Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΜΟΥ:ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ ΜΗΝ ΤΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΠΕ


"Ως Πνευματικός Πατέρας στενοχωρούμαι, όταν οι χριστιανοί μας παραπονούνται για την έλλειψη ιερέων ή για την κακή διαγωγή κάποιων κληρικών, αλλά αυτοί οι ίδιοι, που θέλουν να είναι τιμητές των άλλων, αρνούνται κατηγορηματικά να προετοιμάσουν και να αφιερώσουν ένα παιδί τους στην διακονία του Ευαγγελίου του Χριστο" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σάμου Ευσέβιος στο μήνυμά του για την Γ' Κυριακή των Νηστειών . Αναλυτικά: 
ΜΗΝΥΜΑ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου για την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, την αφιερωμένην εις τας ιερατικάς Κλίσεις
Αγαπητάμουπαιδιά ,
ΤήνΤρίτηΚυριακήτώνΝηστειών, ηΕκκλησία υψώνειστόμέσοντώνΙερώνΝαώντόνΤίμιοκαίΖωοποιόΣταυρότούΧριστού, ώστεπροσκυνώνταςΤόνμέευλάβεια, νάλάβουμεχάρηκαίδύναμηπρόςτελείωσητούπνευματικούαγώνοςτήςνηστείας.
Ο Τίμιος Σταυρός νοηματοδοτεί την ζωή κάθε ενός χριστιανού. Αποκαλύπτει την θυσιαστική αγάπη του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Συγχρόνως μας υποδεικνύει πως ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει στην σωτηρία μόνο μέσα από την ταπείνωση και την ανιδιοτελή αγάπη.
Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, εδώ και πολλά χρόνια, έχει αφιερωθεί από την Εκκλησία μας στις ιερατικές κλίσεις. Παρουσιάζει ενώπιον μας η Εκκλησία την ορθόδοξη ιερωσύνη με όλες τις διαστάσεις της διότι ο Σταυρός και η Ιερωσύνη έχουν στενή σχέση.
Επάνω στο Σταυρό, ο Μεγάλος Αρχιερέας Χριστός, ιερούργησε το μυστήριο της σωτηρίας μας και με το άχραντο Αίμα Του μας δίνει την δυνατότητα της αφέσεως των αμαρτιών μας. Η ιερωσύνη είναι μετοχή στην ιερωσύνη του Χριστού και οι Απόστολοι και οι διάδοχοί τους οι Επίσκοποι, συνεχίζουν το έργο του Κυρίου μας. Ενώπιον του Τιμίου Σταυρού ο Ιερεύς κάνει την αυτοκριτική του και ζητεί εναγωνίως να λάβει παρηγοριά και παράκληση για να συνεχίσει το έργο, που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Ιδιαιτέρως όμως επιχειρεί να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να προστατεύσει πνευματικά τους νέους εκείνους, που σκέπτονται την ιερωσύνη και προσπαθούν να την προσεγγίσουν.
Ο πόθος της ιερωσύνης εμφυτεύεται από τον Θεό στην καρδιά εκείνου, που επιλέγει. Κι όπως όλα τα χαρίσματα έτσι κι αυτό πρέπει με την απαραίτητη φροντίδα να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί. Η επισήμανση αυτή αφορά κυρίως σ’ εκείνους τους φωτισμένους και εκλεκτούς γονείς, που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αφιερωθούν στον Χριστό και την Εκκλησία Του και τα στηρίζουν στο δύσκολο αγώνα τους μέσα στα εφηβικά χρόνια, ώστε να φθάσουν στην πραγματοποίηση της κλίσεώς τους, της επιθυμίας τους να υπηρετήσουν τον Θεό ως Κληρικοί.
Δυστυχώς σήμερα αυτές οι ευλογημένες οικογένειες είναι λιγοστές. Οι περισσότερες χριστιανικές οικογένειες, επηρεασμένες από το σύγχρονο υλιστικό τρόπο ζωής, απαξιώνουν το χάρισμα της ιερωσύνης και θεωρούν δυστύχημα την επιθυμία ενός παιδιού τους να γίνει κληρικός. Ως Πνευματικός Πατέρας στενοχωρούμαι, όταν οι χριστιανοί μας παραπονούνται για την έλλειψη ιερέων ή για την κακή διαγωγή κάποιων κληρικών, αλλά αυτοί οι ίδιοι, που θέλουν να είναι τιμητές των άλλων, αρνούνται κατηγορηματικά να προετοιμάσουν και να αφιερώσουν ένα παιδί τους στην διακονία του Ευαγγελίου του Χριστού.
