Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΕΛΕΓΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ

 



Ο άγιος Πορφύριος και οι μοναχές 
Έλεγε ο Άγιος Πορφύριος το εξής: "Σας το έχω πει πολλές φορές. Το χάρισμα το διορατικό, ούτε το περίμενα, ούτε το ήθελα."
Κατ' αρχάς να ξέρουμε ένα πράγμα. Όταν περιμένουμε το θαύμα, αυτό δεν γίνεται. Όταν περιμένουμε το χάρισμα δεν το δίνει ο Θεός. Όταν περιμένουμε να βρούμε την ειρήνη, 
δεν τη βρίσκουμε.
Μου λέει κάποιος, "Μα θέλω, επιτέλους, να χαλαρώσω". Επειδή το θες, δεν χαλαρώνεις. Ξέχασε το και θα χαλαρώσεις. Άμα πει κάποιος "θέλω να παω τώρα να χαλαρώσω, να κοιμηθώ", το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρει.
Γιατί; Διότι βάζει μέσα του έναν στόχο, και ο στόχος τι κάνει; Δημιουργεί άγχος γιατί πρέπει να τον πετύχεις. Μπαίνει στο μυαλό σου ότι "πρέπει να πετύχω αυτό. Αν δεν το πετύχω, είμαι αποτυχημένος. Αν δεν το πετύχω, δεν επετεύχθη αυτό το οποίο ήθελα". Οπότε δημιουργώ άγχος και πολλές φορές δημιουργώ και εμμονή.
Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται με αυτά τα θέματα πότε κοιμούνται; Όταν αφεθούν.... Δεν κοιμάμαι εάν λέω συνέχεια, "τι ώρα είναι, τι ώρα είναι;".
Πρέπει να αφήνεσαι!! Μπλοκάρει αλλιώς το σύστημα λέει ο Άγιος Πορφύριος. "Όταν κάνετε αγώνα πνευματικό μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας, γιατί αντιδράει το νευρικό σύστημα και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις πνευματικά...".
Το μυστικό είναι αυτό, προσέξτε το, είναι μυστικό πνευματικής ζωής... Στην πνευματική ζωή πρέπει να ξεχνάτε τι θέλετε να νικήσετε. Λέει ο Άγιος Πορφύριος ότι όσο σκέφτεσαι 
ότι θέλεις, ας πούμε, να νικήσεις το πάθος του θυμού, αυτό γίνεται άγχος και εμμονή. 
Δεν φεύγει. Ξέχασε το και θα φύγει.
Μάλιστα έλεγε και αυτό που λέει ο Χριστός, "Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου" Αυτός το έλεγε και το μετέφερε και εκεί. "Να μην ξέρει κανείς, ούτε εσύ να ξέρεις, 
ότι θες να αλλάξεις. Μην το λες. Το ακούει ο αντίθετος εαυτό σου. Το ακούει το αντίθετο πνεύμα. Θα σου βάλει τρικολοποδιές, θα σε εμποδίσει. Τίποτα. Πήγανε στην εκκλησία, κοινώνησε απλά, προσευχήσου, μη λες τίποτα...".
**από το νέο μου βιβλίο, "Ότι λάμπει δεν είναι Χριστός" εκδόσεις "Αρχονταρίκι".