Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Η Βάπτισις του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού 20χ26 No 9348

Το σημερινό ευαγγέλιο αδελφοί μου μας σκιαγράφησε το πρόσωπο του μεγαλύτερου των προφητών του Ιωάννου του Προδρόμου. Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός μας, μας έχει πει γι’ αυτόν πως «οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ».                                                                                                          

Το ευαγγελικό αυτό ανάγνωσμα αδελφοί μου τοποθετείται την σημερινή Κυριακή προκειμένου να μας εισάγει στην μεγάλη Δεσποτική εορτή των Φώτων, την οποία θα εορτάσουμε συν Θεό σε λίγες ημέρες.                                         

Είναι γνωστό σε όλους μας πως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής καλείται  ως «Πρόδρομος» διότι προετοίμασε τη διδασκαλεία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Τίμιος Πρόδρομος, όπως ακούσαμε στο σημερινό ευαγγέλιο, ζούσε μόνος του στην έρημο του Ιορδάνου και κήρυττε την έλευση της βασιλείας του Θεού. Τρεφότανε όπως μας γνωστοποιεί το ευαγγέλιο από μέλι άγριων μελισσών και από ακρίδες, ένα είδος άγριου χόρτου δηλαδή, και ήταν ενδεδυμένος από χιτώνα φτιαγμένο με τρίχες καμήλου.                                                                                                   

Η δράση του Ιωάννου του Προδρόμου αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος του ευαγγελίου, δηλαδή της αναγγελίας της έλευσης της βασιλείας του Θεού. Ο Ιωάννης όπως μαθαίνουμε τόσο από την Αγία Γραφή όσο και από την ιερά μας παράδοση η οποία αποτελεί τον θεματοφύλακα της πίστης μας, φώναζε με την δύναμη της ψυχής του πως ο άνθρωπος πρέπει να μετανοήσει για τις αμαρτίες του προκειμένου να προετοιμαστεί για την έλευση του λυτρωτικού έργου του Κυρίου μας.                                        

Το κήρυγμα μετανοίας του Ιωάννου όπως ακούσαμε στο σημερινό ευαγγέλιο αδελφοί μου καθώς και το βάπτισμα που τελούσε στον Ιορδάνη ποταμό, σκόπευε στη συνειδητοποίηση και εξαγόρευση της ενοχής των αμαρτιών των ανθρώπων.                

Η μετάνοια με άλλα λόγια στη διδασκαλία του Προδρόμου αποτελούσε το σημαντικότερο γεγονός προκειμένου ο άνθρωπος να καθαρθεί και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Ιησού, τον Μεσσία-Χριστό ο οποίος θα σηκώσει πάνω του τις αμαρτίες του ανθρώπινου γένους.                                                                              

Η φωνή εκείνη του Προδρόμου ο οποίος ονομάζεται και «άγγελος της ερήμου», ηχεί διαρκώς από την Εκκλησία μας. Σε κάθε εποχή έρχεται να μας προβάλει το μήνυμα μετανοίας που καλούμαστε να ζούμε διαρκώς όχι ως στιγμιαία αναθεώρηση κάποιων σφαλμάτων στη ζωή μας, αλλά ως τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.     

Η μετάνοια αδελφοί μου είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να συναντήσουμε τον γεννηθέντα και αναστάντα Χριστό. Άλλωστε αυτό ψάλλουμε διαρκώς « εὕρω κἀγώ, τὴν ὁδὸν διὰ τῆς μετανοίας». Η μετάνοια αποτελεί την πεμπτουσία θα λέγαμε της χριστιανικής ζωής. Αποτελεί ένα διαρκές αίτημά μας προς τον Κύριο σε κάθε λατρευτική πράξη της Εκκλησίας μας, «Τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι».                                                       

Στον απόηχο της φετινής χρονιάς αγαπητοί μου αδελφοί, η Εκκλησία μας σαν άλλος Πρόδρομος έρχεται να μας εμπνεύσει τον βιωματικό τρόπο της μετάνοιας. Έρχεται να μας προετοιμάσει να υποδεχθούμε τόσο το νέο έτος, όσο και την μεγάλη εορτή των Θεοφανίων, με πνεύμα αυτοκριτικής, όχι με σκοπό την θλίψη και την ενοχή αλλά το αντίθετο. Προκειμένου δηλαδή να μας διασφαλίσει την πραγματική μας χαρά η οποία δεν είναι άλλη από την βιούμενη βασιλεία του Θεού, την χαρά της νίκης έναντι της φθοράς και του κακού.

Ας ευχαριστήσουμε αδελφοί μου τον Θεό για τις μεγάλες του δωρεές στη ζωή μας και ας προσπαθούμε μέσα από την διδασκαλία του Τιμίου Προδρόμου και των αγίων της Εκκλησίας μας, να ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον Θεό κάνοντας βίωμα την μετάνοια η οποία μας κάνει συνεχώς καλύτερους.