Φαίνεται, ότι οι χριστιανοί μας ξεχάσανε, ότι η ιερωσύνη είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Γιατί μέσω της ιερωσύνης γίνεται δυνατή η παρουσία του Χριστού στη γη και η ολοκλήρωση των υποσχέσεών Του προς τον λαό Του. Όλες οι δωρεές του Θεού προσφέρονται στον άνθρωπο διά της ιερωσύνης, εφ’ όσον μέσω αυτής τελεσιουργούνται τα ιερά Μυστήρια, που είναι η ουσιαστική τροφοδοσία της πνευματικής ζωής κάθε πιστού μέλους της Εκκλησίας και επομένως αυτή η ίδια η επιβίωση της Εκκλησίας. Μέσω της ιερωσύνης διδάσκονται οι πιστοί με υπευθυνότητα την Αλήθεια του Ευαγγελίου και τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Μέσω της ιερωσύνης ποιμαίνεται ο λαός του Θεού και καθοδηγείται στην οδό της αρετής, της φιλοθείας και της φιλανθρωπίας.
Ο ιερέας καθημερινά στέκεται ενώπιόν του Εσταυρωμένου Χριστού. ‘’Εσπέρας και πρωί και μεσημβρία’’ λατρεύει Αυτόν που πληγώθηκε από αγάπη για την δική μας σωτηρία. Και με ζήλο και αυταπάρνηση ψάχνει και βρίσκει τους πονεμένους και τραυματισμένους από την αμαρτία συνανθρώπους και τα ματωμένα τους τραύματα, τις κραυγές της απόγνωσης και της απελπισίας, τις προσφέρει σε Εκείνον, τον Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας, τον μόνο που μπορεί με υπομονή κι αγάπη να «επιχύσει έλαιον και οίνον» και να θεραπεύσει τις πονεμένες και τραυματισμένες ψυχές.
Ο ιερός Χρυσόστομος, στον περί Ιερωσύνης λόγο του, επισημαίνει τα εξής: «Η πνευματική δύναμη, την οποία έδωσε ο Θεός στους ιερείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χορήγησε στους φυσικούς γονείς μας. Η διαφορά μεταξύ των δύο δωρεών είναι τόσο μεγάλη, όσο διαφέρει η παρούσα ζωή από την αιώνια. Διότι οι μεν φυσικοί γονείς μας γεννούν στη φυσική ζωή, οι δε ιερείς στη μέλλουσα ζωή».
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Η τοπική μας Εκκλησία καυχάται εν Κυρίω, διότι ιδρύθηκε και διδάχθηκε την αλήθεια του Ευαγγελίου από τους μεγάλους Αποστόλους Παύλο και Ιωάννη τον Θεολόγο. Οι κάτοικοι των ακριτικών μας Νησιών πάντοτε ξεχώριζαν για την ευσέβειά τους και την σταθερότητά τους στην ελληνοχριστιανική παράδοσή μας. Οι τόποι μας αγιάσθηκαν από μαρτυρικά αίματα ομολογητών της πίστεως και ευλογήθηκαν από αγιασμένες ιερατικές μορφές.
Σας διαβεβαιώνω, ότι ο πνευματικός σας Πατέρας, ο Επίσκοπός σας, μαζί με όλους τους Κληρικούς, αγωνιζόμαστε να κρατούμε πάντοτε ζωντανή αυτή την ευλογημένη παράδοση της Ορθοδοξίας μας. Ζητώ όμως και την δική σας βοήθεια. Έχουμε ανάγκη από νέους Κληρικούς και νέες Πρεσβυτέρες, με κατάρτιση, με σοβαρότητα και αρετή. Αν κάποιο παιδί σας δεχθεί την ιερή κλήση από το Θεό και θελήσει να γίνει Ιερέας ή Πρεσβυτέρα, βοηθήστε το, ώστε να μην μαραθούν τα οράματά του. Βοηθήστε να αποδεχθεί την κλήση του Θεού και να μην αποκλίνει σε άλλες κατευθύνσεις. Το να γίνει το παιδί σας Ιερέας ή Πρεσβυτέρα, είναι η μεγαλύτερη ευλογία για εσάς και την οικογένειά σας. Θα έχετε μόνιμη μπροσευχή ενώπιον του Αγίου Θυσιαστηρίου, χάρη και έλεος στη ζωή Σας και θα γίνεσθε και παράδειγμα προς μίμησιν.
Επαναλαμβάνοντας την προτροπή του Κυρίου μας: «ο μεν θερισμός πολύς οι δε εργάται ολίγοι΄ δεήθητε ούν του Κυρίου του θερισμού, όπως εκβάλλη εργάτας εις τον θερισμόν», εύχομαι η χάρις του τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού να επισκιάζει πάντοτε τα ακριτικά νησιά μας και τους ευσεβείς χριστιανούς μας και να οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο της αληθινής θεογνωσίας.
Καλή συνέχεια στον αγώνα της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Με όλη μου την αγάπη
Ο Μητροπολίτης
† Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