Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Για να δικαιωθείτε από το Θεό πρέπει να έχετε πνευματική αρχοντιά, αλλιώς δεν γίνεται προκοπή. Αν ξέρατε τι δίνει η αρχοντιά, θα την κυνηγούσατε μέρα-νύχτα, δεν θα κοιμόσασταν. Αν αναλύσει κανείς την πνευματική αρχοντιά, θα δει εκεί μέσα κρυμμένο το μεγαλείο του Θεού!

          Πνευματική αρχοντιά είναι η πνευματική ανωτερότητα, είναι η θυσία. Μια αρχοντική ψυχή έχει απαιτήσεις μόνον από τον εαυτό της και όχι από τους άλλους. Θυσιάζεται για τους άλλους, χωρίς να περιμένει ανταμοιβή. Ξεχνάει ό,τι δίνει και θυμάται ακόμη και το παραμικρό που τις δίνεται. Έχει φιλότιμο,έχει ταπείνωση και απλότητα, έχει ανιδιοτέλεια, τιμιότητα.... όλα τα έχει. Έχει και την μεγαλύτερη χαρά και την πνευματική αγαλλίαση.

          Η πνευματική αρχοντιά έχει Χάρη Θεού, είναι μια θεϊκή ιδιότητα. Όπου υπάρχει αρχοντιά, υπάρχει το αθόρυβο, υπάρχει η αφάνεια, γι’ αυτό εκεί αναπαύεται ο Χριστός και εκεί υπάρχει η ευλογία του Χριστού.....

          Για ν’ αποκτηθεί η πνευματική αρχοντιά χρειάζεται να κινείσαι ταπεινά με καθαρό φιλότιμο και πάντα να θυσιάζεσαι. Να καλλιεργείς την πνευματική ευαισθησία. Να δέχεσαι ήρεμα την ενόχληση του άλλου και να χαίρεσαι που ενοχλείσαι και δεν ενοχλείς. Για να έχει ο άνθρωπος αρχοντιά πρέπει να μην υπάρχουν μέσα του κατώτερα πάθη, μικρότητες κ. λ. π. Στις μικρότητες δεν βρίσκεται ο Θεός, γιατί ο Θεός είναι φύσει αγαθός.

          Η αρχοντιά έχει και λεβεντιά μέσα, γιατί τότε δουλεύει η καρδιά. Για να καταλάβετε την αρχοντιά σκεφθείτε τον Χριστό. Τι κράτησε για τον Εαυτό Του; Τίποτε. Όλα τα έδωσε. Θυσιάστηκε και όλο θυσιάζεται για όλους μας. Μας δίνει την αγάπη Του, μας παίρνει τις αμαρτίες μας. Εμείς, αντίθετα θέλουμε να μαζεύουμε αγάπη. Σκεφθείτε ακόμη τι κάνουν οι καλοί γονείς. Θυσιάζονται συνέχεια για τα παιδιά τους, παρόλο που μπορεί να φάνε και κλωτσιές από τα παιδιά τους. Και να ξέρουν τι τους περιμένει, πάλι θυσιάζονται. Το ίδιο κάνουν και τα ζώα και τα πουλιά. Το χελιδόνι φροντίζει τα μικρά του, αλλά και τα χελιδονάκια, όταν μεγαλώσουν, θα φροντιζόσουν τα μικρά τους. ΄Έτσι τα δημιούργησε η αρχοντική αγάπη του Θεού.

   Αγίου Παισίου Αγιορείτου