Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΨΥΧΩΝ,ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

 


"Όταν βλέπεις έναν μέθυσο να γίνεται νηστευτής ή έναν αισχρολόγο να ψάλλει θείους ύμνους, να θαυμάζεις τη μακροθυμία του Κυρίου, να εγκωμιάζεις τη μετάνοια και να λες μαζί με τον ψαλμωδό:
«Αυτή η αλλοίωση είναι έργο της δεξιάς του Υψίστου» (Ψαλμ. 76:11). Δηλαδή, τη θαυμαστή αυτή μεταβολή την πραγματοποίησε το δεξί χέρι του Θεού, η δυνατή επέμβαση και ενέργειά Του.

Κάθε έργο που αποσκοπεί στη σωτηρία ψυχών, δέχεται από την αρχή επιθέσεις. Μόλις γεννήθηκε ο Χριστός, ξέσπασε η μανία του Ηρώδη. Κι εσύ, αν αξιωθείς κάποτε να υπηρετήσεις μ’ οποιονδήποτε τρόπο το Θεό, θα υποφέρεις πολύ, θα πονέσεις πολύ, θα κινδυνέψεις πολύ. Μην ξαφνιαστείς. Μην ταραχθείς. Μην αναρωτηθείς: «Εγώ εκτελώ το θέλημα του Θεού και θα έπρεπε να δοξάζομαι γι’ αυτό και να στεφανώνομαι. Γιατί, λοιπόν, υποφέρω;»

Να θυμηθείς τότε το Χριστό, που διώχθηκε ως το θάνατο, και μας προειδοποίησε: «Αν εμένα καταδίωξαν, θα καταδιώξουν κι εσάς» (Ιω. 15:20). Μας έδωσε, όμως, και μιαν υπόσχεση: «Όποιος μείνει σταθερός ως το τέλος, αυτός θα σωθεί» (Ματθ. 10:22).

Αν κάποιος φροντίζει για τη σωτηρία του, είναι αδύνατο να χαθεί. Ο Θεός δεν θα τον εγκαταλείψει στις δυσκολίες και τους κινδύνους. Τι είπε ο Κύριος στον Πέτρο; «Σίμων, Σίμων! Ο σατανάς ζήτησε να σας δοκιμάσει σαν το σιτάρι στο κόσκινο. Εγώ, όμως, προσευχήθηκα για σένα, να μη σ’ εγκαταλείψει η πίστη σου» (Λουκ. 22:32).

Όταν δει ο Θεός ότι το φορτίο των πειρασμών ξεπερνάει τις δυνάμεις μας, απλώνει το χέρι Του και μας ξαλαφρώνει από το περίσσιο βάρος. Αν, όμως, δει ότι αδιαφορούμε για τη σωτηρία μας, μας εγκαταλείπει αβοήθητους.
Δεν πιέζει και δεν αναγκάζει κανέναν ο Θεός. Για τους απρόθυμους και αδιάφορους αδιαφορεί. Αντίθετα, τους πρόθυμους και καλοπροαίρετους τους τραβάει κοντά Του με πολύ πόθο.
 Ο απόστολος λέει: «Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις, αλλά δέχεται τον καθένα, σ’ όποιον λαό κι αν ανήκει, αρκεί να τον σέβεται και να ζει σύμφωνα με το θέλημά του» (Πραξ. 10:34-35)."
 Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Η ΕΥΧΗ ΄΄΄ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ,ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ'' ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

 

Η ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» είναι σύντομη και μπορεί να λέγεται παντού. Δεν λέμε την ευχή μία φορά, δύο φορές, τρεις, δέκα, πενήντα, εκατό, χίλιες φορές, δώδεκα χιλιάδες φορές, σαν να μην ακούει ο Θεός, σαν να μη γνωρίζει ο Θεός· όχι.

Αλλά εμείς λέγοντας την ευχή, τρόπον τινά, περπατούμε. Ας πούμε, κτίζει κανείς μια γέφυρα από τη μια άκρη, και στην άλλη άκρη είναι άλλος που κτίζει. Ο πρώτος έχει τον τρόπο να προχωράει πολύ γρήγορα, αλλά είπε στον άλλο απέναντι κάτι να κάνει και αυτός από τη δική του πλευρά, για να ενωθούν οι δύο εργασίες και έτσι να αποτελειωθεί η γέφυρα.

Λέγοντας κανείς την ευχή είναι σαν να μεγαλώνει τη γέφυρα, βάζοντας πετραδάκι-πετραδάκι. Από το ένα μέρος είναι ο Θεός οποίος θα δώσει τη δωρεά· από το άλλο μέρος είμαστε εμείς. Αλλά ο Θεός θέτει όρο: «Θα κάνετε κι εσείς το μερτικό σας, για να φανεί ότι όντως θέλετε, και τότε εγώ θα σας δώσω τη δωρεά».

Μπορούμε να προσευχόμαστε και με δικά μας λόγια. Πολλές φορές, λέγοντας λόγια δικά σου, καλύτερα αφοσιώνεσαι στην προσευχή· αλλά αυτό να είναι απλώς σαν προθέρμανση. Κυρίως θα προσευχόμαστε με τις προσευχές της Εκκλησίας. Υπάρχουν βιβλία, προσευχητάρια, όπου ο καθένας μπορεί να βρει τι προσευχή να κάνει το πρωί, τι προσευχή να κάνει το βράδυ. Αλλά να λέμε και την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», πέρα από το ότι όλη την ημέρα παντού και πάντοτε μπορούμε να τη λέμε.

Να μη μας είναι ένα άχαρο έργο η ευχή· να είναι η αναπνοή μας. Μερικές φορές, καθώς στην πόλη παντού μας πνίγει το νέφος, θέλει να βρει κανείς ευκαιρία να πάει κάπου να αναπνεύσει λίγο καθαρό αέρα και το χαίρεται, όταν το καταφέρει. Με αυτή την έννοια η ευχή να είναι πνευματική αναπνοή. Με κάθε ευκαιρία, μέσα μας –δεν χρειάζεται να δώσουμε στόχο σε κανέναν– να λέμε τη νοερά προσευχή.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ

 

  Γέροντα ,πώς μπορεί μια νοικοκυρά να ρυθμίσει τις δουλειές της, ώστε να έχει χρόνο και για προσευχή; Τι αναλογία δηλαδή πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην εργασία και στην προσευχή;

– Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν μέτρο στις δουλειές τους .Θέλουν συνέχεια να ανοίγουν δουλειές. Ενώ έχουν πολλή καρδιά και θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλό νοικοκυριό στην ψυχή τους, ξοδεύουν την καρδιά τους σε ασήμαντα πράγματα.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ποτήρι με ωραία σχέδια, με γραμμές κ.λ.π. Και αν δεν είχε γραμμές ,την δουλειά του πάλι θα την έκανε. Εκείνες όμως πάνε στο κατάστημα και αρχίζουν: « Όχι, τις θέλω μέχρι εκεί τις γραμμές, όχι έτσι, όχι αλλιώς».

Και αν έχει και κανένα λουλούδι, ε, τότε είναι που σκιρτά η καρδιά! Έτσι η γυναίκα καταστρέφει όλη τη δυναμικότητά της. Σπάνια θα βρείς κανέναν άνδρα να δώσει προσοχή σε κάτι τέτοια.

Και αν ένα πορτατίφ είναι λ.χ. καφέ η μαύρο, ούτε που το προσέχουν οι άνδρες. Αλλά η γυναίκα θέλει κάτι όμορφο, χαίρεται, δίνει ένα κομμάτι της καρδιάς της σε αυτό, άλλο κομμάτι σε κάτι άλλο, οπότε τι μένει για τον Χριστό;

Όσο απομακρύνεται η καρδιά της γυναίκας από τα όμορφα, τόσο πλησιάζει τον Χριστό. Και όταν η καρδιά δοθεί στον Χριστό, τότε έχει μεγάλη δύναμη!

Είδα μια ψυχή αυτές τις μέρες που έχει αφεθεί τελείως στον Θεό. Βλέπεις να καίει μέσα της μια γλυκιά φλόγα! Τα παίρνει όλα στα ζεστά. Ήταν τελείως κοσμική, αλλά είχε καλή διάθεση και κάποια στιγμή τινάχθηκε η σπίθα μέσα της. Χρυσαφικά, λούσα,όλα τα πέταξε.Τώρα ζει με μια απλότητα!

Αγωνίζεται, κάνει δουλειά πνευματική. Με τι θυσία κινείται! Ζήλεψε τους Αγίους με την καλή έννοια. Τι κομποσχοίνι, τι νηστείες κάνει, τι Ψαλτήρι διαβάζει!…Φοβερό! Αυτή τρέφεται με την άσκηση τώρα.

– Γέροντα, μία μητέρα μου είπε: «Είμαι αδύναμη σωματικά και κουράζομαι πολύ. Ούτε τις δουλειές προλαβαίνω να κάνω, ούτε μου μένει χρόνος για προσευχή».

– Να απλοποιήσει την ζωή της, για να της μένει χρόνος και για προσευχή. Με την απλότητα μια μητέρα μπορεί να κάνει πολλή προκοπή.

Αν μια μάνα έχει απλοποιήσει τη ζωή της, αλλά κοπιάζει, γιατί έχει πολλά παιδιά, δικαιούται να πει «κουράζομαι».Αν όμως χάνει το χρόνο της κοιτάζοντας πώς θα παρουσιάσει τακτοποιημένο το σπίτι της στους ξένους , τότε τι να πει κανείς;

Μερικές μητέρες για να τα έχουν όλα τακτοποιημένα στο σπίτι, περιορίζουν ασφυκτικά τα παιδάκια και δεν τα αφήνουν να μετακινήσουν μια καρέκλα ή ένα μαξιλάρι. Τους επιβάλουν στρατιωτική πειθαρχία, και έτσι τα παιδιά , ενώ γεννιούνται κανονικά, μεγαλώνουν δυστυχώς βλαμμένα.

Ένας μυαλωμένος άνθρωπος, αν δει σε ένα σπίτι που έχει πολλά παιδιά όλα τα πράγματα στην θέση τους, θα βγάλει συμπέρασμα ότι ή τα παιδιά είναι βλαμμένα ή η μάνα είναι βάρβαρη και επιβάλλει στρατιωτική πειθαρχία.

Υπάρχει φόβος στην ψυχή των παιδιών , γι’ αυτό πειθαρχούν. Μια φορά είχα πάει σε ένα σπίτι με πολλά παιδιά. Πόση χαρά μου έδωσαν αυτά τα παιδάκια με τις παιδικές αταξίες τους, που χαλούσαν την κοσμική τάξη το κάθε πράγμα στην θέση του. Αυτό είναι η μεγαλύτερη αταξία, που κουράζει πολύ τον σημερινό άνθρωπο.

Παλιά δεν υπήρχαν πνευματικά βιβλία ,για να βοηθηθούν οι μητέρες με την μελέτη. Τώρα υπάρχουν ένα σωρό Πατερικά, ένα σωρό μεταφράσεις, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες μητέρες ή ασχολούνται με κάτι χαζά ή εργάζονται, για να τα βγάλουν πέρα.

Η μάνα καλύτερα είναι να ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών , παρά να καταπιάνεται σχολαστικά με το νοικοκυριό, με τα άψυχα πράγματα. Να τους μιλάει για τον Χριστό, να τους διαβάζει βίους Αγίων. Παράλληλα να ασχολείται και με το ξεσκόνισμα της ψυχής της, για να λαμποκοπάει πνευματικά.

Η πνευματική ζωή της μητέρας θα βοηθήσει αθόρυβα και τις ψυχές των παιδιών της .Έτσι και τα παιδιά θα ζουν χαρούμενα, και εκείνη θα είναι ευτυχισμένη ,γιατί μέσα της θα έχει τον Χριστό.

Αν η μάνα δεν ευκαιρεί ούτε ένα «Τρισάγιο» να πει, πώς θα αγιασθούν τα παιδιά της;

– ΚΑΙ ΟΤΑΝ, ΓΕΡΟΝΤΑ, ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ;

– Όταν κάνει τις δουλειές στο σπίτι, δεν μπορεί συγχρόνως να προσεύχεται; Εμένα η μητέρα μου μου έμαθε να λέω την ευχή. Όταν σαν παιδιά κάναμε καμμιά αταξία και πήγαινε να θυμώση, την άκουγα που έλεγε: « Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».

Όταν έβαζε το ψωμί στο φούρνο έλεγε: « Εις το όνομα του Χριστού και της Παναγίας». Και όταν ζύμωνε και όταν μαγείρευε, πάλι έλεγε συνέχεια την ευχή. Έτσι αγιαζόταν και το ψωμί και το φαγητό που έκανε, αγιάζονταν και αυτοί που το έτρωγαν.

Πόσες μητέρες που είχαν Αγία ζωή είχαν και αγιασμένα παιδιά!

Να, η μητέρα του Γέροντα ΧατζηΓεώργη. Ακόμα και το γάλα αυτής της ευλογημένης μάνας, που θήλαζε ο Γαβριήλ το κατά κόσμον όνομα του Γέροντα ΧατζηΓεώργη ήταν ασκητικό! Είχε αποκτήσει δύο παιδιά και ύστερα ζούσαν με το σύζυγό της εν παρθενία, Ps. Είχε ασκητικό πνεύμα από μικρή, γιατί είχε αδελφή μοναχή ,ασκήτρια,την οποία επισκεπτόταν και αργότερα με τα παιδιά της .

Ο πατέρας του Γαβριήλ ήταν και αυτός ευλαβής και ασχολούνταν με το εμπόριο, γι’ αυτό τον περισσότερο καιρό τον περνούσε στα ταξίδια. Αυτό έδινε την ευκαιρία στην μητέρα του να ζει απλά, να μη «μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά», να τον παίρνει μαζί της και να αγρυπνει με άλλες γυναίκες πότε στις σπηλιές και πότε στα εξωκκλήσια. Γι’ αυτό μετά έφτασε σε τέτοια μέτρα αγιότητος.

Η ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Αν η μητέρα έχει ταπείνωση, φόβο Θεού, τα πράγματα μέσα στο σπίτι πάνε κανονικά.
Γνωρίζω νέες μητέρες που λάμπει το πρόσωπό τους ,αν και δεν έχουν από πουθενά βοήθεια. Από τα παιδιά καταλαβαίνω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι μητέρες.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

 


Γιορτάζουμε σήμερα 31 Αυγούστου, ημέρα της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. Η ανακομιδή της τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από το βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β’.
 Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάσθηκε αγία Σωρός. Όταν πέρασαν 410 χρόνια, ο βασιλιάς Λέων ο Σοφός άνοιξε την αγία αυτή Σωρό για τη βασίλισσα σύζυγο του Ζωή, που την διακατείχε πνεύμα ακάθαρτο.
Όταν λοιπόν άνοιξε την αγία Σωρό, βρήκε την τίμια Ζώνη της Θεοτόκου να ακτινοβολεί υπερφυσικά.Και είχε μια χρυσή βούλα, που φανέρωνε το χρόνο και την ήμερα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αφού λοιπόν την προσκύνησαν, ο Πατριάρχης άπλωσε την τιμία Ζώνη επάνω στη βασίλισσα, και αμέσως αυτή ελευθερώθηκε από το δαιμόνιο.
Όποτε όλοι δόξασαν το Σωτήρα Χριστό και ευχαρίστησαν την πανάχραντη Μητέρα Του, η οποία είναι για τους πιστούς φρουρός, φύλαξ, προστάτις, καταφυγή, βοηθός, σκέπη, σε κάθε καιρό και τόπο, ήμερα και νύκτα.
Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τούς Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ., κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους βάρβαρους και απολίτιστους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ένα μέρος όμως διασώθηκε και παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την απελευθέρωση της Πόλης από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο. Φυλασσόταν στον ιερό ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών. Η τελευταία αναφορά για το άγιο λείψανο είναι ενός ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 1424 και 1453 μ.Χ.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τούς Τούρκους το 1453 μ.Χ., είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου· με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό για να τον προστατεύει στις εκστρατείες. Στη μέση του σταυρού είχε τοποθετηθεί τεμάχιο Τιμίου Ξύλου· ο σταυρός έφερε επίσης θήκες με άγια λείψανα Μαρτύρων, και ένα τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Όλοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έπαιρναν αυτόν τον σταυρό στις εκστρατείες. Το ίδιο έπραξε και ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Β Άγγελος (1185-1195) σε μία εκστρατεία εναντίον του ηγεμόνα των Βουλγάρων Ασάν. Νικήθηκε όμως και μέσα στον πανικό ένας ιερέας τον πέταξε στο ποτάμι για να μην τον βεβηλώσουν οι εχθροί. Μετά από μερικές μέρες όμως οι Βούλγαροι τον βρήκαν· έτσι πέρασε στα χέρια του Ασάν.
Οι Βούλγαροι ηγεμόνες μιμούμενοι τούς Βυζαντινούς αυτοκράτορες έπαιρναν μαζί τους στις εκστρατείες το σταυρό. Σε μία μάχη όμως εναντίον των Σέρβων ο βουλγαρικός στρατός νικήθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα Λάζαρο (1371-1389). Ο Λάζαρος αργότερα δώρισε το σταυρό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.
Οι Άγιοι Πατέρες της Ιεράς Μονής διασώζουν και μία παράδοση σύμφωνα με την οποία η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου αφιερώθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αξίωμα, εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Τα θαύματα που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί η Τιμία Ζώνη είναι πολλά. Βοηθά ειδικά τις στείρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθειά της Παναγίας, τούς δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης· αν έχουν πίστη, καθίστανται έγκυες.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. δ’.
Θεοτόκε αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη, Εσθήτα και Zώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη πόλει σου περιβολήν εδωρήσω, τω ασπόρω τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα, επί σοι γαρ και φύσις καινοτομείται και χρόνος, διό δυσωπούμέν σε, ειρήνην τη πολιτεία σου δώρησαι, και ταίς ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ:ΤΑ ΑΠΡΟΟΠΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

 

Διαρκῶς συμβαίνουν στὴν ζωὴ μας ἀπρόοπτα. Ἔρχεσαι στὸ μοναστήρι γιὰ νὰ βρὴς πνευματικὴ ζωή, καὶ συναντᾶς κακούς. Εἶναι ἀπρόοπτο….

Ζητὰς κελλὶ ἀπὸ τὴν πλευρὰ τοῦ μοναστηριοῦ ποὺ δὲν ἔχει ὑγρασία, τὸ ἀποκτᾶς, διαπιστώνεις ὅμως ὅτι ἡ θάλασσα σοῦ προκαλεῖ ἀλλεργία, ὁπότε δὲν μπορεῖς νὰ χαρῆς οὔτε τὴν ἡμέρα οὔτε τὴν νύχτα. Ἀμέσως θὰ σοῦ πῆ ὁ λογισμός, σήκω νὰ φύγης. Εἶναι ἀπρόοπτο…. Σὲ πλησιάζω μὲ τὴν ἰδέα ὅτι εἶσαι καλὸς ἄνθρωπος καὶ βλέπω ὅτι εἶσαι ἀνάποδος. Ἀπρόοπτο.

Παρουσιάζονται συνεχῶς ἀπρόοπτα ἐνώπιόν μας, διότι ἔχομε θέλημα καὶ ἐπιθυμίες.

Τὰ ἀπρόοπτα εἶναι ἀντίθετα πρὸς τὸ θέλημα καὶ τὴν ἐπιθυμία μας, γι’ αὐτὸ καὶ μᾶς φαίνονται ἀπρόοπτα, στὴν οὐσία ὅμως δὲν εἶναι. Διότι ἄνθρωπος ποὺ ἀγαπᾶ τὸν Θεὸν προσδοκᾶ τὰ πάντα καὶ λέγει πάντοτε «γενηθήτω τὸ θέλημά Σου». Θὰ ἔρθη βροχή, λαίλαπα, χαλάζι, κεραυνός; «Εἴη τὸ ὄνομα Κυρίου εὐλογημένον».

