Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 Εορτή των εισοδίων της Θεοτόκου, αλλά και προανάκρουσμα της μητρόπολις των Χριστουγέννων. Σήμερα το πρωί στη ακολουθία του όρθρου θα ακουσθούν οι καταβασίες των Χριστουγέννων. Πανηγυρικά θα ακούσουμε του ιερείς και του ψάλτες να λένε το Χριστός «γεννάτε δοξάσατε». Θα ακούσουμε τον ιερό υμνωδό να μας προσκαλεί «Χριστός εξ’ ουρανού απαντήσατε». Χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια εποχή αστάθειας και πολλών προβλημάτων. Ένα μήνυμα που γλυκαίνει και γεμίζει ελπίδα τις καρδιές των χριστιανών.
Γιατί όμως στην εορτή των εισοδίων, σε μια Θεομητορική εορτή να ακούμε για πρώτη φορά ύμνους και λόγια που αφορούν την Γέννηση του Κυρίου;
Η μικρή Μαριάμ πιασμένη από το χέρι των γονιών της των Αγίων Ιωακείμ και Άννης έρχεται συνοδεία νεαρών παρθένων στον ναό όπου εκεί εκπληρώνοντας το τάμα τους την παραδίδουν στους ιερείς. Ο Αρχιερέας Ζαχαρίας, γνωρίζοντας τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο ήρθε στην ζωή αυτό το τρίχρονο κορίτσι, βλέποντας παρ’ όλο το μικρό της ηλικίας της να συμπεριφέρεται με τόση οικειότητα με τον ιερό χώρο σαν να είναι το σπίτι της, αλλά και έχοντας την πεποίθηση ότι αυτή προοριζόταν για μεγάλα και θαυμαστά, την εισαγάγει στα Άγια των Αγίων. Εκεί η μικρή Μαριάμ δεχόταν την επίσκεψη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ ο οποίος την έδινε ουράνια τροφή και στολιζόταν με αρετές που ταίριαζαν με την καθαρότητα της ψυχής και του σώματός της. Παράλληλα δε,  μελετούσε τον Νόμο και προσευχόταν, προετοιμαζόμενη έτσι για την μεγάλη αποστολή της,  να γίνει η μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού.
Κατ’ αντιστοιχία και εμείς πρέπει τούτη την περίοδο την προπαρασκευαστική των Χριστουγέννων, να ετοιμάσουμε την ψυχή μας, ώστε να γίνει κατάλυμα για τον γεννηθέντα Κύριο. Πρέπει να καθαρίσουμε την ψυχή μας από το πλήθος των αμαρτιών μας, με την προσευχή, την νηστεία, την μετάνοια η οποία προϋποθέτει την ταπείνωση, με την συμμετοχή μας στο Ποτήριο της ζωής.
Όπως η Παναγίας μας ετοιμάστηκε μυστικά μέσα στα Άγια των Αγίων για να γίνει ο Νέος Παράδεισος, για τον Νέο Αδάμ τον Χριστό μας, έτσι και εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε τον Γεννηθέντα  Κύριο, όχι στις βιτρίνες των καταστημάτων και κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά μέσα στις καρδιές μας, στην ψυχή μας. Γιατί τότε και μόνο τότε αν υποδεχτούμε κατάλληλα τον Χριστό εντός μας, θα μπορέσουμε να γευτούμε την χαρά και την πληρότητα που φέρνει η παρουσία Του στην ζωή μας.
Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.