Στις 8 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την σύναξη των παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Στην συνείδηση του λαού έχει επικρατήσει ως η εορτή των δύο αρχαγγέλων, όμως, πέραν των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, εορτάζουν και όλες οι ουράνιες αγγελικές ασώματες δυνάμεις που συναριθμούνται μεταξύ αυτών.
Πράγματι, η ημέρα της εορτής ήταν αφιερωμένη αρχικά στον αρχάγγελο Μιχαήλ , αλλά μεταγενέστερα μαζί με αυτόν άρχισαν να εορτάζονται μαζί του και οι λοιποί άγγελοι και αρχάγγελοι. Η καθιέρωση της 8ης Νοεμβρίου ως ημέρας εορτασμού του αρχαγγέλου Μιχαήλ έγινε στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ομώνυμου ναού στις Θέρμες του Αρκαδίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ, εορτάζεται από την Εκκλησία στις 13 Ιουλίου και στις 26 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το γεγονός του μη εορτασμού των δύο αρχαγγέλων την ίδια ημέρα δεν δείχνει υποτίμηση του Γαβριήλ έναντι του Μιχαήλ όσον αφορά το πόσο σημαντική είναι η θέση του στην θεία οικονομία. Σαφέστατα η θέση και των δύο αρχαγγέλων είναι εξίσου σημαντική καθώς ο μεν Μιχαήλ εμφανίζεται αρκετές φορές μέσα στην Παλαιά Διαθήκη ως προστάτης του εκλεκτού λαού του Θεού, του Ισραήλ στο δεύτερο όραμα του Δανιήλ με την μονομαχία των κριαριών και του τράγου και στο περιστατικό όπου ο άγγελος εξηγεί το μυστικό των εβδομήντα επταετιών (Δαν. 8:16, 9:21 αντίστοιχα), ο δε Γαβριήλ ήταν εκείνος ο οποίος έφερε στην Παρθένο Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα (ευαγγελισμός) για την γέννηση του μεσσία Ιησού Χριστού (Λκ. 1:19, 26).
Ακόμη, οι άγγελοι συνεχίζουν να εκπληρώνουν για τους ανθρώπους τα ίδια καθήκοντα που τους απέδιδε ήδη η Παλαιά Διαθήκη έως και σήμερα. Όταν πρόκειται, δηλαδή, να διαβιβαστεί ένα υπερφυσικό μήνυμα από τον ουρανό στην γη, οι άγγελοι παραμένουν οι μυστηριώδεις αγγελιαφόροι του Θεού , αλλά και προστάτες των ανθρώπων που επικαλούνται την μεσιτεία και την βοήθεια τους σε κάθε δύσκολη στιγμή.
Σήμερα, σε ελληνικό έδαφος υπάρχουν πολλοί ναοί οι οποίοι είναι αφιερωμένοι στους αρχαγγέλους και φέρουν ονομασίες όπως: ιερός ναός Αγίων Ασωμάτων Θησείου, ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου κ.α.
Ας μην λησμονούμε βέβαια και τους εορτάζοντες εκείνης της ημέρας: Άγγελο, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ραφαήλ, Σταμάτιο, Ταξιάρχη καθώς και τα αντίστοιχα θηλυκά τους.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίωv στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι, δυσωποῦμεv ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵvα ταῖς ὑμῶv δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγωv, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦvτες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτεvῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.