία της, το ότι οι άγιοι δεν παύουν να υφίστανται, το ότι ο Χριστός είναι παρών στις καρδιές και τη ζωή πολλών, αποτελεί απόδειξη ότι τόσο ο κόπος όσο και ο ονειδισμός δεν συντρίβουν την πίστη. Αυτό ας το θυμόμαστε όλοι μας. Τελικά, η δύναμη του Χριστού εν ασθενεία τελειούται. Και αν θέλουμε να είμαστε χριστιανοί και όχι απλώς να λεγόμαστε, ας μην το λησμονούμε. Αυτός είναι ο τρόπος της Εκκλησίας, που οδηγεί στον δρόμο της ανάστασης και της αιωνιότητας. Ξεκινώντας από την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο αντέχουμε τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς είτε εκ του διαβόλου είτε εκ του κόσμου είτε εκ των ανθρώπων είτε εκ του εαυτού μας.  Ακριβώς, διότι όπως ο Παύλος, ελπίζουμε στον Θεό που είναι ζων και σώζων. 

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός