Ρεπορτάζ: Τζάνης Αθανάσιος
Στον κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Καβάλας και με τα σκιερά μέρη έξω από αυτόν αδιαχώρητα, εψάλη το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιουλίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία της οποίας προΐστατο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Μαντινείας κ. Aλέξανδρος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας , Δράμας κ. Παύλος, Σιατίστης κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ο Θεοφιλεστατος Επισκοπος Θεουπολεως κ. Παντελεημων, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχίμ. π. Συμεών Βολιώτης, o Ηγούμενος της Μονής Ρίλας και εκπρόσωποι των Μητροπόλεων Περιστερίου και Χίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, o Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Πρωτοσύγκελλοι και Ηγούμενοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανισμών.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου «υπήρξε ακάματος υπηρέτης της Ορθοδοξίας και του ποιμνίου του. Το κοινωνικό, πνευματικό και ιεραποστολικό έργο που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο και σημαντικό. Τον αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη και θα τον θυμόμαστε για την πλούσια προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων συνδέονταν με μακρά φιλία με τον μητροπολίτη Μιλήτου δεδομένου ότι η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου ανήκει στις λεγόμενες «νέες χώρες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Απόστολος στον επικήδειο λόγο του αναφέρθηκε στο σεβασμό που έτρεφε ο μακαριστός επίσκοπος για την Μητέρα Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποχαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια τον φίλο του, όπως αποκάλεσε τον μακαριστό μητροπολίτη Προκόπιο.
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εξοδίου ακολουθίας ο αποχαιρετισμός του ανιψιού του, Μιχάλη Πατσέα, ο οποίος με ιδιαίτερα θερμά λόγια αποχαιρέτισε το θείο του υπογραμμίζοντας ότι άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στη θάλασσα που τόσο πολύ αγαπούσε και θυμήθηκε τα χρόνια που μαζί κολυμπούσαν στην παραλία των αμμολόφων έξω από την Καβάλα.
Επικήδειους λόγους απηύθυναν επίσης ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.
Ο ενταφιασμός του σκηνώματος του σεπτού Ιεράρχου έγινε στην ιερά Μονή του Αποστόλου Σίλα σύμφωνα με τις επιθυμίες και οδηγίες που ο ίδιος είχε δώσει.
Έτσι, έκλεισε ο κύκλος της ζωής του τελευταίου μια γενιάς, που ακουμπούσε στην πνευματική οικογένεια του ποτέ Χίου και από Καρυστίας, Μητροπολίτου Παντελεήμονα.
Φωρογραφίες kavalapost.gr