Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;


Πράγματι πολύ σπάνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν θαύματα και στους δυτικούς.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Συμβαίνει, διότι τι χρωστούν κάποιοι δυτικοί που δεν γνώρισαν ποτέ την αληθινή Εκκλησία; Τι φταίνε που μεγάλωσαν σε άλλες χώρες, με άλλες συνθήκες και εμπειρίες; Είναι δυνατόν ο Θεός να μην ακούσει και τις δικές τους προσευχές, όταν αυτοί βασανίζονται από διάφορες αρρώστιες και προβλήματα, οικογενειακά, οικονομικά, ψυχικά ή άλλα;
Με τα θαύματα Του αυτά όμως ο Θεός δεν επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των αιρέσεων, αλλά σπλαχνίζεται τα πλάσματά Του που απευθύνονται σ’ Αυτόν με πίστη, όπου κι αν αυτά ανήκουν.
Γι’ αυτό στις αιρέσεις αυτές ο Θεός επιτελεί τα θαύματά Του απευθείας στους ανθρώπους που τα ζητούν, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιων «κληρικών» τους. Διότι στις αιρέσεις δεν υπάρχουν άγιοι που να έχουν τη χάρη του Θεού, να έχουν χαρίσματα ιαματικά, προφητικά, διορατικά ή άλλα.
Άλλωστε στο ιερό Ευαγγέλιο (Μαρκ. θ΄38-40) αναφέρεται ένα παράδειγμα κάποιου Ιουδαίοιυ που δεν ήταν μαθητής του Χριστού και όμως θαυματουργούσε στο όνομα τουύ Χριστού. Στην περίπτωση αυτή είπε ο ευαγγελιστής Ιωάννης στον Κύριο: «Είδαμε κάποιον που δεν ανήκει στον κύκλο των μαθητών να βγάζει δαιμόνια με την επίκληση του ονόματός Σου, και εμείς τον εμποδίσαμε, επειδή δεν είναι μαθητής Σου». Και ο Κύριος απάντησε: «Μην τον εμποδίζετε. Διότι άνθρωπος που θα κάνει θαύμα με την επίκληση του ονόματός μου , δεν θα μπορέσει γρήγορα να βλασφημήσει το όνομά μου. Διότι όποιος δεν είναι ενατίον σας, είναι με το μέρος σας».
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τέτοιοι άνθρωποι που κάνουν θαύματα, έχουν πιστοποιητικό γνησιότητος και αγιότητος. Γι’ αυτό άλλωστε ο Κύριος είπε ότι στη Δευτέρα Του Παρουσία την ώρα της Κρίσεως θα καταδικάσει πολλούς ανθρώπους που έκαναν στο όνομά Το θαύματα. Είπε συγκεκριμένα: «Πολλοί θα μου πούν την ημέρα της Κρίσεως: Κύριε, Κύριε, στο όνομά Σου δεν προφητεύσαμε; στο όνομά Σου δεν βγάλαμε δαιμόνια; στο όνομά Σου δεν κάναμε πολλά θαύματα; Και τότε θα τους πω ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν σας αναγνώρισα ως δικούς μου. Φύγετε μακριά μου εσείς που κάνετε τις ανομίες» (Ματθ. ζ΄ 22-23).