Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

EΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΟΣ

Ο Στέφανος Νεμάνια ήταν Σέρβος αυτοκράτορας μεταξύ 1166 – 1196 και είχε ένα γιό. Ο γιός του όμως αντί να παραμείνει στα βασιλικά ανάκτορα, καθότι φυσικός διάδοχος του θρόνου, προτίμησε να γίνει μοναχός στη μονή Χιλανδαρίου με το όνομα Σάββας.

Μάλιστα αργότερα έγινε ηγούμενος της Μονής. Μετά από μερικά χρόνια έγινε μοναχός και ο Στέφανος Νεμάνια με το όνομα Συμεών και από αυτοκράτορσς έγινε υποτακτικός του υιού του!

Ένας αυτοκράτορας να γίνεται απλός μοναχός και μάλιστα υποτακτικός του υιού του. Μεγάλη ταπείνωση!
Μια μέρα οι μοναχοί πήγαν να μαζέψουν ελιές στο περιβόλι της μονής. Πήγε να μαζέψει και ο 80χρονος Συμεών, ο πρώην αυτοκράτορας.

Το μεσημέρι έκατσαν οι μοναχοί όπως ήταν κουρασμένοι να φάνε. Ο παππούς ο Συμεών έστρωσε ένα χαλάκι από κάτω και πάνω έβγαλε μια ωραία πετσέτα καλής ποιότητας για μοναχό και έβαλε λίγο ψωμί, ελιές και κρεμμύδι, ένα λιτό γεύμα…

Εκείνη τη στιγμή περνούσε από εκεί ο ηγούμενος της μονής ο π. Σάββας ο γιός του. Πηγαίνει στον πατέρα του και του λέει:

– Ε, πάτερ Συμεών που νομίζεις πως βρίσκεσαι, στα βασιλικά ανάκτορα; Και παίρνει την πετσέτα με τις ελιές και τις πέταξε κάτω…

– Μάζεψέ τες τώρα…

– Να είναι ευλογημένο γέροντα! Να είναι ευλογημένο γέροντα!

Οι υπόλοιποι μοναχοί που είδαν το σκηνικό αυτό ντράπηκαν, γιατί ο π. Σάββας ούτε την ηλικία του π. Συμεών δεν σεβάστηκε.

Το βράδυ μάζεψε ο ηγούμενος τους μοναχούς και τους είπε:

– Είδατε την ταπείνωση του πατέρα μου; Επειδή είναι αγιότατος ήθελα να του δώσω περισσότερες ευκαιρίες αγιότητας. Μπροστά σε αυτά τα μαθήματα και εγώ παίρνω Χάρη. Βασιλικός είναι ο Συμεών εγώ είμαι γλάστρα! Γι’ αυτό και ο πατέρας μου θα αγιάσει!

Και πραγματικά όταν ο μπαμπάς του κοιμήθηκε έμεινε άφθαρτος και μυροβλύτης! Και αγίασε. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου.

Ενώπιον των ανθρώπων, ανώτερος είναι εκείνος, που έχει το υψηλότερο αξίωμα ή τα περισσότερα χρήματα, ενώπιος όμως του Κυρίου, ανώτερος είναι εκείνος, που είναι ο πιο ταπεινός. Διότι ο ίδιος ο Κύριος είναι ταπεινός.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα