Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΙΟΤΗΤΑ

 


Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, καλή κι ευλογημένη Τεσσαρακοστή!

Όρθοδοξία σημαίνει Αγιότητα. Όρθοδοξία δέν είναι απλώς θρησκευτικές ιδέες καί παραδόσεις, αλλά πρόσωπα τα οποία έζησαν την κοινωνία μέ τόν Χριστό και διατράνωσαν την αλήθεια, την οδό καί τήν όντως ζωή που αυτή η κοινωνία προσφέρει στον κόσμο και στόν άνθρωπο. Οι άγιοι υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσά μας. Ζούνε καί στούς καιρούς μας χωρίς θόρυβο. Μπορεί ο κόσμος να φαίνεται ότι προχωρεί χωρίς την πίστη, χωρίς την Όρθοδοξία, την οποία θεωρεί ως μία θρησκεία ανάμεσα στις πολλές, όμως η πίστη μας και οι άγιοι της αποτελούν «τήν μικράν ζύμην, η οποία όλον το φύραμα ζυμοί» (Γαλ. 5,9). Οι προσευχές των αγίων συγκρατούν τον κόσμο από την διάλυση. Η παρουσία τους δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στο κακό, χωρίς να περιμένουν αναγνώριση από τους πολλούς. Ότι υπάρχει μέσα από αυτούς ένα ήθος αντιστάσεως στούς καιρούς των όπλων, των πολέμων, της φιληδονίας, της επηρμένης οφρύος της κοσμικής γνώσεως.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την αναστήλωση των ιερών εικόνων από την δική μας αγία, την αγία Θεοδώρα τήν Αύγούστα. Μέσω των ιερών εικόνων θυμόμαστε ότι έχουμε Πατέρα εν ουρανοίς, έχουμε Θεάνθρωπο Λυτρωτή τον Κύριό μας, έχουμε μητέρα όλων τήν Παναγία, έχουμε φίλους τούς αγίους. Έχουμε Πνεύμα Άγιο πού πνέει στις καρδιές όλων όσοι αγάπησαν τόν Θεό, τον συνάνθρωπο καί τόν κόσμο! Μας φέρνει στην Εκκλησία το Άγιο Πνεύμα και μας κάνει να κοινωνούμε των αχράντων μυστηρίων, να ζούμε δηλαδή τόν Χριστό ως παρόντα καί, την ίδια στιγμή, νά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις εντολές Του, ώστε να παλέψουμε γιά τήν σωτηρία τόσο την δική μας όσο και του κόσμου όλου.

Κάθε φορά που ασπαζόμαστε τις ιερές εικόνες, λαμβάνουμε χάρη από τον Θεό. Παίρνουμε δύναμη. Μαθαίνουμε ότι η πίστη μας είναι ζώσα. Και καλούμαστε σε προσευχή και αγώνα, ώστε το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης, της αντιστάσεως στό ψεύδος και τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου να διαδίδεται απανταχού της γης.

Γι' αυτό και σήμερα θυμόμαστε και προσευχόμαστε ακόμη για όσους δίνουν την μαρτυρία της ιεραποστολής της Ορθοδοξίας. Για όσους στην Αφρική, στην Ασία, στην

Ωκεανία, στην Λατινική Αμερική δέν λησμονούν τον Χριστό και αγωνίζονται να μεταδώσουν την χαρά και την ελπίδα της πίστεως. Γιά τόν λόγο αυτό, εκτός από την προσευχή γιά τούς ορθοδόξους ιεραποστόλους, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου (Αριθμ. Πρωτ. 311/267/14-2-2022) ο δίσκος πού θά περιαχθεί σήμερα θα δοθεί για την ενίσχυση του έργου της ιεραποστολής ανά τον κόσμο. Παρακαλούμε λοιπόν για την συμπαράσταση όλων.

Έχουμε το προνόμιο και την ευλογία σήμερα νά λιτανεύουμε τήνάγία Θεοδώρα την Αυγούστα. Μας υπενθυμίζει ότι η Ορθοδοξία σημαίνεται εν τοις Άγίοις. Εύλογεί ιδιαιτέρως τόν τόπο μας. Ας είμαστε ευγνώμονες σ' αυτήν και επικαλούμενοι τίς πρεσβείες της άς παλεύουμε να κρατήσουμε την ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος