Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ:ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ



Παρουσία του και του πραγματοποιήθηκε το πρωί, η τελετή παράδοσης του στα . Ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για μνημείο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.
Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ είχε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά η οποία σε δηλώσεις της στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ομογένεια στήριξε πολύ την υλοποίησή του.
Το πλήρως αποκατεστημένο του Παναγίου Τάφου, «υπέφερε» για 208 χρόνια, ενώ νερά έπεφταν από τον τρούλο αλλά και υπόγεια, δημιουργώντας πρόβλημα στατικότητας στο Ναό της Ανάστασης.
Το έργο, κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ και πλέον συμβολίζει και την «ομοφωνία των δογμάτων», από Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο, που πέρυσι συμφώνησαν για το έργο.
Παρουσία του πρωθυπουργού, η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Τώνια Μοροπούλου θα παρουσιάσει το έργο αποκατάστασης στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χαρακτηρίζεται γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», τόνισε ότι «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διατήρηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι ισχυρό και το καταδεικνύει και η παρουσία του πρωθυπουργού».
Στην εκδήλωση παρίστανται η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας καθώς και ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.
Στην πόλη βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου Τάφου. Τη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος Λάζαρος Μάρκου: «Συμβάλλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αν δεν γινόταν, ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας θα έπεφτε. Για χρόνια δεν είχε γίνει καμία κατασκευή».
Ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε: «Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας και τις αξίες που πρεσβεύει» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου είναι μια συμπαράταξη της πίστης και της επιστήμης προκείμενου να αντιμετωπιστεί ο χρόνος και η φυσική φθορά και να μείνει αλώβητο στην αιωνιότητα ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και ένα κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης, είπε ο πρωθυπουργός.
«Όταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».
Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε αυτά τα κορυφαία μνημεία είναι το όραμα και η βούληση των ανθρώπων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.