Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΕΡΕΥΝΑ ΧΙΟΥΣΤΟΝ:ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ-ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Του Γιάννη Παπανικολάου

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα καταδεικνύει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία στις από το 2022 έως το 2023. Τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

– Δημογραφικά στοιχεία: Οι περισσότεροι νέοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών και είναι άγαμοι.
– Θρησκευτική προέλευση: Η πλειοψηφία των νέων μελών προέρχεται από τον Προτεσταντισμό.
– Στατιστικά στοιχεία: Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ορθοδόξων Σπουδών στο Κολλέγιο του Αγίου Κωνσταντίνου στο Χιούστον, καλύπτοντας 20 Ορθόδοξες ενορίες σε 15 πολιτείες.

– Ιστορική τάση: Από το 2013 έως το 2019, οι μεταστροφές προς την Ορθοδοξία παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις. Σημαντική μείωση σημειώθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας. Από το 2022 έως το 2023, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, με τον μέσο αριθμό προσυλητισμένων να αυξάνεται από περίπου 89 άτομα ετησίως (2013-2021) σε 155 κατά την περίοδο 2022-2023.

– Συλλογή δεδομένων: Τα δεδομένα της μελέτης συγκεντρώθηκαν το 2023, με τους εκπροσώπους των ενοριών να υποβάλλουν στατιστικά στοιχεία από το 2013.

Στροφή στην Ορθοδοξία και στην Ευρώπη

Η αυξημένη μεταστροφή στην Ορθοδοξία δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Παρατηρείται αντίστοιχη τάση και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης:

ersement

– Γερμανία: Ο αριθμός των Ορθόδοξων Χριστιανών αυξήθηκε από 1,5 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία σε περίπου 4 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού και την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων.
– Σκανδιναβία: Σύμφωνα με τη Ρουμανική Ορθόδοξη Επισκοπή Βορείου Ευρώπης, παρατηρείται αύξηση των βαπτίσεων ενηλίκων.
– Αγγλία: Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, περισσότεροι από 260 άνθρωποι ασπάστηκαν την Ορθοδοξία μέσω του προγράμματος «Ανακαλύψτε την Ορθοδοξία» της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική τάση προς την Ορθοδοξία σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με διάφορους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς παράγοντες να συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή.