Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΣΤΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Το Συμβούλιο της Ευρώπης απένειμε στην ΜΚΟ ΑΓΚΑΛΙΑ το βραβείο  Raoul Wallenberg για το 2016 για το έργο της στη Λέσβο, αλλά ο ιδρυτής της, ο παπα-Στρατής δεν είναι πια εδώ για να το παραλάβει...
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι οι παράτυπες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων πλησιάζουν πλέον τις 130.000 στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2016.
Ο αριθμός αυτός σε εννέα εβδομάδες απέχει ελάχιστα από το συνολικό αριθμό για όλους τους πρόσφυγες που έφτασαν μέσω θαλάσσιων αφίξεων στην Ευρώπη το 2014.
Παρόλα αυτά, οι αριθμοί εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το σύνολο του 2015,  όταν καταγράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο θαλάσσιες αφίξεις.

Το βραβείο Raoul Wallenberg ξεκίνησε το 2014 κατ 'εντολή της Σουηδίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης και αξίζει € 10.000 ($ 10.925). Απονέμεται κάθε δύο χρόνια για έκτακτα ανθρωπιστικά επιτεύγματα από ένα άτομο, ομάδα ή οργάνωση.
Η ΜΚΟ ΑΓΚΑΛΙΑ ιδρύθηκε το 2009 στη Λέσβο από τον Πατέρα Ευστράτιο, γνωστό ως Παπά -Στρατή, ο οποίος πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρατήρησε «εξαιρετικά επιτεύγματα στην παροχή πρώτης βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες ανεξάρτητα από την καταγωγή και τη θρησκεία τους» στην ΑΓΚΑΛΙΑ .

"Ως μια μικρή και ευέλικτη τοπική οργάνωση βασίζεται σε εθελοντές, η ΑΓΚΑΛΙΑ θέτει ένα παράδειγμα προς μίμηση της αποτελεσματικής δράσης από την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση για αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα", είπε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland,  ανακοινώνοντας την απόφαση της κριτικής επιτροπής.
"Οι δραστηριότητες της ΑΓΚΑΛΙΑΣ αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλουν στο έργο  για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής", πρόσθεσε.
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο αρχηγείο του Συμβουλίου στο Στρασβούργο.