Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΑΦΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

 

π.Σπυρίδων Σκουτής

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την γκρίνια. Σταμάτα να ζεις γκρινιάζοντας, ζητώντας αγάπη και σημασία από τους άλλους ενώ δεν θέλουν να σου δώσουν για τους χ , ψ λόγους.

Το παράπονο και η γκρίνια είναι καρπός υπερηφάνειας.  Άφησε τον άλλον στην ελευθερία και την ησυχία του.

Δεν σε πήρε ο άλλος στις γιορτές ; Απομακρύνθηκε; Δεν πειράζει, προχώρα παρακάτω. Ως άνθρωποι θα φάμε την πίκρα μας αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί.

Μην μπαίνεις σε λογισμούς πώς , γιατί , διότι κλπ. Κοίταξε πρώτα τη δική σου συμπεριφορά μήπως χρειαστεί να διορθώσεις κάτι, και αν δεν υπάρχει κάτι από τη δική σου την πλευρά, προχώρα παρακάτω.

Μην πιέζεις κανέναν, είτε είσαι σε σχέση ή γάμο, με τα παιδιά σου ή τα εγγόνια σου. Σταμάτα να προβάλεις τα δικά σου θέλω και επιθυμίες επάνω στους άλλους. Σταμάτησε να λες τη φράση «Αυτό είναι το σωστό, εγώ το ξέρω. Αυτό που σου λέω εγώ θα κάνεις».

Άφησε τον άλλον να είναι ο εαυτός του. Άφησέ τον στη δική του ομορφιά και αρμονία της ελευθερίας του. Μην τον ενοχλείς. Παράδειγμα και προσευχή αρκούν. Τα υπόλοιπα άφησέ τα στον Θεό.

Ιδιαίτερα στον γάμο, πολλοί θέλουν να αλλάξουν τον άλλον. Όχι αδερφέ μου. Επέλεξες τον άλλον για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θες εσύ να γίνει. Δεν αγόρασες κάποιον δούλο σαν δικτάτορας αλλά επέλεξες έναν άνθρωπο ελεύθερο να «περπατήσετε» μαζί προς τον ουρανό.

Όταν κάνεις μια επίσκεψη σε ένα σπίτι και ο άλλος σου ανοίγει την πόρτα, μπαίνεις μέσα με σεβασμό και δεν κάνεις στον άνθρωπο αυτό παρατηρήσεις για να αλλάξει τη διακόσμηση. Δέχεσαι αυτό που βλέπεις και μένεις στην ουσία, ότι ο άλλος εκτός από το σπίτι, σου άνοιξε και την καρδιά του.

Μην θελήσεις ποτέ να αλλάξεις κανέναν. Μην θελήσεις ποτέ ο άλλος να γίνει σαν κι εσένα, ακόμα και για το παιδί σου να εύχεσαι να γίνει κάτι καλύτερο από σένα κι από τα όρια του εαυτού του.

Σταμάτα να ανοίγεις Πηδάλια και Πατέρες της Εκκλησίας για να κρίνεις τις ζωές των άλλων. Μια τέτοια συμπεριφορά σε κάνει δυστυχισμένο. Νιώθεις ότι θέλεις να βοηθήσεις λιγάκι; Ποτέ μην βάζεις στις προτάσεις σου τελεία, βάζε ερωτηματικό με πολύ διάκριση και αγάπη κι αυτό πάντα την κατάλληλη στιγμή.

Άφησε τους ανθρώπους στην «τρέλα» τους και στο όνειρό τους. Κοίταξε τον εαυτό σου να γίνεις εσύ Άγιος και φάρος για τους άλλους. Χωρίς να τους το πεις και να τους το δείξεις αλλά να το δουν από μόνοι τους. Αυτό θα είναι μια «πετυχημένη» πνευματική μεταμόρφωση.

Προσπάθησε να φτιάξεις την καθημερινότητά σου και τη ζωή σου ώστε να είσαι χαρούμενος. Πίστεψέ με, είναι εφικτό, αρκεί να θέλεις. Ένα ρητό λέει ότι : «Η αγάπη βρίσκει τον δρόμο ενώ η αδιαφορία βρίσκει πάντα μια δικαιολογία».

Μην είσαι όλο δικαιολογίες : «Δεν γίνεται εκείνο, το άλλο, όχι, δεν κλπ». Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται λέει άλλη μια ρήση. Άλλαξε τη ροή της καθημερινότητας και της ζωής σου.

Να ασχολείσαι με τον εαυτό σου και με τους άλλους μόνο για να βοηθάς και όχι για να κατακρίνεις. Να έχεις πάντα μέσα σου αίσθηση ζωής αιωνίου ακόμα και όταν πήζεις στη δουλειά ή με την  κίνηση στο δρόμο.

Έδυσε ο ήλιος; Τελείωσε η μέρα; Σκέψου . . Με όσους επικοινώνησα σήμερα ήμουν γεμάτος χαρά; Έδωσα χαρά ή μήπως έβγαλα τοξικότητα και δηλητήριο;

Αν πεθάνω αυτό το βράδυ θα είμαι υπερήφανος γι’ αυτή την τελευταία μέρα της ζωής μου; Είσαι χαρούμενος με την «εικόνα» της ζωής σου που βλέπεις στον καθρέφτη; Όχι; Άλλαξέ την τώρα! Μπορείς!

Συνήθως όταν ένας ζωγράφος τελειώνει ένα έργο στο τέλος βάζει την υπογραφή του και περνάει ένα βερνίκι. Κάνε αδερφέ τα υπόλοιπα και άσε την υπογραφή και το βερνίκι στον Θεό! 

Καλές δημιουργίες  . . .