Ἐπειδὴ αὐτὰ κοστίζουν στὴν σαρκικότητά μας, γι’ αὐτὸ ἐμεῖς τὰ βλέπομε ὡς ἀπρόοπτα. Γιὰ νὰ μὴν ταράσσεσαι λοιπὸν κάθε φορᾶ καὶ στεναχωριέσαι, γιὰ νὰ μὴν ἀγωνιᾶς καὶ προβληματίζεσαι, νὰ τὰ περιμένης ὅλα, νὰ μπορῆς νὰ ὑπομένης ὅτι ἔρχεται. Πάντα νὰ λές, καλῶς ἦλθες ἀρρώστια, καλῶς ἦλθες ἀποτυχία, καλῶς ἦλθες μαρτύριο. Αὐτὸ φέρνει τὴν πραότητα, ἄνευ τῆς ὁποίας δὲν μπορεῖ νὰ ὑπάρχη καμία πνευματικὴ ζωή.

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ:ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ

 

Αδελφοί, ο αγώνας μας είναι προσωρινός, η ανταμοιβή όμως και τα έπαθλα είναι αιώνια.

Όσο μάλιστα κανείς αγωνίζεται με προθυμία, τόσο και ο εχθρός μανιάζει και του επιτίθεται με περισσότερη σφοδρότητα, αλλά η χάρη του Θεού δεν σταματά να χορηγεί την ενίσχυση και τη βοήθειά της σε εκείνον που πολεμά, αν βέβαια αυτός την επικαλείται με όλη του την ψυχή.

Αν όμως κανείς χαλαρώσει και αμελήσει να καλέσει τη θεία χάρη να τον βοηθήσει και κυριευτεί από τον εχθρό, καθώς δεν θα έχει τη βοήθειά της, ας κατηγορεί τον εαυτό του για τη ραθυμία του. Αν κάποιος, που μπροστά του βρίσκονται άφθονα εδέσματα, δεν αποφασίζει, ενώ έχει γερά τα χέρια του, να τα απλώσει και να απολαύσει αυτά τα αγαθά, γίνεται ο ίδιος η αιτία που μένει νηστικός. Έτσι και αυτός που αμελεί να επικαλεστεί τη χάρη και να γεμίσει με τη δύναμή της, προξενεί ο ίδιος την πτώση και την απώλειά του.

Εκείνος λοιπόν που είναι πάντοτε άγρυπνος και την επικαλείται, αξιώνεται να λάβει τη βοήθεια της χάρης, η οποία σύντομα νικά τον εχθρό, τον ρίχνει κάτω από τα πόδια του ανθρώπου και δοξάζει τον άνθρωπο και δοξάζεται και η ίδια. Χωρίς αυτήν όμως η καρδιά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, ούτε κατάνυξη να αποκτήσει, ούτε να δοξολογήσει τον Κύριο όπως πρέπει, ούτε να κάνει κάποιο άλλο καλό, αλλά μένει φτωχή και στερημένη από τα καλά και κατοικούν μέσα της οι βρώμικοι και ανεπιθύμητοι λογισμοί, όπως το νυχτοπούλι στο ερειπωμένο σπίτι.

Όπως κάποιος εξετάζει στο ειδικό καμίνι τη γνησιότητα του χρυσού και του ασημιού, έτσι εξετάζονται στους πειρασμούς οι ψυχές των ανθρώπων. Επομένως, πριν από τον πειρασμό μη θεωρείς τον εαυτό σου σπουδαίο, αλλά όταν έρθει ο πειρασμός, τότε θα καταλάβεις τη δύναμή σου. Και αν δεις ότι πέφτεις, επικαλέσου τη βοήθεια του Θεού, και θα σε λυτρώσει.

Να αντιστέκεσαι με δύναμη στην αμαρτία, και μη φοβάσαι τον ερχομό του πειρασμού. Γιατί η δοκιμασία δεν βλάπτει τον γενναίο αθλητή· αντίθετα, τον κάνει ακόμη πιο άξιο. Πολλές φορές, κάτι που δυναμώνεται από τη φωτιά, αντιστέκεται στη φωτιά. Το τούβλο, για παράδειγμα, όταν είναι άψητο, είναι σαθρό και δεν αντέχει· αφού όμως περάσει από τη φωτιά και ψηθεί, γίνεται τείχος για τη φωτιά και εμποδίζει τη δύναμή της. Έτσι το καμίνι, που είναι κατασκευασμένο από τούβλα, συγκρατεί μέσα του την αναμμένη φωτιά και δεν την αφήνει να πάει παραπέρα, όπως το πήλινο κανάτι συγκρατεί το νερό που βάζουν μέσα του.

Και εσύ λοιπόν, αδελφέ, να αντιμετωπίζεις θαρραλέα τους πειρασμούς και τις θλίψεις ζητώντας τη συμμαχία του Θεού, και οπωσδήποτε θα γίνεις πιο άξιος και πιο γενναίος. Γιατί λέει η Γραφή: «Η θλίψη καλλιεργεί την υπομονή και η υπομονή τον δοκιμασμένο χαρακτήρα» (Ρωμ. 5:3-4) κτλ. Όταν λοιπόν σου συμβεί θλίψη, μη λυγίσεις αμέσως, αλλά περίμενε να έρθει σε λίγο και η χαρά, και ενίσχυε τον εαυτό σου με την ελπίδα της ερχόμενης χαράς, έχοντας ως υπόδειγμα τους ναυτικούς.

Αυτοί, όταν συναντήσουν ανεμοθύελλα και σφοδρή κακοκαιρία, δεν απελπίζονται για τη σωτηρία τους, αλλά παλεύουν με τα κύματα αναμένοντας τη γαλήνη, και έτσι περνούν την τρικυμία. Όταν πάλι έχουν γαλήνη, περιμένουν φουρτούνα και ασφαλίζουν το πλοίο από παντού, επαγρυπνώντας και οι ίδιοι, μην τυχόν ξεσπάσει ξαφνική τρικυμία και βρεθούν απροετοίμαστοι και κινδυνέψουν.

Και εσύ λοιπόν στις θλίψεις να περιμένεις την ανακούφιση, οπότε θα υπομείνεις με γενναιότητα τους πειρασμούς και θα αποφύγεις την απόγνωση. Στη χαρά πάλι, όταν θα έρθει, μην κυριευτείς εντελώς από αυτή και χαλαρώσεις και ξεχάσεις το πένθος, αλλά σφίξε τον εαυτό σου και περίμενε τη λύπη. Και όταν αυτή σου έρθει, δεν θα παραξενευτείς ως απροετοίμαστος, αλλά θα υπομείνεις γενναία αυτό που περίμενες. Γιατί λέει ο ψαλμωδός: «Προετοιμάστηκα, και γι’ αυτό δεν ταράχτηκα» (Ψαλμ. 118:60).

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ:ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΛΙΑ

 

Μακριά από τη ζήλια. Τον κατατρώγει τον άνθρωπο.

Όλα γίνονται στο φθονερό άνθρωπο. Εγώ τα έζησα. Οι άνθρωποι με είχαν για καλό και ερχόντουσαν πολλοί για να εξομολογηθούν.

Και μου τα έλεγαν με ειλικρίνεια. Μακριά από αυτά τα γυναικίστικα παράπονα. Το Χριστό, μωρέ, το Χριστό να αγαπήσουμε με πάθος, με θείο έρωτα.

Ευτυχισμένος ο μοναχός που έμαθε να αγαπάει όλους μυστικά. Δεν ζητά από τους άλλους αγάπη, ούτε τον νοιάζει να τον αγαπούν.

Εσύ αγάπα όλους, και προσεύχου μυστικά μέσα σου. Ξέχυνε την αγάπη σου προς όλους.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ:Ο ΝΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

 

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής - Βικιπαίδεια 

Ο Γέρων Ιωσήφ είδε όλο το βάθος του παλαιού ανθρώπου και με πολύ κόπο και προσευχή καθάρισε τον εαυτόν του και όλη η ζωή του είναι ένα παράδειγμα μιμήσεως, για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τη σωτηρία της ψυχής του.

Παραπονείται μάλιστα, ότι δεν φροντίζουμε για το εσωτερικό της ψυχής και γράφει:

«Η σημερινή κατάστασις των πολλών περιωρίσθη εις ένα τύπον εξωτερικόν. Πέραν τούτου δεν υπάρχει φροντίδα και μέριμνα διά το εσωτερικόν της ψυχής, όπου συνίσταται το παν· όπου ενώνεται ο υλικός με τον άυλον, ο άνθρωπος με τον Θεόν, κατά το εγχωρούν εις την χωματώδη μας φύσιν. Τούτο είναι το πολύ ωραίον και το πάνυ καλόν. Άλλα πάντες το αποφεύγομεν. Πάντες τα νώτα στρέφομεν. Καθότι απαιτείται αγών».

Εις τον αγώνα αυτόν του ανθρώπου, για να υπάρξουν τα ανάλογα αποτελέσματα, πρέπει να συνεργήσει η χάρις του Θεού και η προαίρεση του ανθρώπου: «θα λυώση ως κηρός ο παλαιός άνθρωπος. Και όπως ο σίδηρος, όταν εμβαίνη εις την φωτιά, ξεκολλάει και πέφτει η σκουριά, όπου έχει επάνω, έτσι γίνεται και εις τον άνθρωπον. Έρχεται κατ’ ολίγον η χάρις και μόλις πλη­σίαση εις τον άνθρωπον αναλύει ως κηρός. Και δεν γνωρίζει εις αυτήν την στιγμήν ο άνθρωπος τον εαυτόν του, ενώ όλος είναι πολυόμματος νους και διαυγέστατος. Όμως εις αυτήν την υπερφυή ενέργειαν δεν ημπο­ρεί να ξεχωρίση τον εαυτόν του, διότι ενούται με τον Θεόν. Και τότε πίπτει η σκουριά. Αφαιρείται η σφραγίδα. Αποθνήσκει ο παλαιός άνθρωπος. Αφαιρείται το μητρικόν αίμα. Ανακαινούται το φύραμα.

Και δεν αλλάζει κατά το σώμα ο άνθρωπος, αλλά τα φυσικά προτερήματα και χαρίσματα του ανθρώπου, αυτά φωτίζει, ενδυναμοί και ανακαινίζει η χάρις. Και ζωογονείται ο πάλαι Αδάμ, ο πλασθείς κατ’ εικόνα Θεού».

Όποιος αξιωθή να ιδή την άβυσσον των πταισμά­των της ψυχής του θρηνεί από το φρικτόν αυτό θέαμα. Εκ της οράσεως της καταστάσεως αυτής προέρχεται η μετάνοια, η επίγνωσις του εαυτού μας, η αληθινή ταπείνωσις και ο φόβος του Θεού. Όλα αυτά είναι δωρήματα της Χάριτος του Θεού.

Εφ’ όσον δεν υπάρχει η επίγνωσις του αμαρτωλού εαυτού μας θεραπεία δεν υπάρχει. Από την στιγμήν όμως που ο νους γίνεται θεωρός αυτού του σκότους της ψυχής αρχίζει να λειτουργή η ταπείνωσις και μαραίνεται η ρίζα της αμαρτίας, δηλαδή η υπερηφάνεια.

Η υπερηφάνεια είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Βάσις και θεμέλιο, κατά τους αγίους Πατέρας, της πνευματικής ζωής είναι η υπακοή, διότι αυτή χαρίζει την ταπεινοφροσύνη. Είναι αδύνατον χωρίς υπακοή η ψυχή να απαλλαγή από τα πάθη της οιήσεως, της κενοδοξίας και της υπερηφάνειας.

Η μετάνοια είναι ανεκτίμητο δώρο για τον άνθρωπο. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.

Ο Γέρων Ιωσήφ είναι πρακτικότατος διδάσκαλος, βιαστής και απαράμιλλος συνεχιστής όλης αυτής της Νηπτικής παραδόσεως, της κρυπτής εργασίας που επιτελεί ο νους εγκλειόμενος στην ψυχή. Να πως ερμηνεύει αυτή την κατάσταση της ψυχής και του νου. «Ο νους είναι ο οικονόμος της ψυχής, όπου κουβαλά τροφήν – ό,τι τον δώσης εσύ. Λοιπόν όταν έχη ειρήνην και τον δίδεις ό,τι καλόν θέλει, αυτός τα κατεβάζει εις την καρδίαν. Πρώτον καθαρίζει αυτός από όσας προλήψεις κατείχετο εις τον κόσμον. Ξεθολώνει από του βίου τες μέριμνες και λέγοντας την νοεράν προσευχήν τελείως παύει ο μετεωρισμός. Και τότε καταλαμβάνεις ότι εκαθαρίσθη. Διότι πλέον δεν κινείται εις τα ακάθαρτα και πονηρά, όπου είδεν ή ήκουσεν εις τον κόσμον.

Μετά αυτός διά της ευχής, εισερχόμενης και εξερχομένης στην καρδία, καθαρίζει δρόμο και εκβάλλει κάθε πικρία, αισχρότητα, ακαθαρσία από αυτήν. Στήνει πόλεμο ο νους προς τα πάθη και τους δαίμονες, που εγείρουν αυτά, που τόσα έτη φώλιαζαν σε αυτή και κανείς δεν τους ήξερε ούτε τους έβλεπε.

Τώρα όμως που ο νους έλαβε καθαρότητα -την αρχαία στολή του- τους βλέπει και ως κύων γαυγίζει, υλακτεί, μάχεται μετ’ αυτών ως κύριος και φύλαξ όλου του διανοητικού μέρους».

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό το οποίο μας αποκαλύπτει ο Γέρων Ιωσήφ. Ο νους κύριος και φύλαξ όλου του διανοητικοί μέρους της ψυχής. Αυτή η προσοχή, η νηπτική ικανότητα του νου, χαρίζει σε αυτόν μεγάλη απλότητα και καθαρότητα. Ο νους γυμνός από κάθε νόημα. Αφού είναι ελεύθερος από κάθε λογισμό, τότε και η θεία χάρις επαναπαύεται, για να έλθει να σκηνώσει σε αυτόν, διότι τίποτε δεν υπάρχει ευάρεστο στο Θεό, όσον ο καθαρός λογισμός.

Ο Γέρων Ιωσήφ με πολλή σαφήνεια περιγράφει πως ο νους με την ευχή καθαρίζει τη ψυχή από τις συγκαταθέσεις των εμπαθών λογισμών: «Κρατών ως όπλον το όνομα Ιησούς μαστίζει τους πολεμίους, άχρις ότου τους βγάλη όλους απ’ έξω, τριγύρω στο περικάρδιον· και υλακτούσιν και αυτοί ως άγριοι κύνες. Ο δε νους αρχίζει να καθαρίζη την βρώμαν και όλην την ακαθαρσίαν, όπου είχον μολύνει οι δαίμονες με τας συγκαταθέσεις όπου είχομεν κάμει εις ό,τι κακόν και εφάμαρτον… Και όλο αγωνίζεται να ρίχνη έξω τες βρώμες, όπου αυτοί διαρκώς ρίχνουν μέσα. Έπειτα ως οικονόμος φέρει τροφάς αρμόζουσας προς φωτισμόν και υγείαν ψυχής».

Και συνεχίζει τη θαυμάσια διδασκαλία του: «Εις όλα αυτά συνεργεί η χάρις η καθαρτική. Σκεπάζεται ο αγωνιζόμενος ως υπό σκιάν υπό την σκέπην της υπακοής. Φρουρείται υπό την χάριν αυτού, όπου ανέλαβε την ψυχήν του ενώπιον του Θεού. Και ολίγον-ολίγον γίνεται αλλοίωσις του Υψίστου. Και αφού εν ολίγοις διωχθώσιν τελείως έξω οι δαίμονες, καθαρισθή δε έσωθεν η καρδία, παύει ο μολυσμός.

Ενθρονίζεται ο νους ως Βασιλεύς επί την καρδίαν και χαίρει ως νυμφίος επί νύμφη εν τω θαλάμω. Άγει χαράν αγίαν, ειρηνικήν, άμωμον. Λέγει την ευχήν χωρίς κόπον».

Κυριότερο έργο επομένως για την υγεία της ψυχής μας δεν είναι άλλο από την άσκηση της νοεράς προσευχής. Λέγοντας την ευχή, το: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», δημιουργούνται μέσα στη ψυχή μας άλλες καταστάσεις. Διότι, όταν παραμένει πολύ χρόνο μέσα στη ψυχή μας το ένδοξο Όνομα του Ιησού Χριστού, προκαλεί θερμότητα σε αυτή και ανέκφραστη χαρά και αγάπη. Και πώς να μη χαίρεται η ψυχή, αφού βρήκε το πολύτιμο μαργαριτάρι, το οποίο είναι το γλυκύτατο Όνομα του Κυρίου Ιησού Χρίστου!

OI AΓΙΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ



Τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου, των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, τιμά σήμερα, 30 Αυγούστου, η Εκκλησία μας.
 Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης: Ήταν, όπως λέγουν, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Σαν πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητα του. Στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης τον εξέλεξε αντιπρόσωπο του.
Και όταν στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος, ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας. Αλλά ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο πατριάρχης Μητροφάνης απεβίωσε.
Όρισε όμως διάδοχο του τον Αλέξανδρο, διότι, παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της αρχιεπισκοπής της πρωτεύουσας. Πράγματι, σαν Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε σωστά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών. Τότε ο Άρειος είχε εξαπατήσει το βασιλιά Κωνσταντίνο ότι δήθεν πιστεύει ορθά. Και ο βασιλιάς διέταξε τον Αλέξανδρο να αφήσει τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας. Ο Αλέξανδρος, λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθεια Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Και το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του σχισμένο και σκωληκόβρωτο! Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337 μ.Χ.
Άγιος Ιωάννης Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Πρόκειται μάλλον για τον Ιωάννη τον ονομαζόμενο Ξιφιλίνο, που διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο τον Γ’. Γεννήθηκε το 1006 μ.Χ. στην Τραπεζούντα και διακρίθηκε για τη μεγάλη του παιδεία και τα μεγάλα πολιτικά αξιώματα που είχε καταλάβει. Κατόπιν όμως αποσύρθηκε σε κάποια μονή της Βιθυνίας, όπου μόνασε 10 χρόνια. Από κει προσκλήθηκε για να καταλάβει τον πατριαρχικό θρόνο. Χειροτονήθηκε ιερέας, και μετά μια εβδομάδα – την 1η Ιανουαρίου 1064 μ.Χ. – επίσκοπος.
Ο Ιωάννης λειτουργούσε και κήρυττε κάθε μέρα στους ναούς της πρωτεύουσας, επισκεύασε τις εικόνες της Αγίας Σοφίας, και μοίραζε δωρεάν ψωμί και σιτάρι στους φτωχούς. Πέθανε το 1075 μ.Χ., και να πως τον περιγράφει ένας από τους συγχρόνους του: «ανεφάνη ανήρ πρώτον μεν καθαρώτατος και αγνότατος και προ παντός ρύπου σωματικού καθάπαξ απεχόμενος. Έπειτα δε τα εις καταφρόνησιν χρημάτων και ακτημοσύνην τελείαν και την προς τους πένητας φιλανθρωπίαν και μετάδοσιν κατ᾿ ουδέν ελάττων του περιβόητου εκείνου Ελεήμονος, και ταίς άλλοις δε αρεταίς πάσαις συλλήβδην ειπείν αφθόνως κοσμούμενος, αλλά και τω λόγω πολύς, και παιδεύσεως πάσης μετειληχώς και νομομαθείς εξαίρετος».
Άγιος Παύλος ο νέος, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Για τον Πατριάρχη Παύλο δεν έχουμε σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες. Μερικοί νομίζουν ότι πρόκειται για τον Παύλο τον Γ’. Αυτός πατριάρχευσε το 687 – 693 μ.Χ. Προήδρευσε της Πανθέκτης λεγομένης Συνόδου. Άλλοι νομίζουν, ότι πρόκειται για τον Πατριάρχη Παύλο τον Δ’. Αυτός καταγόταν από την Κύπρο και έλαμψε, κατά τον Θεοφάνη, στα λόγια και στα έργα.
Ανέβηκε στον θρόνο το 780 μ.Χ. παραιτήθηκε δε στα τέλη Αυγούστου του 784 μ.Χ. και αποσύρθηκε στη Μονή Φλώρου, όπου έζησε σαν απλός μοναχός μόνο δύο ή τρεις μήνες από την παραίτηση του. Ανήκε στους ζηλωτές της Ορθοδοξίας και διακρίθηκε για της ελεημοσύνες του. (Προ του 12ου αιώνα μ.Χ., η μνήμη του εορταζόταν στις 2 Σεπτεμβρίου).
Απολυτίκιο:
Ήχος γ´. Την ωραιότητα.
Μύσται ουράνιοι αποδεικνύμενοι, θείοι εκφάντορες τω κόσμω ώφθητε, την Εκκλησίαν του Χριστού, ποιμάναντες θεαρέστως, ιερέ Αλέξανδρε, της Τριάδος ο πρόμαχος, Ιωάννη ένδοξε, ο της χάριτος τρόφιμος, και Παύλε Ιερέων ακρότης, όθεν υμάς ανευφημούμεν.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 



"Σήμερα εἶναι μιά μικρή Μεγάλη Παρασκευή, μιά δεύτερη Μεγάλη Παρασκευή. Τὴ Μεγάλη Παρασκευή, οἱ ἄνθρωποι θανατώνουν τὸν Θεό, σταυρώνουν τὸν Θεό. Στή σημερινὴ ἁγία μεγάλη γιορτή, οἱ ἄνθρωποι θανατώνουν τὸν μέγιστο ὅλων τῶν ἀνθρώπων. Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος πού σήμερα εἶναι μιά μικρή Μεγάλη Παρασκευή.

 Σκεφτεῖτε: Οἱ παράλογοι ἄνθρωποι σκοτώνουν τὸν μεγαλύτερο τῶν δικαίων…
Ὁ Τίμιος Πρόδρομος ἔλαβε τή μαρτυρία τοῦ Κυρίου στό γεγονὸς ὅτι ἤταν ὁ μεγαλύτερος ἀπὸ ὅλους πού γεννήθηκαν ἀπὸ γυναῖκα, ἐπειδὴ ἔγινε ὁ πρῶτος ἀπὸ ὅλους τοὺς Ἁγίους Μάρτυρες τῆς Καινῆς Διαθήκης. Δεῖτε πῶς ἔκανε γιά τὴν ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ σὲ αὐτὸ τὸν κόσμο! Ὑπέφερε χαρούμενα! Κατ’ ἀρχὴν οἱ ὕμνοι καὶ οἱ προσευχὲς τῆς ἡμέρας λένε ὅτι πῆγε μέ πανηγυρισμοὺς στόν θάνατό του, καὶ ὅτι ὑπέστη πανηγυρίζοντας.
 Ἔτσι, ἔγινε τὸ πρῶτο παράδειγμα καὶ πηγὴ ἔμπνευσης γιά ὅλους τοὺς Ἁγίους Μάρτυρες τῆς Καινῆς Διαθήκης."
Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΗΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ.ΟΧΙ ΑΓΚΑΘΙΑ


 Τα παιδιά είναι θύματα μιας κακής αγωγής. 
Πρώτον, από το σπίτι που δεν εμπεδώνει την έννοια του καθήκοντος. 
Δεύτερον, από το σχολείο που ασκεί το παιδί στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις. Που δεν του διδάσκει «Ιθάκες τι σημαίνουν». Εν προκειμένω, Ιθάκη είναι η Ελλάδα. 
Τρίτον, τα «μίντια» που για την Ελλάδα προσφέρουν εικόνα παραλυσίας.
 Τέταρτον, ο κομματισμός.[...]

ΚΑΙ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΕΛΥΘΗ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

 


Έρχεται ο Θεός για μια στιγμή να σου πει: «Παιδί μου, όλα σου τα συγχωρώ.
Με βλαστήμησες, με ποδοπάτησες, με έκανες, με έφτιαξες, στα συγχωρώ όλα, πέρνα μέσα.Μόνο πες μου ότι τα έκανες· μια αναγνώριση των σφαλμάτων σου είναι δύσκολο να την κάνεις; Πήγαινε και πες την αλήθεια ότι τά ‘χεις κάνει· εκείνο που έχεις κάνει, ομολόγησέ το!»
Και άπαξ και το ομολογήσει ο άνθρωπος, ελύθη ο γόρδιος δεσμός.Το χρέος στη λήθη, έσβησε.Πέρασε μέσα!
Να βλέπεις τώρα μέσα στη Βασιλεία του Θεού να είναι δισεκατομμύρια βλάσφημοι!
Και λες, όλοι αυτοί είναι συγχωρημένοι;Τα μεγαλεία του Θεού!

Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας(+)

Η ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ

 

Εἶναι λυπηρό. Ὁμως σήμερα ὑπάρχουν χριστιανοί, πού ἁπλά δέν γνωρίζουν τί σημαίνει νά πιστεύεις στό Χριστό, ἀλλά καί ἔχουν μία ἐντελῶς συγκεχυμένη ἀντίληψη γιά τήν πίστη στόν Ἕνα καί μοναδικό Σωτήρα καί Θεό, τόν Χριστό.

Λένε:

-Γιατί ἐσεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι ἐπιμένετε ὅτι ἔχετε τήν ἀποκλειστικότητα τῆς ἀληθείας;

– Γιατί τάχα, μόνο οἱ Ὀρθόδοξοι θά σωθοῦν;

– Ἀνάμεσά μας ὑπάρχουν τόσοι καλοί ἄνθρωποι! Καί Μωαμεθανοί, καί Βουδδιστές, καί χριστιανοί ἄλλων ὁμολογιῶν, ἀκόμη καί ἄθεοι.

– Στέκει νά θέλεις νά τούς στείλεις ὅλους αὐτούς στήν κόλαση;

Μία τέτοια σκέψη, φαίνεται να εἶναι καί σωστή· καί τετραγωνικά λογική. Εἶναι ὅμως;

Ἄς τό ἐξηγήσωμε μέ λόγια ἁπλᾶ. Γιατί, ἐπάνω σέ ἕνα τέτοιο σοβαρό θέμα δέν πρέπει νά ἔχωμε συγκεχυμένες ἰδέες. Λοιπόν. Σημασία δέν ἔχει, τί λέει ὁ καθένας, ἀλλά τί λέει ὁ Χριστός καί ἡ Ἐκκλησία .

Χριστιανοί! Προσέξτε! Κάνετε ὡραῖες σκέψεις καί συλλογισμούς! Ἀλλά χωρίς νά ξέρετε, τί εἶναι ἡ σωτηρία· γιατί εἶναι ἀπαραίτητη ἡ σωτηρία· καί γιατί ἡ μόνη ὁδός πρός τόν Θεό καί τήν σωτηρία εἶναι ὁ Χριστός· μόνο ὁ Χριστός!

Σωτηρία εἶναι ἡ ἕνωση τοῦ ἀνθρώπου μέ τόν Θεό· ἡ ἀποκατάσταση ἐπικοινωνίας μαζί Του. Ἡ σωτηρία εἶναι κάτι πού μάς ἐνδιαφέρει ὅλους. Ὅλους τούς λαούς· ὅλους τούς ἀνθρώπους· ἐνάρετους καί ἁμαρτωλούς! Ὁ Πατριάρχης Ἰακώβ μιλώντας γιά τόν ἑαυτό του, λέγει: «θά κατεβῶ στό παιδί μου στόν Ἅδη». 

Το λέγει γιατί τότε, πρίν ἔλθει ὁ Χριστός, ὅλοι, ἁμαρτωλοί καί δίκαιοι, μετά τό ἐπίγειο ταξίδι τους, κατέληγαν στόν Ἅδη. Τόσο λίγη ἀξία εἶχαν τότε τά «καλά» τους ἔργα! Μόνα τους χωρίς τήν χάρη πού παίρνουμε, ἀπό τό βάπτισμα καί ἀπό τό αἷμα τοῦ Χριστοῦ.

Γι᾿ αὐτό, ὅταν κάποτε οἱ Ἰουδαῖοι ρώτησαν τόν Χριστό: «τί πρέπει νά κάνουμε, γιά νά ἐκτελοῦμε τά ἔργα τοῦ Θεοῦ»; Καί ὁ Χριστός τούς ἀπάντησε: «Το μεγαλύτερο ἔργο τοῦ Θεοῦ εἶναι νά πιστεύετε σέ Ἐκεῖνον, πού ὁ Θεός Πατέρας μᾶς ἔστειλε»(Ἰω. 6,28-29). Δηλαδή:

Ἡ μόνη ἐγγύηση, ἡ μοναδική ὁδός γιά τήν σωτηρία εἶναι ἡ σωστή πίστη σέ Ἐκεῖνον, πού ὁ Θεός ἔστειλε στόν κόσμο δηλαδή, τόν Υἱόν – τόν Χριστό.

Δέν ἀρκεῖ λοιπόν, νά εἴμαστε «καλοί» ἄνθρωποι. Καί ἄν ἄνθρωποι μεγάλοι καί φωτισμένοι, κατέβαιναν τότε στόν Ἅδη, πῶς εἶναι δυνατό ἐσύ, νά θέλεις νά σωθῆς χωρίς πίστη καί ἐπικοινωνία μέ τόν Χριστό; Και πώς τολμᾶς καί ψάχνεις νά βρεῖς, ἄν καί οἱ μουσουλμάνοι θά σωθοῦν; Ἐπειδή ἁπλά σοῦ φαίνονται «καλοί»; Χωρίς ποτέ, νά ἔχουν πιστεύσει στόν Ἕνα καί Μοναδικό Σωτήρα καί Λυτρωτή;

Ἄς κάμουμε, λοιπόν, φροντίδα μας νά ἀγαπήσουμε τόν Χριστό. Γιατί σωτηρία χωρίς Αὐτόν, μόνο χάρη σέ μερικές «καλές» πράξεις, Δεν γίνεται.

ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥ

 

    

      ντως λαμπρ κα θεϊκς χαρμοσύνης πλήρης σημεριν σύναξη, πο μς συγκέντρωσε λους μς, γαπητο Χριστιανοί, γι ν γιορτάσουμε σήμερα τ πνευματικ πανηγύρι. Κα δίκαια χαρακτηρίζεται λαμπρά, π ατ τ διο τ πώνυμο το γίου, το ποίου τελομε τν μνήμη, μι κα εναι κα θεωρεται «λύχνος φωτός». Χωρς μφιβολία δν πρόκειται γι λύχνο, πο περιαυγάζει τος σωματικούς μας φθαλμος μ γήϊνη κτινοβολία. Γιατ ατο το εδους λάμψη θ ταν παροδική, μ συνεχες διακοπς π κάθε μπόδιο, πο θ παρεμβαλλόταν σν σκιά. ντίθετα, πρόκειται γι φς, πο καταυγάζει μ τν κτινοβολία τς θείας Χάριτος τς καρδις λων κείνων, πο νέκαθεν χουν συναχθε στν ορτή, γι φς, πο νυψώνει τν νο στ θεωρία τς θλήσεως το δικαίου. Κι τσι, καθς μ τ μάτια τς ψυχς μας θ τενίζουμε τ μακάριο τοτο πάθος, θ δημιουργομε παράλληλα κα τν προϋπόθεση τς προσωπικς μας εφροσύνης. Γιατ τ αμα ποιουδήποτε λλου, πο π ξίφος ρρευσε κάτω στ γ, οτε θ μποροσε ν τέρψει τν νθρώπινη ραση οτε διήγηση το γεγονότος ν καλύψει μ σεβασμ τν μνήμη το νεκρο. Γιατί, πς θ μποροσε ν λκύσει τν νθρωπο, πο π τν φύση του γαπ τ ζωή, μι αματοχυσία πο δηγε στ θάνατο; Μλλον τ ντίθετο θ τν δηγοσε μ τν πέχθεια ζωγραφισμένη στ πρόσωπό του σ συναισθήματα συμπαθείας κα λέους γι τ πάθημα, κτς βέβαια ἐὰν κανες βρίσκεται σ κατάσταση λλοφροσύνης ποκτηνώσεως, μ μπορώντας ν ντιδράσει λογικ σ ατ πο βλέπει, πως κάνουν τ γρια θηρία. πως κριβς συμβαίνει κα μ τος πετεινούς, πο ν λλοι σφάζονται, ατο χαίρονται, λαλον, πηδον δεξι - ριστερά, μένοντας μόνο σ ατ πο βλέπουν κα χωρς ν συλλογίζονται, τι θ λθει κα δική τους σειρ ν πάθουν τ διο. Τ αμα, μως, το δικαίου τ βλέπει κανες κα τέρπεται, κούει γι᾿ ατ κα το μεταφέρονται χαροποι γγέλματα, ξίζει ν τ ψαύει μ τ χείλη προσκυνηματικά. Γιατ προσφορ ατο το αματος χαρίζει τν μετοχ στν θάνατη κα ληθιν ζωή. Κα πιστεύω, τι χι μόνο σταγόνα το αματος, λλ κα ,τιδήποτε δικό του, ετε λείψανο ετε μία τρίχα ετε κάτι π᾿ σα φοροσε γγιζε, εναι περιζήτητο κα πολύτιμο σ᾿ ατν πο χει βάλει σκοπό του ν ζε μ εσέβεια. Γι᾿ ατ τ λόγο κενος, πο χει κάτι τέτοιο στ σπίτι του στν κκλησία, δηλαδ λόκληρο λείψανο να μέρος κάτι πειροελάχιστο, τ θεωρε καύχημά του, σν ν κατέχει κάποιο θησαυρό, πο το χαρίζει γιασμ κα το ξασφαλίζει τν σωτηρία. Κα προσέρχεται μ ελάβεια στ λειψανοθήκη μ τν ερ σκόνη κα σπάζεται μ γιο φόβο τ ψαυστα για λείψανα.



Τίμιο τ αμα τν προφητν

Τέτοιο, κατ τ γνώμη μου, ταν κα τ αμα το δικαίου βελ, ν κα γι τος γονες στάθηκε τότε ατία συνήθιστου κα γοερο θρήνου. Κα πς θ μποροσαν, ν μέχρι τότε δν εχαν μπειρία το νεκρο, ν μν χάσουν τ λογικ τος γι τ σφαγ το υο τους, ν μν θρηνήσουν κα ν μν ξεσπάσουν σ γοερς κραυγές, καθς ξαφνικ τν βλέπουν ν κείτεται κατ γς αμόφυρτος κα πεσμένος νεκρς π τ φονικ χέρι το δελφο; Τέτοιο στάθηκε γι μς κα τ γιο αμα το προφήτου μώς, πο θανάτωσε μ ξίφος βασιλις μασίας, φο συνέχεια τν βασάνιζε νελέητα. Παραδίδει σ θάνατο τν δίκαιο, καθς τν πλήγωσε μ ρόπαλο στν κρόταφο, μι κι διος πληγωνόταν μ τ προφητικ βέλη. Τ διο κα τ γιο αμα το προφήτου Μιχαίου, πο τν σκότωσε γκρεμίζοντας τν ωράμ, γυις το χαάβ, πειδ δίδασκε μ ελικρίνεια κα θάρρος τ θέλημα το Θεο. Γιατ τν λεγχε, καθς μαρτυρε γία Γραφή, γι τν σεβ συμπεριφορ τν προγόνων του. Τέτοιο ταν κα τ γιο αμα το προφήτου σαΐου. Τν χώρισε σ δυ μέρη μ πριόνι Μανασσς, πο εχε παρασύρει στν εδωλολατρεία τν μανιώδη στ πάθη κα πιπόλαιο στν πίστη σραηλιτικ λαό, πειδ δν ντεχε ν κούει τς προφητικς ποκαλύψεις. Τ διο γιο στάθηκε κα τ αμα το γενναίου λεάζαρ, πο μαρτύρησε μ τ πτ παιδι κα τν θεοσεβ μητέρα τους· αμα, πο σκόρπισε σύστολα ντίοχος μέσα π πολλ βασανιστήρια, μ ποφέροντας τν σθεναρ ντίσταση τν καταμάχητων γι τν φαρμογ το θελήματος το Θεο. Κα τος σφράγισε θάνατος μέσα στν τέλεια πίστη τους. Τέτοιο στάθηκε γι μς κα τ γιο αμα το προφήτου Ζαχαρίου. Χύθηκε μπροστ στ θυσιαστήριο π τ φηνιασμένο κα μότατο μαχαίρι τν ουδαίων, πο δν μποροσαν ν κονε τ προφητικ λόγια. Κα τί χρειάζεται ν ναφέρω περισσότερα παραδείγματα π τ ν μιλήσω συνοπτικ γι τ γιο αμα τν ποστόλων, τν προφητν κα τν μαρτύρων, αμα πο πολλο λιτήριοι καναν ν ξεχυθε ποικιλοτρόπως, σν νερ φθονο πο περικυκλώνει τ γ κα σβήνει τν σέβεια;


Τ αμα πο βο

Τέτοιο, λοιπόν, ταν κα τ γιο αμα το Βαπτιστο κα Προδρόμου το Χριστο, γι τ ποο πρόκειται ν μιλήσουμε. Ατ χύθηκε σν πολυτελς μύρο π τν ερ τράχηλο κα εωδιάζει τν οκουμένη. Αμα, πο σύναξε χι γαστριμαργία οτε ονοποσία οτε τροφ κρεάτων κάποιου λλου δέσματος, π σα συνηθίζουν ν λιπαίνουν κα ν κανοποιον τς ρέξεις, λλ αμα, πο σιγ - σιγά, π ατ τ δια τ σπάργανα μέχρι τ τέλος, αξησε χάρη τς γκρατείας. Γιατί, πως λέει Κύριος, «λθε ωάννης, πο οτε τρωγε, οτε πινε». Αμα, πο κενώθηκε, πρν π τ πανάγιο Αμα το Δεσποτικο κα θανάτου ποτηρίου. Γιατ πρεπε πρόδρομός του φωτός, πως νέτειλε μ τ γέννησή του π στερα μητέρα καταυγάζοντας ατος πο ζοσαν πάνω στ γ, τσι ν λάμψει κα στος νεκρος περνώντας μέσα π τ θάνατο ς φωτόμορφος κήρυκας. Αμα, πο μ πολ περισσότερη παρρησία βο πρς τν Κύριο π᾿ ,τι τ αμα τς σφαγς το βελ. Κα γίνεται το φόνου κτέλεση ναβόηση μυστικς φωνς, πο δν προέρχεται π φωνητικ ργανα, λλ πο γίνεται ντιληπτ μ τ δύναμη τς διας της πράξεως. Αμα σεβασμιώτερο π ατ τν πατριαρχν, πολυτιμότερο τν προφητν κα σιώτερο τν δικαίων. κόμη κα τν ποστόλων διαπρεπέστερο κα τν μαρτύρων νδοξότερο, καθς μαρτυρε λόγος το Θεο Λόγου. Αμα χαριέστατο, πο καλλωπίζει τν κκλησία το Χριστο, πι μορφο π κάθε ποικολόχρωμο κα σπάνιο νθοστολισμό, αμα, πο κενώθηκε κατ τ τέλος το παλαιο νόμου πρ τς δικαιοσύνης κα νθος, πο ποτελε τ προοίμιο τς παρουσίας το Χριστο.


