Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΜΙΑ ΝΕΑ...ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΚΟΝΓΚΟ

kinsasa-panteleimon-768x512
Το ελληνικό εθνόσημο φορούν πλέον οι φοιτητές της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κινσάσα στο Κονγκό.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε με χαρά στο αίτημα του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα για την παραχώρηση εμφανίσεων της Εθνικής Ομάδας και αθλητικού υλικού προς τους φοιτητές του Ιδρύματος. Το αίτημα είχε υποβληθεί κατά την κοπή της πίτας της ΕΠΣ Ξάνθης πριν περίπου ένα μήνα.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης πραγματοποίησε πρόσφατα ιεραποστολικό ταξίδι στην αφρικανική χώρα και μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο της Κινσάσα και παρέδωσε ιδιοχείρως το υλικό, που παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες του Ξανθιώτη προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη κατόπιν αιτήματος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο μητροπολίτης Ξάνθης εκφράζει την ευχαριστία του, καθώς και των φοιτητών για την ευγενή χειρονομία της Ομοσπονδίας. Η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κινσάσα λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2007 με Έλληνες και ντόπιους καθηγητές και φοιτητές από την αφρικανική χώρα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ευχαριστήρια επιστολή του ο κ. Παντελεήμων: «Η χορηγία της Ε.Π.Ο. έδωκε μεγάλην χαράν εις τους αγαπώντας ιδιαιτέρως το ποδόσφαιρον αφρικανούς φοιτητάς. Το δε ελληνικόν εθνόσημον, το οποίον μεθ’ υπερηφανείας φέρουν εις τα στήθη των οι φοιτηταί εις τα βάθη της Αφρικής αποτελεί πλέον εν ακόμη σημείον παρουσίας του ελληνισμού εις την ήπειρον των μεγάλων αθλητών».
Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Γκιρτζίκης με αφορμή επ’ ευκαιρία αυτής της δράσης: «Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τη συνεργασία της Εκκλησίας, αλλά και ιδιωτικών εταιριών. Για το επόμενο χρονικό διάστημα θέτουμε σε πιο οργανωμένη βάση την υλοποίηση δράσεων “ποδοσφαιρικής κοινωνικής ευθύνης”, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί η UEFA, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του αθλήματος, με τη μέγιστη δυνατή προσφορά στην κοινωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Κονγκό, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Πεντελεήμων επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο που έχει αναγερθεί με έξοδα της Μητρόπολης Ξάνθης στο χωριό Μικαλάγι στην περιοχή της Κανάγκα και στο οποίο φοιτούν σύμφωνα με τον δελτίο Τύπου της Μητρόπολης 120 παιδάκια, τα οποία μαθαίνουν και για τον ελληνικό πολιτισμό (βλεπετε τις φωτο που το είχαν συνοδεύσει).
Παράλληλα, επισκέφθηκε το εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο «Άγιος Μάρκος» που λειτουργεί στην πρωτεύουσα και αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας, λειτουργεί με την ευθύνη της τοπικής Ιεράς Μητρόπολης και φιλοξενεί 1.000 μαθητές.
Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, επισκέφθηκε την Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου «Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης», όπου και παρακάθισε στην μεσημβρινή τράπεζα, μίλησε στους φοιτητές και ήταν εκεί που μοίρασε το υλικό με τις φανέλες της Εθνικής Ελλάδος.
Παράλληλα, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ξάνθης απηύθυνε χαιρετισμό και μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Ἡ Φωνὴ τῆς Όρθοδοξίας» που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής.