Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

 

* Μην πέσεις στον πειρασμό και ξεφύγεις απ’ αυτόν τον δρόμο, διότι εσύ θα δώσεις παραπάνω λόγο, που ήσουνα κοντά σε έναν Γέροντα, παρά αυτοί που δεν ξέρουνε την αλήθεια.

Γιατί σ’ αυτούς, που είναι άπιστοι, δεν έχει πάει ποτέ κάποιος να τους μιλήσει να μάθουν την αλήθεια. Και μπροστά στον Θεό, που θα τους κρίνει, θα έχουν πιο ελαφριά τιμωρία, παρά εσύ που έμαθες την αλήθεια.

* Ο Θεός μας επισκέπτεται με δύο τρόπους, με τις δοκιμασίες και με τη Χάρη.

Όταν περνάμε δοκιμασίες, δοκιμάζεται η υπομονή μας.

Ξέρεις τι καλό είναι να έχει ο άνθρωπος υπομονή και επιμονή;

Όταν έχει ο άνθρωπος υπομονή, παίρνει μεγάλα στεφάνια από τον Θεό.

Παράδειγμα, άμα έρθει κάποιος να σε πειράξει και σε βρίζει, εσύ να του λες ευχαριστώ. Αυτή είναι η δύναμη της ψυχής.

Αυτός είναι καρπός της υπομονής, να έχεις τη δύναμη να κάνεις κακό και να μην το κάνεις, αλλά να καλλιεργήσεις αυτή τη δύναμη προς το καλό. Γιατί το καλό είναι δύσκολο να το κάνει κανείς. Το κακό το κάνει πολύ εύκολα.

* Η ελπίδα είναι του Κυρίου. Η απελπισία είναι του διαβόλου.

Ή με τον Θεό θα είσαι ή με τον διάβολο. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Δεν υπάρχει τρίτος. Διάλεξε και πάρε.

* Είναι ειδωλολάτρης ο άνθρωπος, όταν κυριαρχείται στη ζωή του από τα πάθη. Πόσο χρειάζεται, λοιπόν, να έχουμε προσοχή!

* Περπάτα. Πήγαινε σε δάσος. Να είσαι σε απομονωμένο μέρος, να κοιτάς τον ουρανό και να λες την προσευχή σου, να κάνεις το κομποσχοίνι και να μη σε βλέπει ο κόσμος. Να ακούς τα πουλιά, που τραγουδάνε, κι εσύ να μιλάς με τον Θεό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη.

* Όσο ζεις, να κάνεις τις μετάνοιες. Να το πεις και σε άλλους. Γιατί οι μετάνοιες, που θα κάνεις, και η ελεημοσύνη θα σε σώσουν. Και μην ακούς τι λένε αυτοί που δεν ξέρουν.

* Μη βλέπεις τον άνθρωπο, που έχει πλούτη και δεν θέλει τον Κύριο. Γι’ αυτόν να κλαις, γιατί μόνο αυτά θέλει. Ζητάει, ο Κύριος του τα δίνει, εκείνος πάλι του ζητάει, αλλά αρνείται τον Κύριο. Μέχρι τέλους ο Χριστός του δίνει ευκαιρίες, για να σωθεί, αλλά αυτός δεν θέλει.

* Όταν τα όνειρα σε φοβίζουν, όταν σε τρομάζουν, μπορεί να είναι εκ του πονηρού. Αυτά να μην τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Όταν δεν σε τρομάζουν, τότε μπορεί να είναι εκ Θεού.

Αλλά με τα όνειρα, γενικώς, να μην ασχολείσθε καθόλου. Δεν ξέρετε αν είναι από τον Θεό ή από τον πονηρό, διότι πολλές φορές ο πονηρός μεταμορφώνεται σε Άγγελο Κυρίου και σε πλανεύει.