Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ ΜΑΣ

 

 π. Σπυρίδων Σκουτής 

Το να λες στο παιδί σου «Κάνε αυτό που σου λέω για να μην λέει ο κόσμος, το σόι, η γειτονιά κλπ» είναι φράση κακοποιητικής και χειριστικής συμπεριφοράς επάνω στο παιδί σου.

Πολλές γυναίκες έγιναν μητέρες χωρίς να έχουν ωριμάσει ως γυναίκες ή ως σύζυγοι. Όπως και πολλοί άνδρες έγιναν πατεράδες χωρίς να έχουν ωριμάσει ως άνδρες και ως σύζυγοι.

Δεν κάνουμε παιδιά επειδή είμαστε νέοι σε ηλικία και φωνάζουν οι παππούδες για εγγονάκια, ούτε επειδή παντρευτήκαμε σε έναν ναό και μετά όλοι στα τηλέφωνα θα αρχίζουν να λένε : «Άντε ακόμα κανένα ευχάριστο νέο;».

Το ζευγάρι οφείλει να ωριμάσει ως ζευγάρι πριν γίνουν γονείς. Είναι φοβερό το πόσο ελαφρά παίρνουμε το γεγονός της γέννησης ενός παιδιού. Πετάμε ένα: «Μα είναι ευλογία! » και νομίζουμε ότι καθαρίσαμε, ομως μετά αρχίζουν τα προβλήματα.

Από την άλλη, έχουμε πολλές γυναίκες που πιέζονται ιδιαίτερα στην επαρχία με τη φράση : «Δεν πειράζει να μην τα πηγαίνεις καλά με τον άντρα σου, το θέμα είναι να γίνεις μάνα για να μην σε κοιτάει περίεργα ο κόσμος».

Έχουν γεμίσει τα ψυχιατρικά κρεββάτια και τα εξομολογητήρια από τραγωδίες, διότι πολύ απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε το αυτονόητο.

Έχουμε ακούσει απίστευτες καταστάσεις. Πολλές γυναίκες θέλουν γρήγορα να γίνουν μητέρες, μετά χωρίζουν και τα παιδιά ζούνε μια τραγωδία επειδή δύο άνθρωποι είχαν τα μυαλά τους έξω από το κεφάλι τους.

«Μα πάτερ, δεν μπορούσα να τον/την καταλάβω, μετά μου βγήκε αλλιώς». Φυσικά! Διότι παντρεύεστε και το μυαλό σας το έχετε με μανία στην τεκνογονία και όχι στη συζυγία, με αποτέλεσμα να μην βλέπετε σοβαρά πράγματα ο ένας στον άλλον πριν το γάμο και τη γέννηση των παιδιών.

Όπως περνάει κάποιος το stop και λέει ότι δεν είδε τον άλλον που τράκαρε, διότι η προσοχή του ήταν αλλού. Όταν η υπαρξιακή μας πυξίδα δείχνει μόνο τις εγωιστικές μας επιθυμίες, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.

Δεν κάνουν όλοι για όλα, και αν θεωρείς ότι είσαι έτοιμος να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά, αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση και δεν είναι μια απόφαση που παίρνεις πίνοντας φρέντο σε μια καφετέρια. Θέλει εξέταση σε βάθος, ξεχωριστά των προσωπικοτήτων του ζευγαριού αλλά και το ζευγάρι ως μια ενότητα.

Αγαπητά μου παιδιά, να πάρετε τη ζωή σας, σας παρακαλώ πολύ στα σοβαρά. Όχι αποφάσεις του ποδαριού, για το τι θα πει ο κόσμος ή επειδή σας κυνηγάει το τέρας της ηλικίας και σας φωνάζουν για να αποκατασταθείτε.

Δεν είναι κακό ή κατάρα να μείνεις άγαμος ή έγγαμος χωρίς παιδιά, αν δεν μπορείς να κάνεις αυτό το βήμα. Δεν σημαίνει ότι είσαι ο ξεχασμένος του Θεού ή ότι δεν αξίζεις ως άνθρωπος.

Δεν παντρευόμαστε και κάνουμε παιδιά για να ευτυχίσουμε, με την αποκλειστική έννοια. Δεν βρίσκεται η ευτυχία σε αυτά αποκλειστικά. Η ευτυχία είναι εσωτερικό γεγονός και είναι η σχέση με το πρόσωπο του Χριστού και η πορεία προς την αιωνιότητα.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Δεν σημαίνει λοιπόν ότι επειδή είσαι άγαμος θα πάρεις αντικαταθλιπτικά επειδή δεν έφτιαξες τη ζωή σου. Ας φύγουμε επιτέλους από αυτές τις ταμπέλες.

Από την άλλη, αν αποφασίσετε να παντρευτείτε και να κάνετε παιδιά μην το κάνετε με πίεση μέσα από την κοινωνιολογική μέγγενη που σας σφίγγει. Βρείτε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα βάλετε βάσεις από αυτή τη ζωή για την επόμενη.

Να ζήσετε εν Χριστώ τη ζωή σας, διότι χωρίς Χριστό ο γάμος είτε θα πάει στον γκρεμό είτε πίσω από το χαμόγελο σας θα είναι νεκρός. Πριν πάρετε αποφάσεις, δείτε τον πραγματικό σας εαυτό πίσω από αυτό το ψυχολογικό μοντέλο της συμπεριφοράς που βγαίνει προς τα έξω.

Δείτε τον/τη σύντροφό σας για αυτό που είναι και όχι για αυτό που δείχνει. Μην μεθύσετε από την εικόνα, αλλά να εμβαθύνετε στον πυρήνα της προσωπικότητας του συντρόφου σας.

Δείτε βαθύτερα τον εαυτό σας με πολλή προσευχή και αφήστε τον Χριστό να μπει μέσα σας για να φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής σας. Υπάρχουν μέσα μας σκοτεινά δωμάτια που είναι κλειδωμένα είτε από φόβο και αγωνίες, είτε από πληγές του παρελθόντος.

Ας τα ανοίξουμε λοιπόν ! Και ας ανακαλύψουμε τους θησαυρούς που βρίσκονται εκεί! Να καλλιεργήσουμε τον έρωτα ώστε να γίνει αλλά να μην χαθεί και έρωτας ποτέ! Μην τυφλωθείτε από την ομορφιά του άλλου, καλύτερα να τυφλωθείτε από την Αγία καρδιά του.

Όχι, λοιπόν, αποφάσεις για το «φαίνεσθαι» της κοσμικής ή κοινωνιολογικής ζωής, αλλά αποφάσεις για το «είναι» του βαθύτερου τώρα, που έχει κίνηση προς την αιωνιότητα και τον θρόνο του Νυμφίου.

Καλή πορεία παιδιά !