Να προστρέχεις στους Αγίους.

Να τους ζητάς στην προσευχή σου.

Αλλά να βλέπεις και το παράδειγμά τους.

Μην μένεις μόνο στην πίστη τους, αλλά δες πως η πίστη τους στον Χριστό εκφράστηκε στην ζωή τους.

Τότε θα δεις υπομονή, καρτερία, ταπείνωση, μετάνοια, συγχωρετικότητα, απλότητα, αυτοέλεγχο, υπευθυνότητα, ανεξικακία, διάκριση, μαρτυρία, καταδεκτικότητα, θυσιαστικό πνεύμα, συμπόνοια, αγάπη.

Να απευθυνόμαστε στους Αγίους για βοήθεια, αλλά να διδασκόμαστε και από τον βίο τους.

Το θέμα δεν είναι να λάβουμε μόνο την βοήθειά τους, αλλά να μιμηθούμε, όσο είναι δυνατόν ο καθένας μας, το φρόνημά τους, τον τρόπο σκέψης τους, την στάση ζωής τους.

Οι Άγιοι αδικήθηκαν, συκοφαντήθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν, θανατώθηκαν. Όμως όλα αυτά και αλλά πολλά τα μετέτρεψαν σε ευλογίες και στεφάνια. Πως; Μιμούμενοι τον Χριστό ως πρότυπο ζωής και θανάτου.

Τι έκανε ο Χριστός, πως μίλησε, πως έπραξε, πως κινήθηκε στην επίγεια πορεία του, πως έφυγε;

Μας δίνονται οι ευκαιρίες μέσω των δοκιμασιών να καθαρθούμε από τα πάθη μας και να καλλιεργήσουμε τις αρετές. Όμως ας προσέξουμε μην τυχόν η πίστη μας, η ομολογία μας, η αγωνιστικότητά μας, ασκείται εις βάρος άλλων αδελφών μας.

Χρειάζεται προσοχή μην τυχόν στην πνευματική μας πορεία θεοποιήσουμε την πίστη μας, την αρετή μας, την ηθική μας και λησμονήσουμε τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας.

Μια νίκη μόνο αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία. Η νίκη του Σταυρού.

Αν θελουμε να βγούμε νικητές καλούμαστε κι εμείς να σταυρωθούμε, να θυσιαστούμε υπέρ των άλλων και όχι να σταυρώνουμε και να αναθεματίζουμε τους άλλους με σημαία μας την πίστη μας. Διότι σύμβολο της Ορθοδόξου πίστης μας είναι ο Τίμιος Σταυρός που καλούμαστε να σηκώσουμε εμείς και όχι να προσφέρουμε στους άλλους.

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος