Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

"ΒΡΕ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ,ΓΙ' ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΠΗΔΑΛΙΟ",ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΟΝΙ!ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΑΠΟ ΔΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΙ!""

 




Θυμάμαι κάποτε στο Γέροντα Παΐσιο πήγε ένας κληρικός ο οποίος ήταν απόλυτος στις κρίσεις του, απόλυτος.
Και έλεγε στο Γέροντα: "Κοίταξε", ας πούμε, "έτσι λέει το Πηδάλιο!".
Το Πηδάλιο είναι ένα βιβλίο το οποίο έγραψε ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και μάζεψε εκεί όλους τους Ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και την ερμηνεία των Ιερών κανόνων. Είναι το βιβλίο που έχει όλους τους κανόνες της Εκκλησίας και ονομάζεται "Πηδάλιο". 
Πηδάλιο βέβαια στα νέα Ελληνικά σημαίνει "τιμόνι". 
Και λέει: " Έτσι είναι το πηδάλιο, δεν μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις.. Το πηδάλιο λέει έτσι να κάνουμε!".
Του λέει ο γέροντας Παΐσιος:
"Βρε ευλογημένε, γι' αυτό λέγεται "Πηδάλιο", είναι τιμόνι! Να το στρίβεις από δω, να το στρίβεις από κει!".
"Εσύ", του λέει, "πήρες το πλοίο της Εκκλησίας και το πήγες πάνω στους βράχους, βρε! Δεν καταλαβαίνεις γιατί το έβγαλε "πηδάλιο" αυτός που το έγραψε; Για να δείξει ότι αυτό το πλοίο που έχει πηδάλιο, έχει τιμόνι, πάει και έτσι, πάει και έτσι, πάει και έτσι. Αν πήγαινε μόνο του, τι το θέλει το πηδάλιο; Κάρφωσέ το εκεί πέρα να πάει πάνω στα βράχια να τελειώνει η υπόθεση! Από μόνο του το όνομα λέγεται "πηδάλιο" ακριβώς για να σου δείξει ότι θα οικονομάς τα πράγματα!".
Πώς οικονομάς τα πράγματα, πώς διαχειρίζεσαι τα πράγματα με τη διάκριση των Αγίων Πατέρων και της Εκκλησίας προκειμένου να σωθεί ο άνθρωπος! Προκειμένου να σταθεί η Εκκλησία! Προκειμένου να περάσεις μία δυσκολία η οποία γίνεται για τον α' ή το β' λόγο.
Ή σε κάποιον άλλο που έλεγε για τους ιερούς κανόνες: "οι ιεροί κανόνες έτσι..", "οι ιεροί κανόνες αλλιώς..", του λέει ο Άγιος Παΐσιος:
 "Εσύ πάτερ μου, τους κανόνες τους έκανες κανόνια και σκότωσες τον κόσμο! Άλλο κανόνες, του λέει, άλλο κανόνια! Άλλο πράγμα είναι ο κανόνας που μετρά τα πράγματα και χαράτει ευθείες γραμμές κι άλλο τα κανόνια!".
Έτσι λοιπόν και στο λόγο του Θεού.
Ναι, είναι το ναι ναι και το ου ου,αλλά μείζων πασών των αρετών, η διάκρισης!

π. Αθανάσιος Μητρ. Λεμεσού