Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ!!!

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά και γιορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου μας, τον Σαραντισμό ή Εκκλησιασμό, όπως αλλιώς λέγεται. Δεσποτική αλλά καί Θεομητορική γιορτή. «Ο παλαιός των ημερών, νηπιάσας σαρκί, υπό Μητρός Παρθένου τω Ιερώ προσάγεται…». Υπέροχη τρυφερή σκηνή, ασύλληπτο το νόημά της, ιεροπρεπής η κίνηση. Αυτή την τρυφερή στιγμή της θείας οικογένειας επέλεξε η Εκκλησία για να τιμήσει το ιερό πρόσωπο της Μητέρας. Σαράντα, λοιπόν, ημέρες από την κατά σάρκα Γέννησή Του, ο Χριστός, προσφέρθηκε στο Ναό, σύμφωνα με τα καθιερωμένα από το Νόμο. Και επειδή εκεί στο Ναό έγινε υποδοχή από πνευματοκίνητους ανθρώπους και, πιο συγκεκριμένα, επειδή ο άγιος Συμεών τον πήρε στην αγκαλιά του, γι’ αυτό και λέγεται Υπαπαντή.
Η λέξη προέρχεται από τό ρήμα «υπαντάω» καί σημαίνει έρχομαι σε συνάντηση κάποιου. Γιατί όμως η Παναγία Παρθένος ήλθε στο ναό των Ιεροσολύμων κατά την Υπαπαντή; Ο Ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει σχετικά: «Καί ότε επλήσθησαν αι ημέραι του καθαρισμού αυτών κατά τον νόμον Μωϋσέως, ανήγαγον αυτόν εις Ιεροσόλυμα παραστήναι τω Κυρίω». Οι ήμερες του καθαρισμού αφορούν τους ανθρώπους που γεννούν παιδιά με φυσικό τρόπο. Και οι αγιότερες πράξεις έχουν κάποιο μόλυσμα αμαρτίας. Ο τοκετός είναι μεν μια άγια πράξις, έχει όμως και αυτός το στοιχείο του μολυσμού. Γι' αυτό και η γυναίκα σαράντα ημέρες μετά τη γέννα έρχεται στο Ναό και παίρνει την ευχή του Καθαρισμού, του Σαραντισμού.
Όμως είχε ανάγκη καθαρισμού και η Παναγία; Η Παναγία γέννησε ασπόρως καί αρρύπως, υπερφυσικά, χωρίς ίχνος μολυσμού. Ήταν καθαρή και πρίν από τη γέννα και κατά την ώρα της γέννας και μετά τη γέννα. Είναι Πανάμωμος και Αειπάρθενος. Τότε γιατί ήρθε στο Ναό; Για λόγους υπακοής στο Νόμο του Θεού. Η μητρότητα είναι θέμα υπακοής στο νόμο του Θεού, αποτελεί δε ευλογία του Θεού στη γυναίκα. Ένας άλλος λόγος για τον όποιον ήρθε η Παναγία στο Ναό είναι η ευλογία. Ο πρεσβύτης Συμεών παίρνει στα χέρια του τον ευλογημένο καρπό της κοιλίας της Παρθένου καί “ευλόγησεν αυτούς”. Η Παναγία είναι Μητέρα των μητέρων, η πιο ευλογημένη Μητέρα του Κόσμου. Της το βεβαίωσε πρώτη η εξαδέρφη της Ελισάβετ: «ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου». Ευλογημένη είναι και κάθε μητέρα, που βλέπει στα μάτια του παιδιού της να καθρεπτίζεται ο Ουρανός.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες που σαν λαμπάδες αναμμένες λιώνουν κυριολεκτικά προκειμένου να μεγαλώσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Παράδειγμά τους και σκέπη τους ας είναι η μεγάλη μάνα, η Παναγιά μας!