Δίκαιος λεγχος

λλ ς συνθέσουμε τν λόγο π τ ερ Εαγγέλια γι τ πς κενώθηκε ατ τ αμα, π ποιν κα γι ποι ατία. « ρδης, λοιπόν, λέει τ γιο Εαγγέλιο, φο συνέλαβε τν ωάννη, τν δεσε κα τν ρριξε στ φυλακή, ξ ατίας τς ρδιάδας, τς γυναίκας το δελφο του Φιλίππου. Γιατ το λεγε ωάννης: Δν σο πιτρέπεται ν συζες μ ατήν. Κα ν θελε ν τν θανατώσει, φοβήθηκε τν λαό, γιατ λοι τν θεωροσαν προφήτη». Κατ᾿ ρχς ς προσπαθήσουμε ν ξακριβώσουμε, ποις ταν ατς ρδης, πειδ συνωνυμία προξενε σάφεια γι τ συγκεκριμένο πρόσωπο. Φανερ εναι, πς πρόκειται γι τν τετράρχη. Γιατ πατέρας του ρδης, φονέας τν νηπίων, εχε πεθάνει δ κα πολλ χρόνια. Κα γι ποιν λόγο τν λεγχε ωάννης; Γιατ χοντας πομακρύνει τ νόμιμη γυνακα του ρδης, δηλαδ τν κόρη το βασιλι ρέτα, συνψε παράνομο δεσμ μ τν ρδιάδα, τ γυνακα το δελφο του Φιλίππου. Γιατ εχε τ δυνατότητα, σύμφωνα μ τν μωσαϊκ νόμο, ν κείνη ταν τεκνη, ν τν νυμφευθε, γι ν ναστηθε πόγονος στν δελφό του. Παντελς, μως, παγορευόταν, φ᾿ σον εχε μία κόρη, τν συνωνόματη ρδιάδα (τν Σαλώμη), τ γέννημα τς χις, τ διαβολικ ργανο το δικο της φανισμο. Ελογος, λοιπόν, λεγχος το ωάννου. Κα λεγχος χι βριστικός, λλ συμβουλευτικός, χωρς ν δημιουργε τραύματα, λλ πεναντίας, ν θεραπεύει πληγές. Γιατί, τί λέει; «Δν σο πιτρέπεται ν τν χεις». Τν παναφέρει στν τάξη τς θείας νομοθεσίας, μιλώντας κάπως τσι: «Δς κα πληροφορήσου μ κρίβεια, γι τ τί σου παραγγέλλει μωσαϊκς νόμος. « Ἐὰν μένουν μαζ δυ δελφο κα πεθάνει νας π ατος χωρς ν χει φήσει πογόνους, δν πιτρέπεται χήρα του ν παντρευθε ξένον νδρα. Θ τν νυμφευθε δελφς το νδρα της κα θ τν λάβει ς νόμιμη σύζυγο κα τ παιδ πο θ γεννηθε θ λάβει τ νομα το νεκρο κα τσι δν θ σβήσει τ νομά του π τ σραήλ». Ατ σο παραγγέλλει νόμος. σύ, ντίθετα, συζες μ τν γυνακα, πο χει δη παιδ π τν δελφό σου. Μή, λοιπόν, παραβες τν κανόνα το νομοθέτου. Κι οτε μ νόσιο αμα ν μολύνεις τν βασιλικ πορφύρα. Κι οτε σύ, πο φείλεις ν ποτελες γι τος λλους τ πόδειγμα τς ποταγς στος νόμους, μφανισθες ς ατιος παρανομίας στος πηκόους σου. Κι ν πέσεις σ ατ τ παράπτωμα, δίκαια θ κριθες, «γιατ τιμωρία, γι σους βρίσκονται στν ξουσία, εναι μεση».


αχμάλωτος τν παθν φυλακίζει τν λεύθερο

Ατός, μως, κατέχοντας τν ξουσία κα λησμονώντας τι πάρχει Θεός, ξεμάνη, ναψε π θυμ κα πέσεισε π πάνω του τν λεγχο. Δν μιμήθηκε τν Δαυΐδ, πο ταν τν λεγξε προφήτης Νάθαν π μοιχείη, βόησε: «μάρτησα στν Κύριο». Κα Κύριος γι τν ταπείνωσή του ατή, το συγχώρησε τ μάρτημα. ντίθετα, πως λέει γία Γραφή, φο συνέλαβε τν ωάννη, τν δεσε κα τν φυλάκισε. Ατν πο μ τν σκητικό του βίο ζοσε τν ψιστη λευθερία, τν δέσμευσε αχμάλωτος στ πάθος τς σελγείας. δεσε τν πελευθερωμένο π κάθε μπαθ σχέση δη δεσμευμένος στ γοητεία τς κολασίας. βαλε στ φυλακ τν φύλακα κα κήρυκα τς κκλησίας κατάδικος γι τν πράξη τς καθαρσίας. «ξ ατίας τς ρδιάδας, τς γυναίκας το δελφο του Φιλίππου». Γι τν ρδιάδα, τν μοια στος τρόπους μ τν Δαλιδ κα συνεργ το διαβόλου. Γιατί ατή, τν συγκοιταζόμενο μαζί της, μλλον δ παράνομο ραστή της, τν ξώθησε σ μανία κατ το ωάννου. Δν νέχομαι λέει, ν εμαι βασίλισσα κα ν χλευάζομαι π τ παιδ το Ζαχαρίου. Καθήλωσε στ φυλακ τ γλσσα, πο μ στηλιτεύει. Σκότωσε σο πι γρήγορα γίνεται μ ξίφος ατόν, πο μ λόγια σν βέλη μου πληγώνει τν ψυχή. «Κα θέλοντας ν τν σκοτώσει φοβήθηκε τν χλο, γιατ θεωροσε τν ωάννη ς προφήτη». Κα συμβαίνει, ταν θέλουν ο ρχοντες ν πράξουν κάτι παράνομο, ν μν κάνουν εθς μέσως τν ρμητική τους διάθεση πράξη, λλ ναβάλλουν π ντροπ κα φόβο στν λα κα καραδοκον, πότε θ βρεθε κατάλληλη εκαιρία ν ξεχύσουν τ μοχθηρία τους.


Ο ρίζες τς νομίας καρποφορον

«Στ γιορτ τν γενεθλίων του ρδη, νάμεσα στος καλεσμένους, χόρεψε κόρη τς ρδιάδας κα ρεσε στν ρδη, γι᾿ ατ κα τς ποσχέθηκε μ ρκο, πς θ τς χαρίσει, ,τι κι ν το ζητήσει». Κι κείνη τν μέρα, πο φειλε ν ναπέμπει δοξολογία στ Θεό, πο τν δήγησε στ φς ατς τς ζως, κενος προτίμησε τ ργο το σκότους. Γιατ περίσταση κείνη ταν εκαιρία γι χαρ πνευματικ κα χι γι χορ κα μάλιστα γυναικώδη νώπιον νδρν. Κα ποι τ ποτέλεσμα; ρκος. Κα π τν ρκο; φόνος. Ξερρίζωσε τς ρίζες τς κακίας κα δν θ βλαστήσει καρπς νομίας. ν, μως, φυτρώσουν ο πρτες, σφαλς κα θ ποδώσουν τος καρπούς τους. «Χόρεψε κόρη τς ρδιάδας ν μέσ τν καλεσμένων κα ρεσε στν ρδη». Κα σ τί λλο μποροσε ν χει κπαιδευθε π τν μητέρα της πρόξενος τς πορνείας κόρη π τ ν χορεύει διάντροπα κα μάλιστα μ τέτοια τέχνη κα πιτήδευση στ χορό, στε ν ρέσει στν ρδη; Γι᾿ ατ κα κενος μ ρκο δέθηκε ν τς χαρίσει, ,τι το ζητήσει. Σ τέτοιο βαθμ φθάνει προπέτεια ατν, πο βακχικ ργιάζουν στ πάθη τς τιμίας, στε ν ποφαίνονται περίσκεπτα γι ποιοδήποτε πργμα ρχεται στ νο τους. Κα ατ δασκαλεμένη ριστα π τν μητέρα της δραξε τν εκαιρία γι τν ποτροπιαστικ θάνατο, πο π καιρ πάσχιζε ν πραγματοποιήσει ρδιάδα, μάννα τς χις. Κα ... ράσει τ ξίφος τν ερ τράχηλο το Προδρόμου, λλ διαπραγματεύθηκες ν σο δοθε γία κεφαλ κα π πίνακι. κόλαστη κα θηριωδέστερη κα π τν εζάβελ!


