Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΚΗΤΟΥ

euboia 7




Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν πριν από λίγο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας.
Ο Πατριάρχης επιβιβάστηκε σε καράβι στην Αρκίτσα με προορισμό την Αιδηψό και εν συνέχεια οδικώς έφτασε στο Μοναστήρι, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ισπανίας Πολύκαρπο, Σηλυβρίας Μάξιμος και τον Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος (Αντιπρόεδρος Ιεράς Συνόδου), Καρυστίας Σεραφείμ, Σπάρτης Ευστάθιος, Εδέσσης Ιωήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Σιατίστης Παύλος, Καρπενησίου Γεώργιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Καλαμαριάς Ιουστίνος, Θηβών Γεώργιος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο οικείος Ποιμενάρχης Χαλκίδος Χρυσόστομος.
Επίσης παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων Ναθαναήλ, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Κουτλουμούσιου Χριστόδουλος, Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο Βουλευτής Ευβοίας Βασίλειος Κεδίκογλου, πλήθος κόσμου, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής με παραδοσιακές στολές.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στον τάφο του Αγίου Ιακώβου, και αμέσως μετά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Πατριαρχικός Εσπερινός.
Μετά το πέρας του Πατριαρχικού Εσπερινού ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, ενώ ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει υγεία και έτη πολλά στον Θρόνο της ΜτΧ Εκκλησίας.
Αμέσως μετά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσφώνησε ο οικείος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχαρίστησε την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου του νέου Ασκητού, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
"Παναγιώτατε γνωρίσατε προσωπικά τον Γέροντα Ιάκωβο, ο οποίος σας προφήτευσε ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ότι θα είστε ο διάδοχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Χαλκίδος.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους τελευταίους Οσίους Γέροντες της Εκκλησίας μας Πορφύριο, Παϊσιο και Ιάκωβο τους οποίους όπως ανέφερε γνώρισε προσωπικά ως Μητροπολίτης.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μίλησε και για τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Αγιοκατατάξεως του, ευρίσκεται ήδη ενώπιον της Συνοδικής Ειδικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε ενώπιον του τάφου του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ Γέροντος Κυρίλλου, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του της ψυχής