Συμπόσιο νόσιο

«Κα λυπήθηκε, λέει τ Εαγγέλιο, βασιλιάς. πειδή, μως, εχε ρκισθε κα γι ν μν κτεθε στος καλεσμένους, δωσε ντολ ν τς δοθε κεφαλή. Κα στειλε κα ποκεφάλισε τν ωάννη στ φυλακή. Κα μεταφέρθηκε π πίνακι κεφαλ το Προδρόμου κα δόθηκε στν κόρη, κι ατ μ τ σειρά της τν δωσε στν μητέρα της». Φοβερς καρπς διαβολικς προμελέτης. Ποις τόλμησε ν καταφέρει κατ τς θείας κεφαλς θανατηφόρο ξίφος; δεύτερος Δωήκ, νομος πηρέτης, πο δν μιμήθηκε κείνους, πο μ φρόνηση ντιτάχθηκαν στν βασιλέα Σαούλ, ταν ατς δωσε διαταγ ν φονεύσουν τος προφτες το Θεο. «Κα προσφέρθηκε, λέει Γραφή, κεφαλ π πίνακι». Πς ν χαρακτηρίσουμε ατ τ γεμα; Συμπόσιο φονευτήριο; Κα πς ν νομάσουμε ατος τος καλεσμένους; Συνδαιτυμόνες κδοτους στ μέθη; φοβερ θέαμα! Πονηρ ραμα! κε παρετίθετο ρνιθα ς γεμα, δ προσφερόταν προφητικ κεφαλή. κε κερνοσαν καθαρ ονο, δ κρουνηδν ρρεε τ αμα το δικαίου. Φοβερ γγελία κα φρικτ φήγηση: «Κα δόθηκε στν κόρη, κι ατ μ τ σειρά της τν δωσε στν μητέρα της». λλοίμονο, τί τόπημα! τίμητη κάρα, γν κα ψαυστος κα στος γγέλους σεβάσμια, γι μία τιμη πράξη προσφέρθηκε στ μιαρ κα βέβηλο κόρη. Κα τν δωσε στν μητέρα της σν ν παρέθετε γεμα σ᾿ ατήν, πο ργίαζε π τν μανιώδη πιθυμία το θανάτου το προφήτου. Σν ν τς λεγε: Φγε, μητέρα, τς σάρκες ατο πο ζησε ς σαρκος. Πις τ αμα ατο πο θυσίασε τ αμα του στν σκηση. Τώρα πι σφαλίσαμε μία γι πάντα τ στόμα κείνου, πο μς στηλίτευε.


εκόνα τς ταφς

«Κα λθαν, συνεχίζει τ Εαγγέλιο, ο μαθητές του κα πραν τ σμα κα τ νταφίασαν». Πρόσεξε, σ παρακαλ, σ φιλομαθής, γιογραφημένη τν εκόνα το νταφιασμο το δικαίου, κα τος μν εκονομάχους μ σταματήσεις ν πιπλήττεις ς χθρούς της ληθείας, σ δ μελετώντας τν στορία μ καθαρότητα ποκόμισε τν φέλεια. Δές, πς σύρεται γιος π τν φυλακ σιδηροδέσμιος. Πς ποτρόπαιος δήμιος προτείνει πάνθρωπα τ ξίφος κατ τς ερς κεφαλς. Πς μετ τν ποτομ μυρόβλυτη κάρα προσφέρεται στν μανιασμένη π ργια ρδιάδα. Κα δές, πς θάπτεται τ ερ σμα π τ χέρια τν μαθητν του, πο τν παραστέκουν λογυρς μ θερμ δάκρυα κα βαθ πόνο ψυχς. Κα λλος μν ναγκαλίζεται τ πόδια το γίου, λλος πασχίζει ν συναρμόσει τν κεφαλ μ τ πόλοιπο σκήνωμα, ν κάποιος τρίτος θυμιάζει κα ψάλλει τν νεκρώσιμη κολουθία. κε βρίσκομαι κι γώ, κροατές, μ τ μάτια τς ψυχς μου κα βλέπω τν ταφ το δικαίου ν γίνεται μ ερήνη, πως ναφέρεται στν Γραφή. Θεωρ τ γγελικ κενο πρόσωπο, πο ο φθαλμοί του σν δυ φωστρες βασίλεψαν κα πο ψη του ντιφέγγιζε τν κτινοβολία τς Χάριτος. Δν ναπνέει τς πρόσκαιρης ζως τν ζωτικ νέργεια, λλ κατ᾿ ξοχν ναπνέει τς Θείας Χάριτος τν εωδία. σπάζομαι κενες τς ερς χερες, πο φή τους στάθηκε νέπαφη π τν μαρτία κα πο δάκτυλός τους καθυπέδειξε στος νθρώπους Ατόν, πο πρε πάνω Του τν μαρτία το κόσμου. Προσκυν τος ραίους κείνους πόδας το εαγγελιζομένου τ γαθ στος νθρώπους, το Προδρόμου, πο προευτρέπισε τν δ τς παρουσίας το Κυρίου. ς μο παραχωρηθε γι προσκύνηση κα τιμία λυσις, πο μ᾿ ατν κρατήθηκε δέσμιος πολυτίμητος νάμεσα στος νθρώπους γγελος. ς μο δοθε κα τ ερ κενο πινάκιο, πο πάνω του κατατέθηκε πανσεβάσμια κάρα, πολυτιμότερη κα π τν χρυσό. Κα οτε τν μάχαιρα το στυγνο φονι, πο διαπέρασε τν ερ τράχηλο, ν ερισκα, θ φηνα προσκύνητη κα οτε τ χμα, ν τύχαινε ν βρ, που φυλακίσθηκε θησαυρός, θ δίσταζα ν καταφιλήσω, μ τν βεβαιότητα τι θ μο μεταγγίσει Χάρη. Μακαριστ τάφε κα πικρη πέτρα, πο κρατς μέσα σου κλεισμένο τ τρισευλογημένο κενο σκήνωμα, πολυτιμότερο π πολλ σμαράγδια κα μαργαριτάρια. κε, λοιπόν, παρευρισκόταν ρατς λη μήγυρις τν μαθητν κα οράτως πλθος γγελικν δυνάμεων, πο γκωμίαζαν, τιμοσαν, νύψωναν στν οραν κα μετέφεραν στν αώνια χαρ ατόν, τν νσαρκο γγελο, τν γνήσιο φίλο το Κυρίου, τν νυμφαγωγ το νυμφίου, τν σβεστο λύχνο το ρρήτου φωτός, τν ζωνταν φων το Θεο Λόγου, τν περάνω τν προφητν κα μεγαλύτερο λων τν νθρώπων. Τέτοια, λοιπόν, πως επώθηκε, ερηνική, πρξε ταφ το δικαίου, πρόξενος γαλλιάσεως κα σωτηρίας στν κόσμο.


Πρόδρομος π τος ορανος μς νταμείβει

ραγε παράφρων ρδης διέφυγε πειτα π λα ατ τν δίκαιη κρίση το Θεο; (τν δικαιοκρισία). χι βέβαια. ντίθετα, πως ναφέρεται, ξ ατίας ατο το γκλήματος κατασφάττεται στερα π νταρσία λων τν πηκόων του. Κι ατ συνέβη, πειδ Θες συνετίζει παιδευτικ ατούς, πο πρόκειται ν βασιλεύσουν στ μέλλον, στε ν μν περιπέσουν στ δια γκλήματα. λλά, φο πανέλθω στ προκείμενο, ς ναβοήσω μ φωνή, πο ρμόζει στ σημεριν μέρα. μέρα ωάννης Πρόδρομος π τ στόματα λων τν νθρώπων τιμται γι τ λεγκτικό του κήρυγμα κα παράφρων ρδης π λους σους χουν φόβο Θεο στηλιτευόμενος π μοιχείη περιφρονεται. Σήμερα κεφαλ ωάννου το Προδρόμου προσφέρεται ς ερ σφάγιο π πίνακι κα μοιχαλίδα ρδιάδα παρ τν θέλησή της καταδικάζεται αώνια. Σήμερα τ αμα ωάννου το Προδρόμου γι τν φύλαξη το θείου νόμου χύνεται κα χθρός του Προδρόμου δι τς παρανομίας (μ τν κάκιστη διαγωγή του) δίκαια διαπομπεύεται. Σήμερα ωάννης Πρόδρομος γι τν παρρησία του πρς τν ρδη χάριν τς δικαιοσύνης φονεύεται κα ο βασιλες τς γς διδασκόμενοι ν μν χωρίζονται π τς νόμιμες γυνακες τος τν δη διαζευχθέντα βασιλέα πεχθάνονται. Σήμερα ωάννης Πρόδρομος στήνει ρόσημο πάνω στ γ κα παραγγέλλει ν᾿ ρκεται κάθε νθρωπος στ νόμιμη γυνακα του κα ν μν προχωρε πάρα πέρα. Σήμερα ωάννης Πρόδρομος κατέρχεται στν δη κα ο νεκρο φουγκράζονται (εαγγελίζονται) τν νείπωτη χαρ τς παρουσίας το Χριστο. Σήμερα ο ορανο μ πανευφρόσυνη γαλλίαση ποδέχονται τν ποκεφαλισθέντα γι τν δικαιοσύνη το Θεο ωάννη τν Πρόδρομο κα ο νθρωποι πάνω στ γ ναπέμπουν όρτιους μνους. Κα μο φαίνεται, πς μς παρακολουθε π τος ορανος μέγας το Κυρίου Πρόδρομος κα πς θ μς νταμείψει σν μνδούς του μ θεία χαρίσματα. Μεταξ τν προφητν σν πρωϊνς διάττοντας στέρας πο καταγαύζει νάμεσα στος ποστόλους, σν λιος μεταξ λίων πο προλάμπει κα περλάμπει, ν μέσ τν μαρτύρων σν ορανς κατάκοσμος μ τ στρα τν θαυμάτων, μεταξ τν δικαίων πέρτερος, περέχων γι τος πολλος γνες του πρ τς δικαιοσύνης φαίνεται ψηλότερος κα π τος ψηλόκορμους κέδρους το Λιβάνου ατς πο χαροποίησε σήμερα τν οκουμένη. Γιατί, ν πολλο θ χαρον, κατ τ εαγγελικ λόγια, μ τν γέννησή του, νάλογη θ πρέπει ν εναι κα πνευματικ εφροσύνη, γι τ μαρτύριό του, τ ποον ξιωθήκαμε ν πανηγυρίσουμε λοι μες, ερες κα ρημτες, μοναχο κα λαϊκοί, γιατί λοι μετέχουμε στν γαλλίαση, πο μς χαρίζει μνήμη του. διαίτερα, μως, μς, πο γκαταβιώνουμε στν ερ τοτο οκο. Εθε ν τύχουμε κτενέστερα κόμη τν θείων πρεσβειν Του πρς τν Κύριό μας ησο Χριστό, στν ποον νήκει δόξα κα τ κράτος, καθς κα στν Πατέρα κα τ πανάγιο κα ζωοποι Πνεμα, γι σήμερα κα γι πάντα κα αώνια. μήν.
 Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.